Το διορισμό της Βασιλικής Θάνου ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής.

Στη συνεδρίαση για μία ακόμη φορά βρέθηκαν σε θέση μάχης κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για τον ανταγωνισμό, σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης, προκάλεσε την αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη. Ο κ. Δραγασάκης αφού επισήμανε ότι ο ΟΟΣΑ και η Κομισιόν έχουν συγχαρεί την κυβέρνηση για όσα κάνει για την ανάπτυξη και για το γεγονός ότι διαφυλάσσει την ανεξαρτησία της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, άφησε βαρύτατες αιχμές για κωλυσιεργίες της Επιτροπής στην έρευνα σοβαρών υποθέσεων που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγραφή τους. Τούτων δοθέντων, μεσούσης της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας ευχήθηκε στην κ. Θάνου να είναι "σιδερόκεφαλη", διότι "πρέπει να ερευνήσει πολύ γρήγορα υποθέσεις που προκαλούν ερωτηματικά". Η προτροπή αυτή προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ και της ΔΗΣΥ που καταψήφισαν την κ. Θάνου και κατηγόρησαν τον κ. Δραγασάκη ότι υποδεικνύει στην κ. Θάνου τι πρέπει να κάνει.

Όσο για την ίδια τη νέα πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, αναφέρθηκε στην επιστολή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι "η θέση του προϊσταμένου του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, ασφαλώς δεν είναι θέση πολιτική και πολύ περισσότερο δεν είναι θέση κομματική". "Νομίζω ότι ένα τέτοιο επιχείρημα είναι νομικά και λογικά αβάσιμο", είπε η Βασιλική Θάνου και ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι "έχει ήδη κατά νου να κινηθεί πολύ γρήγορα για υποθέσεις που κινδυνεύουν με παραγραφή".

"Με ρωτήσατε αν θα επηρεάζομαι από οδηγίες άλλων προσώπων. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να απαντήσω. Πιστεύω πως ούτε ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης σκέφτηκαν ή διανοήθηκαν, εφόσον αναλάβω πρόεδρος της Αρχής αυτής, ότι θα με παίρνουν τηλέφωνο και θα μου ζητούν να είμαι υπέρ ή κατά του ενός του άλλου επιχειρηματία. Διαβεβαιώνω ότι δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου κάτι τέτοιο. Άλλωστε ουδέποτε έδωσα παρόμοιο δείγμα στη μακρά θητεία μου ως δικαστής", είπε η Βασιλική Θάνου.

Ειδικά για τη θέση της προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού, η Βασιλική Θάνου είπε: "αποδέχθηκα τη θέση εκείνη γιατί ήθελα να συνεισφέρω ένα λιθαράκι για να βγει η χώρα και ο ελληνικός λαός από την κρίση. Η θέση ήταν άμισθη γι' αυτό άλλωστε το λόγο". Στην επιτροπή Θεσμών υπέρ του διορισμού της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. Κατά δήλωσε η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το Ποτάμι. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Ξεχωριστή στιγμή της ακρόασης που προηγήθηκε ήταν όταν η Βασιλική Θάνου απάντησε στον Ε. Βενιζέλο που της ζήτησε να πει αν θα παραιτηθεί όταν η σημερινή αντιπολίτευση αναλάβει κυβέρνηση. "Εγώ θα έλεγα, αν με το καλό αναλάβω πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που φαίνεται ότι θα αναλάβω, να περιμένετε, να δείτε πώς θα συμπεριφερθώ στη θέση αυτή και ευχαρίστως πολύ σύντομα σε λίγους μήνες να είμαι και πάλι ενώπιον σας για να λογοδοτήσω για την διαχείριση της Αρχής Ανταγωνισμού", είπε η κ. Θάνου.

