«Προοδευτική τομή για την τοπική αυτοδιοίκηση», χαρακτήρισε το πρόγραμμα «Κλεισθένης» ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι με την απλή αναλογική, τα τοπικά δημοψηφίσματα, τις λαϊκές συνελεύσεις και την ενδοδημοτική αποκέντρωση, «διευρύνει τη δημοκρατία, αναβαθμίζει την ψήφο των πολιτών και ενισχύει τη συμμετοχή τους».

Σε ομιλία του στο 1ο θεματικό συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), με θέμα: «Αυτοδιοικητικές Εκλογές ‘19: Η επικοινωνία στο νέο εκλογικό περιβάλλον», ο κ. Χαρίτσης με την απλή αναλογική «μπαίνει τέλος στο καθεστώς της μονοπαραταξιακής εκπροσώπησης στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναβαθμίζεται ο ρόλος των πολιτών και αποτυπώνεται με ευκρινή τρόπο η λαϊκή βούληση».

Ο υπουργός σημείωσε ότι με το νέο εκλογικό σύστημα και με τους νέους θεσμούς δημοκρατικού ελέγχου και συμμετοχής, όπως είναι τα δημοτικά και τα περιφερειακά δημοψηφίσματα, αποκαθίσταται η πλήρης αντιπροσωπευτικότητα και η απόλυτη αντιστοίχιση της διοίκησης των ΟΤΑ με τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Τόνισε ακόμα ότι η ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και προανήγγειλε «χιλιάδες νέες στοχευμένες προσλήψεις, για τη στελέχωση των ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό», ενώ υπενθύμισε την αύξηση της τακτικής χρηματοδότησης για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια κατά 5% το 2018. Η ίδια πρόβλεψη υπάρχει και για το 2019. Αναφέρθηκε, τέλος, στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση υποδομών στις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα στον «ΦιλόΔημο», ο προϋπολογισμός του οποίου -όπως είπε-έχει ήδη ξεπεράσει για το 2018 τα 1,8 δισ. ευρώ, για έργα στην ύδρευση και την αποχέτευση, τις κτιριακές υποδομές και την αγροτική οδοποιία.