Με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό υποδέχθηκε η ομογένεια στην Τουρκία την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της κοινότητας Νεοχωρίου και πρώην εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων της Τουρκίας Λάκης Βίγκας.

«Η επίσκεψη έγινε αποδεκτή με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό διότι το κλίμα γενικότερα ήταν αυτό. Kαι στα ΜΜΕ και στον απλό κόσμο υπήρχε μεγάλος ενθουσιασμός και ικανοποίηση και αυτό αντανακλά αυτομάτως και στην ομογένεια», σημείωσε ο κ. Βίγκας, εξηγώντας πως «η ομογένεια με χαρά υποδέχεται κάθε πρωθυπουργό από την Ελλάδα αλλά είναι και το κλίμα που βοηθάει, αναπτερώνεται το ηθικό».

«Και στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην ομογένεια, όλοι ήταν χαρούμενοι και ικανοποιημένοι από αυτή την επίσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην εκπρόσωπος των μειονοτικών ιδρυμάτων στην Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την οποία και επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός, ο κ. Βίγκας ευχήθηκε να τελειώσει η αναμονή αυτών των 48 χρόνων που παραμένει κλειστή και να επαναλειτουργήσει «διότι δυστυχώς η Χάλκη έγινε ένα σύμβολο της πολιτικής και του ανταγωνισμού, της αναμέτρησης των πολιτικών δυνάμεων κι έχασε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της».

Ο Λάκης Βίγκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην κοινότητα Νεοχωρίου, ένα προάστιο στον Βόσπορο, «εφαλτήριο της ζωής» του, όπως χαρακτηριστικά λέει, κι εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι πρόεδρός της. Σήμερα θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ομογένεια στην Τουρκία είναι το δημογραφικό.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτή η αδυναμία μας η πληθυσμιακή. Όλα τα άλλα θέματα που ενδεχομένως αφορούν την ατζέντα την πολιτική ή τη δημοσιογραφική, εμένα προσωπικά δεν με απασχολούν, γιατί τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει μια προοδευτική εξέλιξη σε όλα τα θέματά μας και είτε νομικώς είτε με τα πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο λύνονται. Εκτός από την επαναλειτουργία της Χάλκης που είναι θέμα δικαιωμάτων και εκκλησιαστικό και δεν άπτεται μόνο της καθημερινότητάς μας, δεν θεωρώ ότι υπάρχουν άλλα τεράστια προβλήματα που εμποδίζουν την εξέλιξη και την πρόοδο της κοινότητάς μας. Αυτό ωστόσο που δεν μπορώ να προβλέψω είναι το δημογραφικό, αυτή η δυσανάλογη κατάσταση που βρίσκεται μπροστά στο μέγεθος της ιστορίας, της κληρονομιάς, των υποχρεώσεων, της πολιτιστικής μας παράδοσης με τον μικρό αριθμό των ανθρώπων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίγκας.

Αναφερόμενος στην Ίμβρο, είπε ότι υπάρχει μια θετικότερη εικόνα σήμερα στο νησί, με τον μέσο ηλικιακό όρο να έχει πέσει και αριθμητικά η κοινότητα να έχει αυξηθεί χάρη κυρίως στην επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και στον επαναπατρισμό κάποιων οικογενειών, ωστόσο στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε, «δε νομίζω ότι είμαστε πάνω από 2.000-2.500, μικρός αριθμός σ' αυτή την αχανή πόλη».

Εξηγώντας, δε, τον θετικό ρόλο της εκπαίδευσης στην αλλαγή της εικόνας στην Ίμβρο σημείωσε: «Όταν εμείς δουλεύαμε για να ανοίξουμε τα σχολεία δεν υπήρχε ούτε ένα παιδί, τώρα υπάρχουν 47 παιδιά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το ευχάριστο είναι ότι έχουμε και μία τάξη προνηπιακή με 6-7 παιδιά και το κυριότερο είναι ότι υπήρξαν παιδιά από ζευγάρια που παντρεύτηκαν και δημιούργησαν οικογένειες από τότε που είδαν ότι υπάρχει ένα μέλλον εκπαιδευτικό. Σ' αυτό βοήθησε πάρα πολύ και η Ελλάδα αλλά και οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας».