Η σημερινή ευθεία επίθεση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και των στελεχών ΚΙΝ.ΑΛΛ και ΝΔ, επιβεβαιώνει την τακτική που θα ακολουθήσει στο εξής η κυβέρνηση, καθώς η υπόθεση Novartis ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στην εκκίνηση μιας προεκλογικής περιόδου.

Του Ανδρέα Πετρόπουλου

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης που απαντά στην κλήτευση στελεχών της από τις δικαστικές αρχές υπό το κράτος πανικού επιτιθέμενη από την πρώτη στιγμή λόγω και έργω στο θεσμό της δικαιοσύνης και τους λειτουργούς της, είναι ενδεικτική της νοοτροπίας και του ειδικού καθεστώτος που απολάμβανε μέχρι το 2015.

Καθεστώς προνομιακών σχέσεων με τη δικαστική εξουσία, καθεστώς ατιμωρησίας (με ελάχιστες εξαιρέσεις) καθεστώς «πολιτικής αριστοκρατίας».

Ταυτόχρονα με την ανταπόδοση της επίθεσης στην επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να απαντά άμεσα και σε σενάρια ή θεωρίες που ανασύρονται ως αντιπερισπασμός στην πολύκροτη υπόθεση Novartis όπως οι περιπτώσεις του M. Πετσίτη, αλλά κυρίως της γ.γ. κατά της Διαφθοράς Αν. Ξεπαπαδέα.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η δεδομένη υπεροπλία της αντιπολίτευσης στα ΜΜΕ, αντιμετωπίζεται μόνο με άμεσες απαντήσεις και καταγγελίες για κατασκευασμένα δημοσιεύματα.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις επιβεβαιώνονται από τις απαντήσεις που έδωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος, διεμβολίζοντας την τακτική της αντιπολίτευσης και των φιλικών της ΜΜΕ.

Ο κ. Τζανακόπουλος επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί με απαράδεκτες παρεμβάσεις, όπως είπε, επιχειρεί να δημιουργήσει την αίσθηση ότι είναι στημένη η υπόθεση Novartis, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να διατυπώνει την πεποίθησή του ότι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης δεν πρόκειται να φοβηθούν.

Ενδεικτικά σταχυολογούμε ορισμένες από τις απαντήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:

Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι οι πολιτικές ευθύνες που τους έχει αποδώσει ο ελληνικός λαός για τη χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Αδυνατούν να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί κράτος δικαίου, με νόμους και κανόνες που δεν εφαρμόζονται κατά το δοκούν, με δικαστικούς λειτουργούς που δε λειτουργούν κατά παραγγελία κανενός. Είναι όμως ίδιον των εκπροσώπων της πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ που παριστάνουν τους ευγενείς αστούς και τους πολιτισμένους να μεταμορφώνονται ακαριαία σε υβριστές και συκοφάντες όταν οι ίδιοι ελέγχονται.

Δεν υπάρχουν αριστοκρατικά κεκτημένα

«Πρέπει όμως να καταλάβουν -και θα το καταλάβουν- ότι σε μια δημοκρατία και σε ένα κράτος δικαίου τίποτα δεν τους διαφοροποιεί από όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Ότι τα αριστοκρατικά τους κεκτημένα ανήκουν στο παρελθόν. Οι αντιδράσεις τους εξάλλου είναι ακριβώς που τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Γι’ αυτό το λόγο το κρίσιμο σήμερα είναι η ελληνική Δικαιοσύνη να αφεθεί απερίσπαστη να ολοκληρώσει την έρευνα της. Οι αθώοι να αθωωθούν και οι υπόλοιποι να κληθούν να δώσουν λόγο για όσα έχουν διαπράξει», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Βεβαίως η Novartis αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεων του ελληνικού κράτους». Εκτίμησε δε, ότι το κόστος της υπόθεσης αυτής για το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να άγγιξε τα 23 δισ. ευρώ, ενώ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για το ότι για κάποια πολιτικά πρόσωπα η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, λέγοντας ότι δεν του το επιτρέπει ο θεσμικός του ρόλος. «Μου είναι αδύνατο να σχολιάσω λεπτομέρειες της υπόθεσης που ερευνά η δικαιοσύνη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας ερευνά και καταλήγει σε άσκηση ή μη ποινικής δήλωσης.

Δήθεν υποθέσεις...

Δεν πρόκειται να βρείτε τίποτε μεμπτό σε βάρος της κυβέρνησης, η οποία δίνει δείγμα γραφής σεβασμού του νόμου και του δημοσίου συμφέροντος, και μάχης κατά της διαφθοράς», σημείωσε με έμφαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς για τη δήθεν, όπως είπε, υπόθεση Πετσίτη-Αρτεμίου και τη δήθεν, όπως σημείωσε, εμπλοκή της γ.γ. κατά της Διαφθοράς Αν. Ξεπαπαδέα, για την οποία ειδικότερα, παρατήρησε ότι κάτι καλό θα κάνει και δέχεται τέτοιες υποθέσεις, προβλέποντας ότι θα βρίσκεται για καιρό στη θέση αυτή!