Η επιστολή Μητσοτάκη

"Η ανεξαρτησία των αρχών είναι σημαντική προϋπόθεση για την σωστή εφαρμογή και τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Οι αρχές ανταγωνισμού πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση νομικά και οικονομικά κριτήρια και όχι με βάση πολιτικές σκοπιμότητες. Επίσης πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις προστασίας της διοίκησης της αρχής ανταγωνισμού από εξωτερικές ή πολιτικές παρεμβάσεις και να μην επηρεάζονται από οδηγίες ή από οποιονδήποτε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο έπρεπε να κινηθεί η κυβερνητική πρόταση για τη στελέχωση της αρχής και βέβαια κρίσιμο στοιχείο αυτής της πρότασης θα έπρεπε να είναι ότι θα πρόσωπα που προτείνονται να έχουν επαρκή απόσταση από πολιτικά πρόσωπα. Άλλως πως εγγυάται κανείς την ανεξαρτησία τους από την πολιτική επιρροή;", ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης και ενημέρωσε την επιτροπή ότι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μεταφέρει με επιστολή του στην ΕΕ το ζήτημα με την τοποθέτηση της κ. Θάνου, ζήτημα που για τη ΝΔ "υπονομεύει την ανεξαρτησία της αρχής".

"Η τοποθέτηση της κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού γεννά ζήτημα λειτουργίας της αρχής και λέμε από τώρα ότι ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσουμε αν κυβέρνηση επιμείνει στη συγκεκριμένη πρόταση", είπε ο Μάκης Βορίδης.

"Αυτή η επιστολή δεν θα πρέπει να κοινοποιηθεί στο υπουργείο και Ανάπτυξης αν όχι στο κοινοβούλιο;" διέκοψε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ παρέδωσε την επιστολή του Κυριάκου Μητσοτάκη στον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης προκειμένου να λάβει γνώση του όλου κειμένου.

"Δεν συνιστά κώλυμα να έχει διατελέσει κάποιος σύμβουλος υπουργού. Ο κ. Κυριτσάκης ήταν σύμβουλος υπουργού Δικαιοσύνης. Τι να κάνουμε; Έτσι είναι. Στην Ελλάδα όλοι κινούνται γύρω-γύρω. Μην δαιμονοποιούμε τα πάντα τώρα", σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών Τασία Χριστοδουλοπούλου. "Εσείς είστε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών ή μετατρέπεστε σε σύμβουλο του υπουργού Οικονομίας;", σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. "Δεν επικαλείστε μόνο. Επικαλείστε μόνο σκοπιμότητα", απάντησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ύποπτες καθυστερήσεις

"Αυτή η επιστολή του προέδρου της ΝΔ που διαβάζω εδώ, φοβάμαι ότι ανοίγει θέματα και θα μετανιώσετε γι' αυτή", είπε λίγο αργότερα ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. "Διαβάζω ότι ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι η κυρία Θάνου, ούσα σύμβουλος του πρωθυπουργού, συνδιαμόρφωνε πολιτικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα. Είναι σοβαρό αυτό; Ποιο σοβαρό όμως είναι ότι η επιστολή φαίνεται να αποδίδει ευθύνη στην υπάρχουσα Επιτροπή Ανταγωνισμού. Εγώ δεν έχω πάρει τηλέφωνο τον κ. Κυριτσάκη. Κατηγορούμαι εγώ ότι ως υπουργός παραβιάζω την ανεξαρτησία; Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος είχε έρθει εδώ. Μας έδωσε συγχαρητήρια για την προόδο που έχουμε κάνει και την ετοιμότητά μας να προωθήσουμε θέματα ανταγωνισμού. Έρχεται η αξιολόγηση του ΟΟΣΑ που λέει ότι τόσο η επιτροπή Ανταγωνισμού όσο και το υπουργείο Οικονομίας διαβεβαιώνουν ότι δεν ασκείται καμία επιρροή, στην Αρχή. Απορώ τι υπηρετεί αυτή η επιστολή του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα αναρωτηθούν, τι γίνεται; Τι θα πουν οι άνθρωποι εκεί πέρα; Δεν θα πουν πως γίνεται εμείς να τους αξιολογούμε θετικά και εκείνοι κάθονται και βγάζουν τα μάτια τους μόνοι τους;", είπε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

"Εφόσον τέθηκαν αυτά με το επιθετικό αυτό ύφος, εγώ λοιπόν θα ευχηθώ στην κυρία Θάνου να είναι σιδεροκέφαλη διότι, εκτός από το θετικό έργο που έχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι σήμερα, πρέπει να ερευνήσει περιπτώσεις που, κατά την άποψή της, προκαλούν ερωτηματικά", συνέχισε ο κ. Δραγασάκης. "Δηλαδή θα πάει από το γραφείο του πρωθυπουργού η κ. Θάνου να τα διερευνήσει αυτά τα θέματα; Να πάρει και τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης μαζί της!", σχολίασε δηκτικά ο κ. Βενιζέλος.

