Ως επιτακτική για το μέλλον της Ευρώπης αναδεικνύουν τη συνεργασία των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς κορυφαία στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Κάνουν λόγο για την ανάγκη της δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής συνεργασίας «εναντίον των δεξιών δυνάμεων, των δυνάμεων του εθνικισμού που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη».

Μεταξύ αυτών, ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ, ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και η πρόεδρος της Ένωσης Γερμανοελληνικών Εταιρειών Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπέρκσε, με αποκλειστικές τους δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τονίζουν δε τη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην διημερίδα Διαλόγου του κόμματος και του μηνύματός του για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

«Στις ευρωεκλογές την επόμενη χρονιά θα έχουμε μια απόφαση κατεύθυνσης για την Ευρώπη. Πιθανώς θα είναι οι πιο σημαντικές ευρωεκλογές που είχαμε ποτέ», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλίνγκμπάιλ και επισημαίνει ότι «το θέμα είναι να υπερασπιστούμε την Ευρώπη απέναντι σε αυτούς που θέλουν να την διχάσουν, στους δεξιούς λαϊκιστές, σε εκείνους που θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη».

Διευκρινίζει μάλιστα ότι πρόκειται για ομάδες εντός, αλλά και εκτός Ευρώπης, αν δει κανείς πώς κινούνται ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να δουν την Ευρώπη να εξαφανίζεται από την πολιτική οθόνη», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι είναι πολύ θετικό ότι εξετάζονται οι δυνατότητες νέων συνεργασιών.

«Το ότι ήταν εδώ ο κ. Τσίπρας αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα της συνεργασίας», τονίζει ο κ. Κλίνγκμπάιλ και συνεχίζει: «Για μένα πρόκειται για την έναρξη μιας συνεργασίας. Σε πολλά θέματα είμαστε μαζί, σε πολλά θέματα υπάρχουν και διαφορές, αλλά και μόνο το γεγονός ότι συζητάμε για αυτό και ότι θέτουμε ένα σαφές μήνυμα ότι θέλουμε να κρατήσουμε την Ευρώπη σε λογική πορεία, αυτό είναι σημαντικό μήνυμα το οποίο εκπέμπει και η επίσκεψή του εδώ».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο μακριά μπορεί να φθάσει μια τέτοια συνεργασία, ο Γενικός Γραμματέας του SPD δηλώνει ότι τώρα έγινε η αρχή και προσθέτει ότι θα υπάρξουν συζητήσεις: «Είναι ένα καλό μήνυμα το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε εδώ. Δεν μπορώ ακόμη να προσδιορίσω πώς θα είναι η περαιτέρω συνεργασία, αλλά το γεγονός ότι η Αριστερά στην Ευρώπη έρχεται κοντά, και ότι λέμε ότι υπάρχουν βασικές αξίες που θέλουμε να υπερασπιστούμε εναντίον των δεξιών λαϊκιστών και των διχαστών, αποτελεί το σαφές μήνυμα που δίνουμε σήμερα. Και είναι πολύ καλό ότι δίδεται τώρα αυτό το μήνυμα, διότι οι λαϊκιστές κινούνται και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη», προειδοποιεί και απευθύνει έκκληση προς όλους όσοι θέλουν να υπερασπιστούν την Ευρώπη και να την δουν να παραμένει ενωμένη. «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και διαφορές ή συζητήσεις. Αλίμονο. Αλλά όλοι όσοι νοιάζονται για την Ευρώπη έχουν μια κοινή ευθύνη».

Για την ανάγκη της δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής συνεργασίας «εναντίον των δεξιών δυνάμεων, των δυνάμεων του εθνικισμού που θέλουν να διαλύσουν την Ευρώπη», κάνει λόγο και ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ και τονίζει ότι σε αυτή την συνεργασία πρέπει να έχουν συμμετοχή σοσιαλδημοκράτες και σίγουρα αριστεροί, αλλά και άλλες προοδευτικές δυνάμεις, από τους Πράσινους, αλλά και τους Φιλελεύθερους. «Όλοι οι οποίοι τάσσονται υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, μιας πιο δίκαιης Ευρώπης, αυτοί πρέπει τώρα να σηκωθούν και πρέπει να τώρα συνεργαστούν καλά, και πέρα από κομματικά σύνορα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Χάιλ.

Ακόμη πιο δραματική είναι η έκκληση της πρώην βουλευτού του SPD και Προέδρου της Ένωσης Γερμανο-ελληνικών Εταιριών Ζίγκριντ Σκαρπέλη-Σπερκ, η οποία τονίζει ότι στην Ευρώπη εμφανίζεται μια όλο και πιο ισχυρή δεξιά που είναι από ακροδεξιά έως και φασιστική. «Ξέχασαν ότι στην Ευρώπη έχουμε 70 χρόνια ασφάλεια και ειρήνη μόνο μέσα από την συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα διότι συνεργάστηκαν ο μεσαίος χώρος και η Αριστερά και έμαθαν ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση, οι συγκρούσεις δεν είναι λύση και ότι πρέπει κανείς να στηρίζει διεθνώς τους πιο αδύναμους εταίρους», προσθέτει η κυρία Σκαρπέλη-Σπερκ και τονίζει ότι και η «επιδεικτική» πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα από το SPD δείχνει επίσης και ότι «η γερμανική Σοσιαλδημοκρατία δεν ξεχνάει τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει την στήριξη των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών σε αυτά τα σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα».

Το πρόβλημα, συνεχίζει η κυρία Σκαρπέλη-Σπέρκ είναι ότι «όλα τα μέρη της Αριστεράς στην Ευρώπη, αλλά και στην Γερμανία, πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται και να αφήσουν τους "μικροπρεπείς καβγάδες" που βλέπουν τα προβλήματα μόνο υπό το πρίσμα του πώς να τα αξιοποιήσουμε κομματικά και όχι του πώς να συνεργαστούμε για το καλό του έθνους και των απλών ανθρώπων».

Αυτό το αίσθημα έχει σε μεγάλο βαθμό χαθεί, συνεχίζει η Γερμανίδα πολιτικός και καταλήγει λέγοντας ότι το σημαντικό σε μια κρίσιμη εποχή όπως η τωρινή είναι «να ξέρουμε τι οφείλουμε απέναντι στους πιο αδύναμους των λαών μας και απέναντι στην Ευρώπη».