Να μιλήσουμε για συγκεκριμένες ανάγκες των ευρωπαϊκών λαών, να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα αιτήματα, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο ραδιόφωνο News 24/7.

Ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρθρωθεί μια πειστική απάντηση απέναντι στην άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, με τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, των Πράσινων, αλλά και των Σοσιαλδημοκρατών που έχουν συνειδητοποιήσει ότι έκλεισε ο κύκλος της συμπόρευσης με τον Νεοφιλελευθερισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Σκουρλέτης, καταλόγισε πολιτική αμηχανία στο ΚΙΝΑΛ, λόγω της αποδοχής από την πρόεδρό του Φώφη Γεννηματά της λογικής των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

«Δεν μπορείς να είσαι και με το κοινωνικό κράτος και την ίδια στιγμή να θέλεις να τα παραδώσεις όλα στους ιδιώτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει να κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που κινούνται οι συγγενείς, ως προς αυτήν, Σοσιαλδημοκρατικές ευρωπαϊκές δυνάμεις. Κι αυτό νομίζω ότι θα το πληρώσει πολιτικά».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο κοινό ανακοινωθέν Πολιτείας - Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε πως «η Εκκλησία έχει τις δικές της διεργασίες, θα τοποθετηθεί πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

«Νομίζω όμως» σημείωσε «ότι αυτό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου, είναι να μη βλέπει σχέσεις αντιπαλότητας ανάμεσα στην επίσημη Πολιτεία και στην Εκκλησία, αλλά πως μπορούν να λύνονται ζητήματα και μάλιστα σε μία προοδευτική κατεύθυνση. Ζητήματα που έχουν λυθεί εδώ και εκατοντάδες, θα έλεγα, χρόνια στην Ευρώπη. Σε ορισμένα πράγματα στην Ελλάδα είμαστε προσκολλημένοι στο παρελθόν με έναν στείρο τρόπο. Διότι άλλα τα της Εκκλησίας, άλλα τα του κράτους, τι να κάνουμε».

Αναφερόμενος στις δυνητικές πολιτικές συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «εδώ και πάρα πολύ καιρό, κάνει πράξη συμμαχίες μέσα στην ίδια την κοινωνία».

«Αυτό που ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και που είδαμε να εκτυλίσσεται από το 2012, είναι ότι παρόλο ότι στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν έβλεπε κανείς ανταπόκριση στα δικά του καλέσματα, διαπίστωσε ότι αυτά πλέον, αδιαμεσολάβητα λειτούργησαν στο επίπεδο της κοινωνίας. Εκεί νομίζω είναι που θα παιχθεί και το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών και θα κριθούν οι πολιτικές εξελίξεις», είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ερωτηθείς τέλος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επανέλαβε ότι επιδιώκεται «η στήριξη σχημάτων που «θα χαρακτηρίζονται από μια πλατιά αντίληψη συνεργασιών, αλλά θα έχουν ένα πολύ σαφές προγραμματικό στίγμα σε σχέση με τα προβλήματα των Περιφερειών και των δήμων. Δεν πιστεύουμε σε οικουμενικές λύσεις ευρύτερης αποδοχής, διότι και σε αυτό το πεδίο της αυτοδιοίκησης αντιπαρατίθενται συγκεκριμένες αντιλήψεις», κατέληξε ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.