Στην αντίπερα πλευρά του Ατλαντικού μεταφέρεται από σήμερα το ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς εκεί θα βρεθούν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, με αφορμή τη συμμετοχή τους σε συνέδριο της Capital Link, ενώ αναμένεται να υπάρξει και σειρά συναντήσεων με διεθνείς επενδυτές, ως συνέχεια του πρόσφατου ταξιδιού του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Οι θέσεις για το ελληνικό χρέος και η πρόσκληση προς τους επενδυτές θα ακουστούν σήμερα στη Νέα Υόρκη. Και τα ώτα πέραν του Ατλαντικού έχουν αποδειχτεί ευήκοα…

Του Γιάννη Αγουρίδη

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα είναι κεντρικός ομιλητής στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στις 11 Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης, καθώς σήμερα Δευτέρα κατά τη διάρκεια του επίσημου γεύματος του συνεδρίου ο υπουργός θα απευθύνει κεντρική ομιλία. Την Τρίτη ο ίδιος θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης», ενώ έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Ελληνικό άρωμα

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο θα συμμετάσχουν ως ομιλητές ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Γιώργος Τζιάλλας και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, ενώ μήνυμα στο συνέδριο θα απευθύνει μέσω κάμερας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για διεθνές συνέδριο για την Ελλάδα στην πόλη της Νέας Υόρκης με κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι των ελληνικών συστημικών τραπεζών, κάτι το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην ελληνική πλευρά να επεκτείνει τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών και ξένων επενδύσεων μετά και την πρόσφατη επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ.

Και οι θεσμοί και το χρέος

Είναι γεγονός ότι παραδοσιακά το συνέδριο προσελκύει την ελίτ της Wall Street, ενώ παρόντες θα είναι οι Κριστίν Λαγκάρντ από το ΔΝΤ , Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε. και Νικολά Τζιαμαρόλι από τον ESM. Επομένως, δεν αποκλείεται να υπάρξει και συζήτηση περί χρέους...

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, μετά το τέλος των εργασιών του συνεδρίου, θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα της επιτροπής Ελλάδας-ΗΠΑ που θεσπίστηκε κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.