Έρευνα στο σπίτι του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη πραγματοποίησαν οι Εισαγγελείς Διαφθοράς αναζητώντας στοιχεία για διακίνηση παράνομων χρημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίεςπου επικαλείται το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αιφνιδιαστικός έλεγχος στο σπίτι του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα σχετίζεται με την κακουργηματική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του.

Η δίωξη για παθητική δωροδοκία αφορά ποσό των 120.000 ευρώ που καταλογίζεται πως έλαβε ο κ. Μανιαδάκης από την φαρμακοβιομηχανία. Η εισαγγελική έφοδος στην οικία του καθηγητή οργανώθηκε με στόχο να ανευρεθούν και κατασχεθούν στοιχεία για διακίνηση παράνομων αμοιβών.

Η πορεία από τον «μάρτυρα Ι. Αναστασίου» στον κατηγορούμενο Ν. Μανιαδάκη

Πριν ακριβώς έναν χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης περνούσε το κατώφλι των Εισαγγελέων Διαφθοράς και υπό καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα έδινε την πρώτη κατάθεση του για την υπόθεση της Novartis.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο «Ιωάννης Αναστασίου» της δικογραφίας είναι πλέον ο κατηγορούμενος Νίκος Μανιαδάκης, αντιμέτωπος με βαριά κατηγορία την οποία ο ίδιος θεωρεί ως πράξη «αντεκδίκησης» των εισαγγελικών λειτουργών γιατί δεν ενέδωσε στις πιέσεις τους να «κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα».

Εισαγγελικές πηγές σχολιάζουν αυτές τις δημόσιες τοποθετήσεις του Ν. Μανιαδάκη, λέγοντας πως έχει κάθε δικαίωμα ως κατηγορούμενος να «λέει ό,τι νομίζει». Από την πλευρά του ο συνήγορός του, Θόδωρος Μαντάς θέτει προς τους εισαγγελείς σειρά ερωτημάτων με κύριο το αν έγινε λάθος στην υπόθεση του εντολέα του. Αν δηλαδή η υπαγωγή του σε καθεστώς προστασίας ήταν λάθος, ή αν η ανάκληση του καθεστώτος και η απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του είναι λάθος.

Η απάντηση που φαίνεται να δίνεται από ασφαλείς πηγές του Εφετείου είναι πως ούτε τότε έγινε λάθος ούτε τώρα. Τονίζεται πως ο καθηγητής ζήτησε μόνος του να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας για να καταθέσει και ότι μόνος του πρότεινε την «χαλάρωση των μέτρων» πριν από λίγες ημέρες. Μάλιστα κάποιοι στο Εφετείο υποστηρίζουν πως στην τελευταία συνάντησή του με τους αρμόδιους εισαγγελείς ο κ. Μανιαδάκης, παρά αυτά που λέει ο ίδιος, δεν ενημέρωσε για μετεγκατάσταση του στο εξωτερικό. Έτσι εξηγούν και όλη την κινητοποίηση εισαγγελέων και αστυνομικών επί ώρες την προπαραμονή Πρωτοχρονιάς ώστε να μη «διαφύγει στο εξωτερικό».

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η δίωξη σε βάρος του καθηγητή, αφορά στοιχεία για διακίνηση παράνομου ποσού περίπου 120.000 ευρώ. Τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι δεν αφορούν μόνο τις καταθέσεις των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, που εμπλέκουν τον καθηγητή σε παράνομες ενέργειες προς εξυπηρέτηση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά «και άλλα στοιχεία». Άλλωστε από τον περασμένο Ιανουάριο και ενώ κατέθετε ο «Ιωάννης Αναστασίου» ήδη υπήρχε κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα που ενέπλεκε τον Νίκο Μανιαδάκη στην όλη υπόθεση.

Ο κ. Μανιαδάκης χθες δήλωσε πως δέχθηκε πιέσεις για να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα σε δωροδοκία, στις οποίες δεν ενέδωσε.

Στην πρώτη κατάθεσή του ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο «μάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου» κατονομάζει ευθέως τον πρώην υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά λέγοντας πως «ήταν ευρέως γνωστό ότι ελάμβανε παρανόμως χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακευτικών εταιριών». Είχε μάλιστα αναφερθεί σε συγκεκριμένη περίπτωση «αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης» λέγοντας πως «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Σε άλλες καταθέσεις του ο μάρτυρας φέρεται ότι αναφέρθηκε και σε άλλους υπουργούς Υγείας επί των θητειών των οποίων παρείχε συμβουλευτικό έργο μιλώντας πιο αόριστα αλλά εκτιμώντας πως πιθανά ήταν ενήμεροι για «αθέμιτες πρακτικές» και πράξεις αδιαφάνειας που εξυπηρετούσαν την υπό έρευνα βιομηχανία στο να διατηρεί ηγεμονική θέση στην εγχώρια αγορά.

Να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν από την εμφάνιση και πρώτη κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου» και ενώ η έρευνα των αμερικανικών αρχών για τη Novartis ήταν σε πλήρη εξέλιξη, ένα πολυσέλιδο έγγραφο του FBI προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη είχε θέσει στον πυρήνα των ερευνών, τον Ν. Μανιαδάκη. Στο έγγραφο αυτό το όνομα του καθηγητή -μαζί με άλλα έξι- αναφέρεται με πλήθος πληροφοριών για τη φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του νόμου».

Ο καθηγητής, ως «Ιωάννης Αναστασίου» στις καταθέσεις του αναφέρεται επίσης σε πολλά ονόματα συνεργατών υπουργών Υγείας και στελεχών υπηρεσιών αφήνοντας αιχμές και υπονοούμενα για ενέργειες που ευνοούσαν την φαρμακοβιομηχανία και καθόριζαν την τιμή φαρμάκου στην Ελλάδα.