«Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα» είναι το θέμα του διεθνούς ακαδημαϊκού συνεδρίου, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται το Σάββατο, το οποίο διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά και ειδικότερα η Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών).

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τα 20 χρόνια ίδρυσης του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και προς τιμήν του πρώην υπουργού Εξωτερικών και ομότιμου καθηγητή, Νίκου Κοτζιά.

Σήμερα, πρώτη ημέρα του συνεδρίου, μετά από τους χαιρετισμούς του πρύτανη και του κοσμήτορα του ΠΑ.ΠΕΙ, τον απολογισμό της τελευταίας 20ετίας του συγκεκριμένου Τμήματος και τις βραβεύσεις καθηγητών του Τμήματος, έγκριτοι ακαδημαϊκοί, σε τρία τραπέζια συζήτησης, θα αναλύσουν θέματα σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και τους ενεργειακούς κόμβους, τη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ σε σχέση με τις πρωτοβουλίες και τις δραστηριότητες, τους στόχους και τις πολιτικές και, τέλος, τις σχέσεις της Ελλάδας με τις «μεγάλες δυνάμεις».

Αύριο, τα τραπέζια συζήτησης θα είναι δύο, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθούν οι «προοπτικές στην Ανατολική Μεσόγειο» και «οι αλλαγές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή, στο πρώτο τραπέζι, του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουές Μίτσελ, αλλά και η συμμετοχή, στο δεύτερο τραπέζι συζήτησης, του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, και των πρώην υπουργών Εξωτερικών Αλβανίας και Βουλγαρίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι και Ντάνιελ Μιτόφ, αντίστοιχα.

Το διεθνές συνέδριο θα ολοκληρωθεί με ομιλία του πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά και η οποία θα έχει θέα «Τέσσερα χρόνια ενεργητικής Εξωτερικής Πολιτικής, ένας απολογισμός και ένα σχέδιο».