Για «άγνοια ή εσκεμμένη παραπληροφόρηση των διαδικασιών ωρίμανσης μιας μελέτης» κατηγορεί τον τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, η Περιφέρεια Αττικής με ανακοίνωση - απάντηση, στην προσωπική προς την κ. Δούρου καταγγελία του ιδίου, ότι ψεύδεται αναφορικά με την «ώριμη μελέτη που λέει πως δεν παρέλαβε το 2014 για το αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα» όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός.

Η διοίκηση της Περιφέρειας τονίζει ότι «ο τέως περιφερειάρχης δεν παρέδωσε καμία ώριμη μελέτη στην επόμενη διοίκηση της Περιφέρειας, την 1η Σεπτεμβρίου 2014 και σκοπίμως συγχέει την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2014 των τευχών της μελέτης, με την επικύρωση από την αποκεντρωμένη διοίκηση (απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση του έργου)».

Σημειώνεται, ότι για το ζήτημα έχει αποφανθεί με το πόρισμα του ΤΕΕ, ότι δηλαδή οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παρέλαβαν τη μελέτη του έργου «Εκτροπή του Ρέματος Αγ. Αικατερίνης - Σούρες Θριασίου Πεδίου» στις αρχές Φεβρουαρίου 2016. Επακριβώς, γράφουν σχετικά οι πραγματογνώμονες μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ ( σελ 6-7 πραγματογνωμοσύνης): «Η επικύρωση καθορισμού οριογραμμών της μελέτης έγινε από τον γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης (ΦΕΚ 15/29-01-2016) . Από αυτή την ημερομηνία ουσιαστικά είναι δυνατή η παραλαβή / αποδοχή της μελέτης, η οποία έγινε στις 12-02-2016».

Αναφορικά με την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, αυτή ξεκίνησε νωρίς το μεσημέρι με την ανακοίνωση του κ. Σγουρού με τίτλο «εθισμένη στο ψέμα η Δούρου - Ιδού η ώριμη μελέτη που λέει πως δεν παρέλαβε το 2014 για το αντιπλημμυρικό στη Μάνδρα». Ο κ. Σγουρός παρέθετε δε και αντίγραφο της απόφασης υπ' αριθ. 2133/2014,της οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η οποία σε συνεδρίασή της στις 22/10/2014, δέχθηκε τη σύμβαση για τη μελέτη μετά από δύο πολύμηνες παρατάσεις που είχαν προηγηθεί(Ιούλιο 2012 - με συμβατική προθεσμία περαιώσεως της μελέτης τον Οκτώβριο του 2013) και με νεώτερη που έληγε τον Αύγουστο του 2014.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Περιφέρειας στην ανακοίνωσή της, στην οποία επισυνάπτονται σχετικά έγγραφα, χαρακτήρισε «αποστομωτικά» για τον κ. Σγουρό τα γεγονότα και παρατήρησε ότι ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, «όπως αυτοαποκαλείται», οφείλει να γνωρίζει τα εξής:

«Η μελέτη οριοθέτησης ρέματος για να είναι ολοκληρωμένη, έγκυρη και ώριμη προς δημοπράτηση του έργου, πρέπει να έχει επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (νόμος για τη Διαδικασία Οριοθέτησης και ρυθμίσεις θεμάτων για τα υδατορέματα 4258/2014).

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, υπό τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας είναι απλά ένα στάδιο της διαδικασίας, που ολοκληρώνεται με την έκδοση απόφασης επικύρωσης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας ήταν εκείνη που προχώρησε σε όλες τις διαδικασίες, ωρίμασε το έργο, και σήμερα αυτό υλοποιείται στη Μάνδρα αφού δημοπρατήθηκε με ό,τι προβλέπεται στον νέο νόμο 4412/2016.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αδιάψευστα στοιχεία που αποδεικνύονται από τα έγγραφα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ήταν σε θέση πλέον να παραλάβουν και παρέλαβαν τη μελέτη του έργου "Εκτροπή του Ρέματος Αγ. Αικατερίνης - Σούρες Θριασίου Πεδίου" στις 12 Φεβρουαρίου 2016, μετά την απαραίτητη επικύρωση καθορισμού οριογραμμών του ρέματος. «Οπότε με νόμιμη και ώριμη πλέον μελέτη, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής στις 5 Απριλίου 2016. Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας έκανε δηλαδή αυτό που δεν έκαναν άλλοι 15 χρόνια».