Για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μίλησε ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εκπομπή «Europe» της ΕΡΤ1.

Για τα κρίσιμα θέματα που έχει η χώρα μας το 2019 ο κ. Παπαδημουλης έθεσε ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, λέγοντας «χρειάζεται να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα θετικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί για την περαιτέρω ανακούφιση αυτών που υπέφεραν από την χρεοκοπία, την ύφεση και τα μνημόνια. Και να επιταχύνουμε τους ρυθμούς ανάπτυξης με επενδύσεις, ώστε να έχουμε ταχύτερη μείωση της ανεργίας» ενώ πρόσθεσε «ότι το καλύτερο για τη χώρα θα είναι οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της 4ετίας και εκτιμώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές».

Αναφορικά με το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σημείωσε πως «συνοδεύεται από ένα γενναίο άνοιγμα που ήδη απηύθυνε ο πρωθυπουργός για ένα πλατύ, προοδευτικό, δημοκρατικό μέτωπο, προκειμένου να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη 4ετία».

Σε ερώτηση για την ελληνική οικονομία, με αιχμή τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, ο κ. Παπαδημούλης επανέλαβε πως και το 2019 θα διαψευσθούν οι Κασσάνδρες, «θα πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα είμαστε πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη και θα έχουμε ένα νέο ρεκόρ στον τουρισμό. Για δε την Ευρωζώνη δεν προβλέπεται ύφεση, προβλέπεται μείωση του ρυθμού ανάπτυξης».

Για το Brexit ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως υπάρχουν δυο επιλογές: είτε Brexit χωρίς συμφωνία, που θα κάνει ζημιά και στους δύο αλλά πολύ μεγαλύτερη στο Ηνωμένο Βασίλειο, είτε η βρετανική πλευρά να αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτού του αδιεξόδου ώστε να ξαναδώσει τον λόγο στον βρετανικό λαό, προκειμένου να αξιολογήσει το αποτέλεσμα αυτής της δίχρονης διαπραγμάτευσης. «Η θεωρία, όμως, ορισμένων Βρετανών δημαγωγών, τύπου Φάρατζ, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στο Brexit και τα αδιέξοδά του, ότι θέλουν μια συμφωνία που να τους δίνει μονάχα δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις, η θεωρία ότι θέλουμε Brexit για να είμαστε όμορφοι, πλούσιοι και υγιείς, απλά δεν υπάρχει στην πραγματική ζωή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημούλης. Συνεχίζοντας την τοποθέτηση του, ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου είπε: «προσωπικά εγώ μαζί με άλλους ευρωβουλευτές στείλαμε μια επιστολή στον κ. Κόρμπιν για να ζητήσει, όπως έχει κάθε δικαίωμα, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, γιατί μετά από δύο χρόνια που όλοι κατάλαβαν πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα, ο βρετανικός λαός έχει το δικαίωμα να κρίνει το διαμορφωμένο πακέτο και αν θέλει αν φύγει ή να μείνει».

Για τις επικείμενες ευρωεκλογές ο κ. Παπαδημούλης σημείωσε πως «η άνοδος του οικονομικού εθνικισμού είναι το «κόκκινο νήμα», που ενώνει το Brexit, τον Τραμπ, την Ακροδεξιά. Εδώ στο Ευρωκοινοβούλιο αυτές τις μέρες, υπάρχει ένα μεγάλο contrast ανάμεσα στο Grexit από τα μνημόνια που πέτυχε η κυβέρνηση Τσίπρα και στην κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, που πιστώνονται στην Ελλάδα, την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα. Ακούω από τους συναδέλφους μου, που ανήκουν στους Φιλελεύθερους, τους Συντηρητικούς, τους Σοσιαλδημοκράτες, ότι η Μέι που τα έχει κάνει «μούσκεμα», ενδεχομένως καλό θα ήταν να συμβουλεύεται περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα».

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επανέλαβε την ανάγκη ισχυρής παρουσίας των δημοκρατικών, προοδευτικών, φιλοευρωπαϊκών δυνάμεω μέσα στην Ευρώπη καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μιας πολύ μεγάλης οπισθοχώρησης, την οποία προβάλλει η ανερχόμενη ακροδεξιά, αλλά την ενισχύει η ραγδαία «Ορμπανοποίηση» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

«Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, συναντήθηκε ο Σαλβίνι με τον Κατσίνσκι, υπό τους επαίνους του Όρμπαν, ο οποίος είναι θαυμαστής του Βέμπερ. Ο Βέμπερ, που θέλει να γίνει και Πρόεδρος της Κομισιόν, είπε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με κάθε φιλοευρωπαίο, συμπεριλαμβανομένου του Σαλβίνι, δηλαδή του πρωτοπαλίκαρου της Ακροδεξιάς. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα. Γι' αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται πρωταγωνιστικά, και με τη δική μου ενεργή συμβολή και με την πρωταγωνιστική συμβολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για να διαμορφωθεί η ευρύτερη δυνατή, δημοκρατική, προοδευτική, φιλοευρωπαϊκή συμμαχία, να προωθήσει την Ευρώπη προς τα μπρος» υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου επανέλαβε πως «το ζητούμενο είναι να αποτρέψουμε μια εκλογή ενός υπερδεξιού, τύπου Βέμπερ για την Κομισιόν και νομίζω ότι μπορούμε να το πετύχουμε. Με τη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι πολίτες, η προοδευτική συμμαχία θα μπορεί να επιτύχει θετικούς στόχους και να επηρεάσει τις αποφάσεις της Κομισιόν με συμμαχίες. Για την Ελλάδα -μια χώρα του Νότου- θα είναι καταστροφικό αν κερδίσουν «οι Όρμπαν και οι Σαλβίνι»» το μήνυμα του κ. Παπαδημούλη στο δρόμο για τος ευρωεκλογές.