Η διεκδίκηση Δημόσιων και Ευρωπαϊκών Πόρων για την αποκατάσταση των καταστροφών από την θεομηνία στην Κρήτη αποφασίστηκε στο Έκτακτο Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο, παρουσία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Οι πρώτες εγκρίσεις στην Περιφέρεια για τα πολύ επείγοντα ελήφθησαν και για την πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών-ζημιών από την θεομηνία στους πληγέντες Δήμους της Κρήτης θα διεκδικηθούν δημόσιοι και Ευρωπαϊκοί πόροι, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Στην έκτακτη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των καταστροφών στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου .Εξετάστηκε ο συντονισμός για την αποκατάσταση τους και όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζημιών και την στήριξη των πληγέντων Δήμων του Ρεθύμνου που έχουν ήδη έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χρειάζεται η συνεργασία όλων.

Στο μεγάλο εύρος των καταστροφών στις υποδομές με έμφαση το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή. Οι δήμαρχοι των δήμων που επλήγησαν αναφέρθηκαν στα προβλήματα που έχουν ανακύψει ενώ έγινε λόγος για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων . Οι συμμετέχοντες επισήμαναν την έγκαιρη κινητοποίηση και την άμεση υποστήριξη των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας, Εθελοντών, Στρατού, και όσων συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της θεομηνίας.

Ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός συνεχάρη τα στελέχη των υπηρεσιών και αναφέρθηκε στη συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια, ώστε να "τρέξουν" το συντομότερο οι διαδικασίες αποκατάστασης. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο Περιφερειάρχης, και άλλοι εκπρόσωποι αναφέρθηκαν στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, όπως και στο φαινόμενο της αυθαιρεσίας με τα μπαζώματα ρεμάτων. Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη εγκρίθηκαν ήδη 12 εκ. ευρώ για τα Χανιά και αναμένεται άμεσα έγκριση των πρώτων 5 εκ. ευρώ και για το Ρέθυμνο.

"Έχουμε την κήρυξη τριών δήμων σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης, Ρεθύμνου Μυλοποτάμου, Αγίου Βασιλείου. Ποιο μπροστά κηρύχθηκε ο δήμος Αμαρίου άρα οι τέσσερις δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου εκτός των Ανωγείων είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Υπάρχει ανακοίνωση από την αρμόδια υφυπουργό για την παράταση των φορολογικών εκκρεμοτήτων και των ληξιπρόθεσμων που είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί είναι μέχρι τον Αύγουστο" ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης επισημαίνοντας παράλληλα ότι "...αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η καταγραφή όλων των προβλημάτων που υπάρχουν στην Περιφερειακή Ενότητα και στο επαρχιακό δίκτυο και με τους Δημάρχους να κάνουμε ανά δήμο αναλυτική καταγραφή ποια είναι τα προβλήματα και πώς μπορούν να αποκατασταθούν. Εμείς ήδη έχουμε ζητήσει ένα ποσό 5 εκατομμυρίων για την Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ενώ ήδη έχουμε πάρει 12 εκατομμύρια για τα Χανιά για να ξεκινήσουν οι άμεσες παρεμβάσεις. Χρειάζεται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με καταγραφή όλων των προβλημάτων και των έργων που πρέπει να γίνουν καθώς και του τρόπου που πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν. Θα είμαστε σε συνεχή συνεννόηση μεταξύ των υπηρεσιών για το πώς μπορούν να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τους πόρους που χρειάζεται για να μπορούμε να είμαστε έτοιμοι το καλοκαίρι".

Στη συνεδρίαση επισημάνθηκε πως θα υπάρξει μία ολοκληρωμένη μελέτη με την πλήρη καταγραφή των ζημιών δεδομένου ότι κάθε μέρα αποκαλύπτονται -καταγράφονται και νέες ζημιές. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει τη διεκδίκηση μέρους του προϋπολογισμού για την αποκατάσταση ζημιών ενώ ο κ. Αρναουτάκης σημείωσε ότι γίνονται έργα αποκατάστασης στον ΒΟΑΚ από το αρμόδιο Υπουργείο. "Ο κρατικός μηχανισμός δούλεψε και πρέπει να το πούμε ότι δεν ήταν μία εύκολη κατάσταση. Ήταν ίσως η δυσκολότερη που έχουμε βιώσει όλα τα χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης και για το νησί μας. Το Υπουργείο Υποδομών ανέλαβε για το Βόρειο Οδικό Άξονα να κάνει την κατασκευή όλων των έργων που χρειάζονται για τις καταπτώσεις και όλο το μήκος ειδικά από το Ηράκλειο μέχρι τα Χανιά, μέχρι το Σταλό».

Σήμερα επίσης πραγματοποιήθηκε κι ευρεία σύσκεψη συνεργασίας υπό τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό με την συμμετοχή της Διοικήτριας της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης Μαυρομάτη Ελένη, στελεχών της Υ.Π.Ε., με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης Γιώργη Μαρινάκη, και στελέχη του δήμου όπου συζητήθηκαν εκτενώς ο προγραμματισμός του Δήμου και οι παράμετροι της αναγκαίας ανέγερσης νέων σχολικών κτιρίων για τα Πειραματικά Σχολεία και για το Μουσικό Γυμνάσιο. Ζητήθηκε η συνδρομή του κ. Ξανθού στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Ρεθύμνης για την επίτευξη αυτού του στόχου. Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της απαιτούμενης χρηματοδότησης για τις απαραίτητες επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο κτίριο του πρώην Κ.Ε.Γ.Ε. προκειμένου να λειτουργήσει ως Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Ο κ. Ξανθός ενημερώθηκε λεπτομερώς και από τους συμμετέχοντες διευθυντές σχολείων για τις υφιστάμενες ανάγκες στη σχολική στέγη και για τον επείγοντα χαρακτήρα τους .Δεσμεύτηκε να στηρίξει τις κοινές προσπάθειες του Δήμου και των αρμόδιων υπηρεσιών του καθώς και της εκπαιδευτικής κοινότητας για την επίτευξή τους.