«Το InvestEU αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία για την ΕΕ, να δείξει εάν πραγματικά έχει ισχυρή πολιτική βούληση και ως προτεραιότητά της τη μείωση των ανισοτήτων- κοινωνικών και περιφερειακών», σημείωσε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Επιτροπή ΕCON του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Παπαδημούλης ήταν ο «σκιώδης» εισηγητής εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON), για την «Καθιέρωση του προγράμματος InvestEU» (Establishing the InvestEU Programme).

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι το σχέδιο έκθεσης «έχει κάποια θετικά στοιχεία» όμως «το ζήτημα των περιφερειακών ανισοτήτων απαιτεί μεγαλύτερη ανησυχία και πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεσή μας, βάσει και των διδαγμάτων που αντλήθηκαν από την εμπειρία των προηγούμενων δημοσιονομικών πλαισίων, συμπεριλαμβανομένου και του EFSI».

Όπως είπε, «μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που να ενισχύσει τις περιφέρειες και τους τομείς εκείνους που τα τελευταία χρόνια, έχουν τη μεγαλύτερη αποεπένδυση» και «να βοηθήσει την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, να καταπολεμήσει ισχυρότερα την ανεργία, να βοηθήσει στην κοινωνική ένταξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων».

Επίσης, ανέφερε ότι είναι σημαντικά τα θέματα της διαφάνειας και της λογοδοσίας και έχουν γίνει κάποια μικρά, αν και ανεπαρκή βήματα, στην έκθεση, ωστόσο πρόσθεσε ότι «διατηρούμε αρκετές επιφυλάξεις στο σύνολο της έκθεσης, γι' αυτό και δεν θα την υπερψηφίσουμε».