Έμφραγμα στις συγκοινωνίες αναμένεται να προκαλέσει η αυριανή 24ωρη γενική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, αλλά και του νέου προϋπολογισμού που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή στις 19 Δεκεμβρίου.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Αύριο Πέμπτη, μετρό και τραμ δεν θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως τη λήξη της βάρδιας. Δηλαδή θα κυκλοφορήσουν μόνο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και ο ηλεκτρικός θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και του Προαστιακού και, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από σήμερα τα μεσάνυχτα έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Τροποποιήσεις και ακυρώσεις θα υπάρξουν σε πτήσεις λόγω της 4ωρης στάσης εργασίας που πραγματοποιεί ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων ΥΠΑ μεταξύ 08.00 και 12.00. Δεμένα στα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία από τα ξημερώματα της Πέμπτης έως και τα μεσάνυχτα, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην απεργία.

Επανέρχεται η τροπολογία για τις απεργίες

Με νομοτεχνικές διορθώσεις, χωρίς αλλαγές, αλά επεξηγήσεις, η κυβέρνηση πρόκειται να επανακαταθέσει στη Βουλή την τροπολογία για τις απεργίες, η οποία αποσύρθηκε κάτω από το βάρος αντιδράσεων, που σχετίζονται με την αυριανή 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα.

Ειδικά για την απεργία, όπως επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Εργασίας στο bigbusiness.gr, η επίμαχη διάταξη για την κήρυξη απεργίας δεν αλλάζει, αφού έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της 2ης αξιολόγησης και θα προβλέπει πως για τη συζήτηση και λήψη απόφασης απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια σωματεία.

Πρόκειται για αλλαγή του άρθρου 8 του συνδικαλιστικού νόμου 1264/1982, που προβλέπει πως για να ληφθεί απόφαση στις συνελεύσεις των Σωματείων απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του 1/3 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών ή του 1/4 ή αργότερα του 1/5, αν δεν υπάρχει απαρτία.

Μάλιστα, στις περιπτώσεις αυτές, της ακόμη χαμηλότερης απαρτίας, απαιτείται αυξημένο ποσοστό πλειοψηφίας για τη λήψη απόφασης.
Σε πλήρη ισχύ παραμένει το άρθρο 20 του συνδικαλιστικού νόμου, σύμφωνα με το οποίο η απεργία στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Για ολιγόωρες στάσεις εργασίας, εφόσον δεν πραγματοποιούνται την ίδια μέρα ή μέσα στην ίδια εβδομάδα, αρκεί απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά.

Στις περιπτώσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή πανελλαδικής έκτασης, η απεργία κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό ορίζει διαφορετικά. Η απεργία στις δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κηρύσσεται με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, εκτός αν το καταστατικό τους ορίζει διαφορετικά.