Τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας μέσα από την προώθηση και την ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Αττική αποφάσισαν η περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός.

Στόχος του Μνημονίου Συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα τα δύο μέρη είναι η ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, και ειδικά της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, καθώς και τη στήριξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Αττική. Με τον τρόπο αυτό, όπως τόνισε κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, «η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, επιχειρεί να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα σχετικά με τις δομές και τις υποδομές έρευνας και τεχνολογίας και τις δημόσιες υποδομές, μέσα από την ανάδειξη του σημαντικότερου περιουσιακού της στοιχείου, που δεν είναι άλλο από το ανθρώπινο κεφάλαιό της».

«Στην Αττική συγκεντρώνεται το 45,5% των ερευνητών της χώρας, ενώ το 37% του πληθυσμού της Αττικής έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση - αυτά είναι κρίσιμα δεδομένα που με την τεχνογνωσία του ΤΕΕ, μπορούμε να τα μετατρέψουμε σε παράγοντες παραγωγικής ανασυγκρότησης όχι μόνο της Αττικής αλλά και της πατρίδας μας», επισήμανε η Περιφερειάρχης. «Η συνεργασία μας με το ΤΕΕ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στο πλαίσιο σειράς συνεργειών που αναπτύσσει συστηματικά η Περιφέρεια Αττικής με έγκριτους, δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς για τη στήριξη και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας. Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι μόνο με τον τρόπο αυτό, η Αττική, η χώρα μας δεν θα γυρίσουν απλά σελίδα αλλά μπορούν να βάλουν τις βάσεις ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης ανάπτυξης, με αξιοπρεπείς δουλειές και χωρίς τις παθογένειες του παρελθόντος», συνέχισε η ίδια.

O Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Ξεκινάμε σήμερα μία συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής ώστε να βοηθήσουμε νέους επιστήμονες στον κλάδο τους να παραμείνουν στη χώρα. Γνωρίζετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων, επιστημόνων που έχουν σπουδάσει στην Ελλάδα, φεύγουν στο εξωτερικό. Προσπαθούμε και με αυτήν τη συνεργασία να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του braindrain. Η Περιφέρεια αποφάσισε να ενισχύσει μία πρωτοβουλία που έχει πάρει το ΤΕΕ, το Prototype by TEE, που είναι ένας ψηφιακός, τεχνοδικτυακός επιταχυντής καινοτόμων, πρωτότυπων ιδεών από Έλληνες μηχανικούς, που γνωρίζουμε όλοι ότι ξέρουν πώς θα πάνε τη χώρα μπροστά αλλά δεν τους δίνονται μέχρι τώρα οι κατάλληλες ευκαιρίες. Ξεκινάμε με αισιοδοξία με σκοπό να κρατήσουμε τους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα».

Στο επίκεντρο του Μνημονίου Συνεργασίας είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση της πρωτοβουλίας Prototype by TEE του ΤΕΕ, που αποτελεί έναν τεχνοδικτυακό (ψηφιακό) επιταχυντή καινοτόμων ιδεών τις οποίες στηρίζει στο επίπεδο της τεχνογνωσίας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείρισης και προώθησης, ώστε να υλοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Η Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, Σωτήρη Νικολαρόπουλο.