«Διανύουμε μία περίοδο που αναπτύσσεται και εντείνεται ο στρατηγικός διάλογος μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι ένας διάλογος ο οποίος βρίσκεται στην αλυσίδα των πρωτοβουλιών που λαμβάνουν και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας».

Μιλώντας στο 29ο ετήσιο συνέδριο με τίτλο «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο o κ. Παππάς μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο της Πολιτείας για την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, προκειμένου αυτές να καταστούν εργαλείο σύγκλισης και όχι μήτρα νέων τεράστιων ανισοτήτων.

Αισθητή για πρώτη φορά η παρουσία της ψηφιακής Ελλάδας

Ο κ. Παππάς είπε ότι, για πρώτη φορά, ήταν αισθητή η παρουσία της ψηφιακής Ελλάδας και ότι τις επόμενες ημέρες, ελληνική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου.

«Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση του νόμου, έχουμε ήδη υπογράψει πάνω από 20 πρότζεκτ, τα οποία χρηματοδοτούμε» σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Παράλληλα, μιλώντας στην ενότητα «Τεχνητή Νοημοσύνη, ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και οικονομικός μετασχηματισμός», ο κ. Παππάς ανέφερε ότι θα υπάρχει θέμα απώλειας μεγάλου αριθμού θέσεων εργασίας. «Λόγω της ταχύτητας που αυτές οι θέσεις θα χαθούν, θα πρέπει να σκεφτούμε πολιτικές οι οποίες θα διασφαλίζουν ελάχιστο εισόδημα για τους πολίτες. Η οικονομία από μόνη της δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί, εάν δεν υπάρχει μία δημόσια παρέμβαση η οποία να προστατεύσει την κοινωνία» τόνισε ο κ. Παππάς.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κρίσιμος κόμβος εμπορίου, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι πλεονέκτημα της χώρας είναι η ξεχωριστή γεωγραφική θέση της. «Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας από τους κρισιμότερους κόμβους για την παγκόσμια οικονομία», διαπίστωσε ο κ. Παππάς.

Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία δημιουργίας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, λέγοντας ότι έγινε «για να αποφύγουμε τον κατακερματισμό», ενώ έκανε λόγο για έργα οριζόντια, καθολικά και όχι κατακερματισμένα. Όπως είπε, υπάρχει η τεχνολογία γεωργίας ακριβείας και εφαρμόζεται πιλοτικά.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων. «Έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και είμαστε στη φάση που κατατέθηκαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Είναι ένα έργο το οποίο θα εξοικονομήσει, σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, 380 εκατ. ευρώ το χρόνο στο ελληνικό δημόσιο. Στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είμαστε απολύτως ψηφιοποιημένοι» δήλωσε ο κ. Παππάς.

Όπως εξήγησε, οι ίδιες διαδικασίες ψηφιοποιήθηκαν, ενώ υπάρχει πλέον και η δυνατότητα ροής εργασιών.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην ασφάλεια δεδομένων. «Όταν ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, θα έχουμε 21.000 φορείς που θα επικοινωνούν με τον κόμβο διαλειτουργικότητας. Σήμερα, υπογράφηκε η κοινή διακήρυξη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία συμμετείχε η Ελλάδα, μαζί με την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Όταν αναπτύξουμε την εθνική ψηφιακή πύλη, την οποία θα προκηρύξουμε τις επόμενες εβδομάδες, θα απαγορεύεται να ζητά οποιοδήποτε έγγραφο από τον πολίτη ή την επιχείρηση, το οποίο μπορεί να ανακληθεί από οποιονδήποτε άλλον φορέα του δημοσίου» διευκρίνισε ο κ. Παππάς.

Τόνισε δε ότι προϋπόθεση είναι η ταυτοποίηση των επιχειρήσεων. «130.000 ψηφιακές απομακρυσμένες υπογραφές για τις επιχειρήσεις και ηλεκτρονική υποβολή των ισολογισμών, σε μορφή η οποία είναι επεξεργάσιμη και μπορεί έτσι το ενιαίο σύστημα να παραγάγει σε πραγματικούς χρόνους δεδομένα για όλους τους κλάδους της οικονομίας» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

«Με το σύστημα της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων» - συμπλήρωσε -«150.000 δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν την ψηφιακή υπογραφή τους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στις digital skills, επισημαίνοντας ότι είναι αξιέπαινες οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με τους δήμους. Τέλος, είπε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δύο προγράμματα τα οποία έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.