"Εφόσον με προκαλείτε, υπάρχει η υπόθεση καλλυντικών. Υποβλήθηκε καταγγελία το 2006, υπήρξε απόφαση το 2017. Ο τότε αντιπρόεδρος απουσιάζει από τη διαδικασία, μετά από χρόνια διαπιστώνεται παραγραφή. Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής φεύγει και αναλαμβάνει εργασία στο δικηγορικό γραφείο που υπερασπιζόταν την εταιρεία καλλυντικών που ελεγχόταν. Εγώ δεν είχα σκοπό να ζητήσω διερεύνηση. Αλλά εφόσον ακούω και απειλές, η κ. Θάνου εφόσον αναλάβει θα κάτσει να δει διάφορες υποθέσεις και εφόσον κρίνει ότι χρήζουν αναψηλάφισης να ενημερώσει και το υπουργείο και την Επιτροπή Θεσμών", είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. "Εσείς τι κάνετε τώρα; την καθοδηγείτε;", σχολίασε ο Μάκης Βορίδης.

Παραίτηση

Ο Ε. Βενιζέλος απευθύνθηκε στην κ. Θάνου και την ρώτησε γιατί συνήνεσε στην επιθυμία της κυβέρνησης να την διορίσει πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού. "Δεν είναι απλώς επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου, έχει διατελέσει και υπηρεσιακή πρωθυπουργός. Στη συνέχεια θεώρησε ότι πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως προϊσταμένη του Νομικού του Πρωθυπουργού προφανώς γιατί θεώρησε ότι αυτό συνιστά υποχρέωσή της απέναντι στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό και μάλιστα αμισθί. Αυτό το στοιχείο της αμισθί προσφοράς υπηρεσιών είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι τα κίνητρα της είναι αμιγώς θεσμικά, ιδεολογικά, εν πάση περιπτώσει κινούνται στη σφαίρα των αξιών. Τώρα δεν είναι εντυπωσιακό ότι ξαφνικά εγκαταλείπει αυτή τη θέση και πηγαίνει στην επιτροπή ανταγωνισμού με τις προβλεπόμενες απολαβές; Θα στερηθεί τις υπηρεσίες της ο πρωθυπουργός τώρα που πλησιάζουμε σε εκλογές;", είπε ο Ε. Βενιζέλος και κάλεσε την κ. Θάνου να διευκρινίσει, μετά και τις ενστάσεις της ΝΔ, αν θα θέσει την παραίτησή της στη διάθεση της επόμενης κυβέρνησης ή θα επιδιώκει να παραμείνει και μετά τις επόμενες εκλογές στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ υπάρχει τέτοια αντίθεση με τη ΝΔ.

Αντιδημοκρατικές λογικές

Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε στην επιτροπή είναι η επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παρασκευόπουλου ότι εκφράζονται αντιδημοκρατικές απόψεις από τη ΝΔ και τη ΔΗΣΥ. "Η άσκηση πολιτικής υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και δεν προϋποθέτει απαραίτητα τη μεροληψία. Ενόψει μιας θέσης σε μια ανεξάρτητη αρχή, θα ήταν καταλληλότερος ένας υποψήφιος ο οποίος έχει αναδειχθεί μέσα από την ιδιωτική οικονομία έχοντας επαφή με ιδιωτικά συμφέροντα, από κάποιος που σε ένα μέρος της θητείας του είχε επαφή με την άσκηση πολιτικής;", είπε ο κ. Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της κ. Θάνου "έχουμε μια πορεία 42 ετών σε μια θέση ανεξαρτησίας, στη Δικαιοσύνη, και δύο ετών σε μια θέση συμβούλου της άσκησης πολιτικής αλλά και πάλι νομικού συμβούλου οι οποίοι υπόκειται σε δικανικά κριτήρια".

