Η τοποθέτηση γιατρών στις δομές φιλοξενίας σε νησιά και ενδοχώρα, η αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα, η αποσυμφόρηση των νησιών, η ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελούν μεταξύ άλλων τις προτεραιότητες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το 2019, όπως τις παρουσίασε ο υπουργός, Δημήτρης Βίτσας, σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Όπως επισήμανε ο κ. Βίτσας, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων νέων γιατρών στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στα κέντρα φιλοξενίας και υπολογίζεται ότι «στις αρχές Φλεβάρη θα έχουν τοποθετηθεί κατ' ελάχιστον δύο γιατροί στα ΚΥΤ των νησιών». Στην παρούσα φάση το πρόβλημα της έλλειψης γιατρών αντιμετωπίζεται με τη συνδρομή στρατιωτικών γιατρών, ενώ ιατρική φροντίδα παρέχουν και γιατροί των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν το δικαίωμα να κάνουν εντοπισμό των ευάλωτων περιπτώσεων (screening).

Ένας από τους στόχους που έχει θέσει το υπουργείο για το 2019 είναι να αυξήσει κατά 5.000 τη δυναμικότητα του προγράμματος ESTIA για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα, αλλά και να δημιουργήσει επιπλέον 5.000 θέσεις για όσους έχουν πάρει ήδη άσυλο, καθώς διαμένουν για ένα μεταβατικό διάστημα έξι μηνών σε διαμερίσματα ή κέντρα φιλοξενίας. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο θα παρουσιάσει την ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία. Άλλες 1.500 θέσεις θα προκύψουν από τη δημιουργία δύο νέων κέντρων φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και το Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών, για τα οποία αύριο αναμένεται να γίνει συνάντηση του υπουργού με τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι το τέλος του 2018 διέμεναν στην ενδοχώρα 22.686 σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA, 18.369 στα κέντρα φιλοξενίας και 6.793 στις δομές που διαχειρίζεται ο ΔΟΜ.