Τις αμέσως επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών θα κληθεί να κρίνει την αποκαλούμενη στο Εφετείο «υπόθεση Ράικου» που -όπως λέγεται- αντίστοιχή της δεν έχει υπάρξει στο χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο λόγω της σφοδρότητας των νομικών κινήσεων της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, όσο και λόγω των πιθανών επιπτώσεων για την πορεία μεγάλων ερευνών, με πρώτη αυτήν για τις πρακτικές της Novartis.

Η σύγκρουση της κ. Ράικου με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς που «τρέχουν» την έρευνα για την φαρμακοβιομηχανία, αναμένεται να εισαχθεί στο δικαστικό Συμβούλιο, πιθανότατα και μέσα στην εβδομάδα. Οι εφέτες που θα μετέχουν στο Συμβούλιο θα αποφανθούν επί της αίτησης εξαίρεσης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των επίκουρων της εισαγγελέων της, που ζητά η πλευρά της προκατόχου της, επικαλούμενη «διαρροές στον Τύπο» που εμπλέκουν την ίδια και τον γιατρό σύζυγό της στην υπόθεση.

Το αίτημα της πλευράς Ράικου εδράζεται στην πιθανολογούμενη παραβίαση του απορρήτου της έρευνας για πληρωμές, παράνομες ή νόμιμες, της φαρμακοβιομηχανίας προς χιλιάδες γιατρούς, από την πλευρά των εισαγγελικών λειτουργών. Η δημοσιοποίηση μίας τέτοιας πληρωμής της εταιρείας προς κοινό λογαριασμό της κ. Ράικου και του συζύγου της, είναι αυτή που προκάλεσε τη σύγκρουσή της με τους Εισαγγελείς Διαφθοράς.

Η άποψη που θα διατυπώσει το Συμβούλιο Εφετών, προς το οποίο θα γνωμοδοτήσει συνάδελφος των εμπλεκόμενων εισαγγελικών λειτουργών, είναι αυτή που ουσιαστικά θα κρίνει την πορεία της έρευνας τόσο για τη φαρμακοβιομηχανία, όσο και για τις υπόλοιπες έρευνες που είναι ανοικτές στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Αν οι εφέτες απορρίψουν την αίτηση της πλευράς Ράικου, θεωρείται βέβαιο ότι «την επομένη το πρωί η έρευνα συνεχίζεται κανονικά». Αν όμως αποφανθούν υπέρ της αίτησης, τότε ανοίγει ένας κύκλος αντικατάστασης των τριών εισαγγελέων, χωρίς κανείς σε αυτήν τη φάση να γνωρίζει το χρόνο που θα απαιτηθεί αλλά και τη γενικότερη επίδραση που θα έχει στην Εισαγγελία Διαφθοράς και στη δομή της. Και αυτό γιατί, αν και θεωρητικά η προσφυγή της πλευράς Ράικου αφορά την έρευνα για τη Novartis, πρακτικά η αποδοχή από το Συμβούλιο των αιτιάσεών της, οδηγεί στην ανάγκη αλλαγής των προσώπων αυτών συνολικά από τον τομέα της Διαφθοράς καθώς θα ήταν αδύνατο να μην αντικατασταθούν αν ήδη έχει τρωθεί η ηθική και νομική υπόστασή τους ως «παραβιάζοντες τη μυστικότητα των ερευνών τους».