"Γίνεται μια προσπάθεια να σκεπαστεί το κυρίαρχο ζήτημα. Δεν το βλέπουμε σε σχέση με τα πρόσωπα. Προφανώς η κ. Θάνου έχει εκφραστεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής πολιτικής. Η ΝΔ αντιτείνει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως ανεξάρτητη και ως απολίτικη αρχή, δεν μπορεί να έχει πρόεδρο την κ. Θάνου", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι αυτή η αντιπαράθεση κρύβει το κυρίαρχο, ότι "η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να είναι ούτε ανεξάρτητη ούτε απολίτικη, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ευθύνη να προστατεύσει τον ανταγωνισμό, τον κινητήριο μοχλό δηλαδή της καπιταλιστικής οικονομίας και ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας και τη διασφάλιση του μέγιστου κέρδους των επιχειρηματικών ομίλων". Ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε "παρών".

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος επισήμανε ότι υπάρχει περίπτωση που ενώ ξεκίνησε έρευνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού η απόφαση βγήκε 11 χρόνια μετά, και επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων. "Υπάρχουν και άλλες δεκάδες υποθέσεις εκκρεμούν. Τα πρόστιμα της συγκεκριμένης υπόθεσης δεν καταβλήθηκαν ποτέ γιατί οι εταιρείες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και τελικά οι εταιρείες απαλλάχθηκαν, από την καταβολή προστίμων, λόγω παραγραφής", είπε ο κ. Παπαχριστόπουλος και πρόσθεσε: "Παίζονται δισεκατομμύρια από το ποιος ασκεί καθήκοντα σε αυτή τη συγκεκριμένη επιτροπή". Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ δήλωσε "ναι" στην κ. Θάνου.

Αν και Ποτάμι δεν έχει ποτέ ψηφίσει αρνητικά σε ανάλογες περιπτώσεις που έπρεπε να αποφανθεί η Επιτροπή Θεσμών, ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης δήλωσε "όχι". Διευκρίνισε ότι η αρνητική του ψήφος δεν έχει σχέση με την κ. Θάνου αλλά γιατί "υπήρξε υπέρβαση εκ μέρους της κυβέρνησης κλασικών ορίων". "Ξέφυγε αυτή τη φορά η πρόταση της Κυβέρνησης. Δεν είναι πρόταση που δείχνει ότι η κυβέρνηση μελέτησε όλα τα δεδομένα ώστε να τύχει και ευρείας έγκρισης", είπε ο Σπύρος Λυκούδης.

Ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι θα ταχθεί θετικά, σημείωσε όμως ότι "πρόσωπα με τέτοια ιστορία και ιδιότητα, δεν θα έπρεπε να μπουν σε διαδικασία με την οποία θα ταυτίζονται έστω και εμμέσως με κάποιο κόμμα". "Παρόλα αυτά και εγώ και ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων ο Βασίλης Λεβέντης θεωρούμε ότι η ιστορία σας έχει λειτουργήσει μέχρι στιγμής αμερόληπτα, σε ό,τι και αν έχετε ασχοληθεί. Θέλω να πιστεύω ότι και από αυτή τη θέση το ίδιο θα πράξετε. Ως εκ τούτου καθαρά και μόνο για τη δική σας προσωπική ιστορία δεν το κομματικοποιώ, δεν βάζω στη μέση την κυβέρνηση, θέλω να πιστεύω ότι καλό μπορείτε να κάνετε από τη θέση αυτή και θα σας δώσω ψήφο εμπιστοσύνης", είπε ο Μάριος Γεωργιάδης.

"Προξενεί κατάπληξη η επιστολή του κ. Μητσοτάκη στην αρμόδια επίτροπο Ανταγωνισμού", σχολίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κ. Αϊβατίδης που επισήμανε ότι η επιστολή αυτή αποτελεί σοβαρή ένδειξη της διάθεσης της ΝΔ να εκχωρήσει εθνική κυριαρχία. Ο βουλευτής ψήφισε "ναι" για την κ. Θάνου.