Επαφές με την πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους της επενδυτικής κοινότητας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, στο 'Αμπου Ντάμπι, όπου πραγματοποίησε επίσκεψη.

Η επίσκεψη του κ. Κατρούγκαλου υπογραμμίζει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, την σημασία που αποδίδει η χώρα μας στις σχέσεις της με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως χώρα με ρόλο κλειδί στην περιοχή, σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

Ο Έλληνας Υπουργός είχε συνάντηση με τον ομόλογό του, Σεΐχη Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, με τον οποίον συζήτησαν, επίκαιρες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ επίσης διερεύνησαν τρόπους ενδυνάμωσης της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας.

Η ελληνική αποστολή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Ανεκτικότητας των ΗΑΕ, Σεΐχη Nahyan Mabarak Al Nahyan και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του Διεθνούς Κέντρου για την Καταπολέμηση του Βίαιου Εξτρεμισμού (Hedaya). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία σε συνέχεια του Παγκόσμιου Forum για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας (Global Counter Terrorism Forum) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2011, με αξιόλογη δράση στην ευαισθητοποίηση ιδίως των νέων ενάντια στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με εκπροσώπους του επενδυτικού ταμείου Mubadala, το οποίο έχει μια ενεργή επενδυτική παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, ενώ επίσης συνυπέγραψε με τον ομόλογό του συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ για την αμοιβαία αναγνώριση των διπλωμάτων οδήγησης των δύο χωρών, καθώς και μνημόνιο συνεργασίας σε προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας για τον αγροτικό τομέα.