Τι πέτυχε η χθεσινή συγκέντρωση; Την ενίσχυση της πλειοψηφίας που θα κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών!

του Ανδρέα Πετρόπουλου

Χθες στο Σύνταγμα ίσως παρακολουθήσαμε το τελευταίο φιάσκο «για το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας», όπως αποκαλούσαν το Συλλαλητήριο οι εθνοκάπηλοι διοργανωτές, από κοντά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ναι, ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος ένα φιάσκο και εξηγούμε γιατί: Από άποψη συμμετοχής, ο κόσμος ήταν εμφανώς λιγότερος σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Οι περίπου 50.000 κόσμου, ίσως και λιγότεροι, σε μια Πανελλαδικού χαρακτήρα συγκέντρωση, δεν είναι κάτι το σοβαρά αξιοσημείωτο για ένα κορυφαίο εθνικό θέμα. 

Παρά την πολεμική, τη διαστρέβλωση, την προπαγάνδα, ένα μέρος του κόσμου που δεν θέλει τη χρήση του ονόματος Μακεδονία για συναισθηματικούς, κυρίως, λόγους, απείχε!

Επιπλέον παρά την ετερόκλητη σύνθεση της συγκέντρωσης «νοικοκυραίοι vs ανοιχτά φασίστες» το πάνω χέρι το είχαν οι δεύτεροι. Οι συνεχείς αναφορές στον Κατσίφα, τα συνθήματα «χρυσαυγίτικου» περιεχομένου, τα ντου των ταγμάτων εφόδου στη Βουλή, αλλά και κατά κάθε εθνικά «ύποπτου», δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες προσεγγίσεις. 

Και πάμε στην ουσία: Ποιος ήταν ο στόχος του Συλλαλητηρίου; Θα μπορούσε να είναι η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης, προκειμένου να δεχτεί Δημοψήφισμα πριν από την επικύρωση της Συμφωνίας στη Ελληνική Βουλή. Ακόμα και να υποθέσουμε ότι ήταν μεταξύ των «αιτημάτων» δεν πριμοδοτήθηκε, κρατήθηκε σχεδόν στο περιθώριο. 

Τι ήθελε εντέλει να πετύχει η χθεσινή συγκέντρωση στο Σύνταγμα; Να φθείρει απλώς την κυβέρνηση; Ό,τι είχε να χάσει στο συγκεκριμένο θέμα, όχι μόνο το έχασε προ πολλού, αλλά στη συγκυρία ίσως και να το αναπληρώνει μέχρι κεραίας! 

Η συγκέντρωση είχε μόνο ένα συνεκτικό στοιχειό. Την καταγγελία της κυβέρνησης ως προδοτικής! Οι περισσότεροι το έλεγαν ανοιχτά, τα στρατευμένα ΜΜΕ το υπονοούσαν, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ - ΚΙΝΑΛ – Ένωση Κεντρώων συγκαλυμμένα το «έσπρωχναν» μια χαρά σφυρίζοντας αδιάφορα. 

Τι πέτυχε η χθεσινή συγκέντρωση; Την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της πλειοψηφίας που θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών! Ακόμα χειρότερα για την αξιωματική αντιπολίτευση, φαίνεται ότι με  τη χθεσινή τελευταία πράξη «πατριδοκαπηλίας» και διχασμού οι δυνάμεις του προοδευτικού κέντρου οδεύουν στο νέο δημοκρατικό αριστερό πόλο που διαμορφώνεται με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας με την κύρωση της συμφωνίας θα έχουμε και την τυπική «επικύρωση» ενός κολοσσιαίου φιάσκου: Η Δημοκρατία όχι μόνο δεν πούλησε τη Μακεδονία, αλλά την ανακτά, από εκεί που την παράτησαν εκχωρημένη οι «υπερπατριώτες»!