Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε χθες Πέμπτη τις κυβερνήσεις να προσέρθουν στη διάσκεψη του Σεπτεμβρίου για το κλίμα με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την ώρα που έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση του Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η καταστροφή που προκάλεσε ο κυκλώνας Ιντάι στη νότια Αφρική νωρίτερα αυτό τον μήνα αποτελεί ξεκάθαρη υπενθύμιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, επεσήμανε ο Γκουτέρες, περιγράφοντας πώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα πέρυσι επηρέασαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.

Η έκθεση του WMO δημοσιεύθηκε την ώρα που ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει όση περισσότερη υποστήριξη μπορεί για τη διάσκεψη που οργανώνει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Λέω στους ηγέτες: “Μην έρθετε με μια ομιλία, ελάτε με ένα σχέδιο”», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χώρες θα πρέπει να βελτιώσουν τα σχέδιά τους για τον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη βάσει της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.  «Σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποίησε ο Γκουτέρες.

Το 2015 σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν σε στόχους για να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας της Γης «πολύ κάτω» από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.  Όμως η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί ήδη κατά έναν βαθμό Κελσίου, ενώ μέχρι το τέλος του αιώνα η θερμοκρασία ενδέχεται να έχει αυξηθεί κατά 3 με 5 βαθμούς, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του WMO Πετέρι Τάαλας.

Οι επιστήμονες συνδέουν την υπερθέρμανση του πλανήτη με την άνοδο του επιπέδου των θαλασσών, τη μείωση των πολικών πάγων και των παγετώνων, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι καύσωνες, τονίζει η υπηρεσία του ΟΗΕ στην έκθεσή της.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που εκτίθενται σε πιθανώς φονικά κύματα καύσωνα, περίπου 125 εκατομμύρια από την αρχή του αιώνα, καταδεικνύει τις γρήγορα αυξανόμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη δημόσια υγεία, επεσήμανε ο Γκουτέρες.

Η τάση προς υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να συνεχιστεί, με τα τέσσερα τελευταία χρόνια να είναι τα πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί, τονίζεται στην έκθεση του WMO.

Αρκετές χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσουν πιο φιλόδοξα σχέδια στη διάσκεψη της Νέας Υόρκης, δήλωσε ο Τάαλας. «Στόχος της διάσκεψης κορυφής είναι οι χώρες να μπορέσουν να πάρουν τον λόγο, αν έχουν να δεσμευθούν σε κάτι νέο», πρόσθεσε.

Ο «ξεκάθαρος σύνδεσμος» μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και των κοινωνικής αστάθειας παγκοσμίως θα πρέπει επίσης να προκαλεί ανησυχία στα κράτη παγκοσμίως, τόνισε ο Γκουτέρες.

Σε όλο τον κόσμο οι φυσικές καταστροφές, κυρίως οι πλημμύρες, επηρέασαν 62 εκατομμύρια ανθρώπους το 2018, επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΗΕ.