Η Συμφωνία Πρεσπών αποδομεί τη λαϊκιστική ρητορική της αντιπολίτευσης και ανοίγει ένα νέο ‘παράθυρο ευκαιρίας’ για μια προοδευτική συμμαχία στην εσωτερική πολιτική σκηνή, τονίζει σε άρθρο του στο γαλλικό δίκτυο ενημέρωσης «Mediapart».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης στο άρθρο σημειώνει ότι «οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία για τις δύο χώρες, που φέρνει τα Βαλκάνια σε μια νέα εποχή», τονίζοντας ότι «επέδειξαν τόλμη και πολιτική παρρησία, επιμένοντας στις διαπραγματεύσεις για μια τελική συμφωνία, σεβόμενοι αμφότεροι τις ιστορικές ευαισθησίες και των δύο πλευρών».

Καταρρίπτονται οι μύθοι

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογράμμισε ότι «ξεκινώντας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, πολλοί μύθοι που αφορούν στη στάση των κομμάτων που κυβέρνησαν στο παρελθόν τη χώρα, θα αρχίσουν να καταρρίπτονται», δίνοντας έμφαση σε τρεις συγκεκριμένους μύθους αναφορικά με τη στάση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Ο πρώτος μύθος, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, «αφορά στη στήριξη της θέσης για λύση του ονοματολογικού με σύνθετη ονομασία από τη ΝΔ», με τον Δημήτρη Παπαδημούλη να σημειώνει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγκαταλείψει αυτή τη θέση, ερχόμενη εγγύτερα στη θέση της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής».

Ο δεύτερος μύθος αφορά στη θέση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ότι δεν υιοθετούν λαϊκιστική ρητορική, κάτι το οποίο τονίζει ο Δημήτρης Παπαδημούλης ότι «δεν ισχύει», καθώς «και οι δύο παρατάξεις καταφεύγουν με συνέπεια σε λαϊκιστική ρητορική και καταστροφολογία κατά της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας με κάθε ευκαιρία ότι η λύση στο Μακεδονικό αποτελεί ‘προϊόν ανταλλαγής’ μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Ευρωπαίων εταίρων για τη μη περικοπή των συντάξεων».

Τέλος, ο τρίτος μύθος, αφορά στα «κανάλια» επικοινωνίας μεταξύ ΝΔ και Χρυσής Αυγής, με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να τονίζει ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση το αρνείται, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδεδειγμένα μετακινηθεί ιδεολογικά προς την άκρα δεξιά, και στο Μακεδονικό, και σε άλλα ζητήματα».