«Η ΝΔ έχει στρατηγικό αδιέξοδο, τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ψηφίζει ένα-ένα τα μέτρα εξόδου από τα μνημόνια, με τη μείωση εισφορών, τα μέτρα για τους αγρότες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και όλο αυτό την κάνει να αποσταθεροποιείται στρατηγικά, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM.

Καλούμενος, κατ' αρχάς, να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» ο υπουργός ανέφερε πως «η “ Έστία” δεν αντιλαμβάνεται ότι το Πολυτεχνείο δεν ήταν απόλυτα αντιαμερικανισμός αλλά εξέγερση απέναντι στη δικτατορία». Ο Ν. Παππάς συμπλήρωσε ότι τέτοιου τύπου αναλύσεις δεν χωρούν ούτε σε δεξιές ούτε σε αριστερίστικες θεωρήσεις.

«Ο κ. Γεωργιάδης πιστεύει ότι δεν υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και ότι αυτό έγινε ως απλή έκφραση αντιαμερικανισμού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ακόμα και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, το 1999 είχε αποδεχθεί τις ευθύνες της τότε αμερικανικής ηγεσίας για τα γεγονότα. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συμπλήρωσε ότι δεν είμαστε ενώπιον μιας ψυχροπολεμικής κατάστασης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ο αντιαμερικανισμός από μόνος του δεν είναι «αριστερός».

Απαντώντας για το αν θα πρέπει να υπάρξουν αστικές αγωγές για τους βανδαλισμούς στα πανεπιστήμια της χώρας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, αλλά η κουβέντα δεν πρέπει να αποπολιτικοποιείται. Επίσης, σημείωσε ότι τα επεισόδια δεν ήταν τόσο μεγάλης έκτασης, δίνοντας τα εύσημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τις επιλογές του που «μετρίασαν τα επεισόδια».

Καλούμενος να σχολιάσει την πρόταση του Κ. Μπακογιάννη περί μεταφοράς της έδρας του Πολυτεχνείου για τη χρήση του κτιρίου, ο Ν. Παππάς απάντησε ότι «δεν ξέρω ποιος και γιατί ενοχλείται από τον εορτασμό» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η ιστορική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί και είναι υποχρέωσή μας να θυμίζουμε στις νεότερες γενιές το τι είχε συμβεί στη χώρα κατά το πρόσφατο ιστορικό παρελθόν. Δεν θα πρέπει να υπάρξουν αποφάσεις που υπονοούν ότι κάποια πράγματα θέλουμε να τα βάλουμε στο συρτάρι της Ιστορίας» τόνισε κλείνοντας το θέμα.

Απαντώντας αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της Τουρκίας, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να απαντά με αυτοπεποίθηση μιας χώρας που έχει αυξήσει το γεωπολιτικό της εκτόπισμα, υπερασπίζεται το διεθνές Δίκαιο και είναι μέρος μιας συμμαχίας που κινείται με αποτελεσματικό τρόπο». «Αυτές οι απειλές δεν μπορούν να θέσουν ερωτηματικά για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Ελλάδας και της Κύπρου» συνέχισε ο Ν. Παππάς. Τόνισε δε ότι «εμείς πρέπει να απαντάμε με ψυχραιμία και να κάνουμε ξεκάθαρο ότι τέτοιες απειλές δεν θα αναθεωρήσουν τις στρατηγικές επιλογές μας».

Καλούμενος να σχολιάσει τη συμφωνία με την Εκκλησία και με αφορμή τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι πρέπει να αναγνωστούν όλες οι ανακοινώσεις, προσθέτοντας ότι «η Πολιτεία διατηρεί το δικαίωμα να νομοθετήσει για τη μισθοδοσία». Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ πρόσθεσε ότι με αυτή τη συμφωνία έγιναν βήματα για να προχωρήσουμε με τρόπο λειτουργικό, σημειώνοντας παράλληλα ότι «κάποιοι θέλουν να τη δυναμιτίσουν όπως και με το Σκοπιανό γιατί τους παίρνει το ‘'πολιτικό ψωμί'' από το στόμα. Γι’ αυτό άφηναν και τα πράγματα να χρονίζουν, για να εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Εμείς είμαστε η κυβέρνηση που λύνει προβλήματα και αν κάποιος έχει να προτείνει κάτι καλύτερο να το πει. Αντ’ αυτού ακούμε μόνο μικρότητες και ανοησίες».

Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τον χρόνο των εκλογών, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ ανέφερε ότι σενάρια για κύρωση της συμφωνίας από την επόμενη Βουλή και πρόωρης προσφυγής στις κάλπες διακινούνται από όσους προβλέπουν κάθε δυο μήνες εκλογές. «Εμείς δεν είμαστε η κυβέρνηση που κλοτσάει το τενεκεδάκι, και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί από την παρούσα Βουλή και με την πάροδο του χρόνου θα πειστούν όλοι ότι αυτή η συμφωνία (σ.σ.: των Πρεσπών) είναι θετική για τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απαντώντας στα σενάρια περί κοινής ευρωπαϊκής υποψηφιότητας -από Αριστερά και από Σοσιαλδημοκράτες- του Αλέξη Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Ν. Παππάς είπε ότι «ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρωθυπουργός και θα επανεκλεγεί στις επόμενες εκλογές». Σημείωσε ότι θα είναι δύσκολη μια κοινή υποψηφιότητα, ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες αναζήτησης κοινού υποψηφίου και κυρίως «να γίνει πύκνωση ενός προγραμματικού λόγου για το μέλλον της Ευρώπης γιατί η Δεξιά και η Ακροδεξιά σηκώνουν κεφάλι, έχοντας επιλέξει ένα πολιτικό μίγμα επικίνδυνο για την Ευρώπη». «Απέναντι σε αυτές τις λογικές οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να παρουσιάσουν ένα πυκνό πολιτικό πρόγραμμα μηχανισμών αλληλεγγύης της Ευρώπης».

Απαντώντας για τις διώξεις πολιτικών προσώπων, τα σκάνδαλα και το «δόγμα Πολάκη» εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ν. Παππάς σημείωσε ότι τέτοιες απόψεις δεν αντέχουν στην κριτική, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει ζήτημα αναφορικά με τη διαλεύκανση τέτοιων υποθέσεων. «Η ΝΔ έχει στρατηγικό αδιέξοδο, τον επόμενο μήνα θα πρέπει να ψηφίζει ένα ένα τα μέτρα εξόδου από τα μνημόνια, με τη μείωση εισφορών, τα μέτρα για τους αγρότες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ [...] και όλο αυτό την κάνει να αποσταθεροποιείται στρατηγικά και να έχει τέτοιου τύπου ανησυχίες» σχολίασε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ. Ο Ν. Παππάς είπε ότι ο κόσμος έχει βγάλει τα συμπεράσματά του και το γεγονός κατέδειξαν και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις που έδειξαν συσχετισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων με αυτές τις υποθέσεις, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να εργαλειοποιείται. «Όλα πρέπει να βγουν στο φως» είπε κλείνοντας το θέμα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να βάλουμε κάτω τις πολιτικές μας και να αποφασίσουμε στρατηγικά πού θέλουμε να πάμε».

Τέλος, καλούμενος να σχολιάσει την πρόσφατη συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά ο Ν. Παππάς ανέφερε ότι «το κρίσιμο δεν είναι το παραληρηματικό κομμάτι της συνέντευξης Σαμαρά, είναι ότι έχει επιβάλει τη γραμμή του στη Νέα Δημοκρατία που είναι ο απόλυτος υπερασπιστής της πολιτικής του σε όλα τα επίπεδα. Από την ΕΡΤ και το μνημόνιο μέχρι τις συμβάσεις εις βάρος του Δημοσίου, τις πολιτικές του που εκτίναξαν την ανεργία [...]. Αυτό είναι το στοιχείο που ορίζει την πολιτική αντιπαράθεση και θα οδηγήσει εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία σε μια πολιτική ήττα».