Ισχυρό πολιτικό μήνυμα κατά του φασισμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη, έστειλε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη από το γεφύρι της Πλάκας, όπου πήγε για να ενημερωθεί για την πορεία εργασιών αναστήλωσης.

«Είναι μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι ακροδεξιές δυνάμεις, δυνάμεις ναζιστικές στην Ευρώπη, έχουμε δει να αυξάνονται. Οι πολιτικές που έφεραν εδώ τα πράγματα είναι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τις σοσιαλιστικές δυνάμεις που ακολούθησαν αυτό το μοντέλο. Σήμερα οι ευρωπαϊκές εκλογές έχουν κρισιμότητα ιδιαίτερη. Απαιτούν την ενεργή συμμετοχή όλων μας και κυρίως των νέων με δεδομένο ότι αυτή πορεία πρέπει να ανακοπεί. Η Ευρώπη πρέπει να κινείται με αξίες την αρχή της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων, του κοινωνικού κράτους και να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, και αυτό είναι κρίσιμο για την Ελλάδα και την Ευρώπη των πολλών.

Το κόμμα μας υφίσταται πίεση από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που παραλάβαμε με μία χώρα που έπρεπε να ανασυνταχθεί από τα συντρίμμια της και δεν ήταν δική μας η κυβέρνηση που το προκάλεσε. Η δική μας όμως κυβέρνηση, είναι αυτή που έβγαλε την χώρα από εκεί και σήμερα μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον αισιόδοξα. Υπάρχουν προβλήματα που δεν λύθηκαν, ωστόσο τα μνημόνια τελείωσαν με την κοινωνία όρθια».

Η υπουργός επισκέφτηκε το ιστορικό γεφύρι συνοδευόμενη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά, την πρώην υπουργό και υποψήφια ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου, βουλευτές της Ηπείρου, τον Δήμαρχο Β. Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ και τοπικούς φορείς.

Με συμβολισμούς από τη ιστορία του γεφυριού της Πλάκας, ήταν και το αντιφασιστικό μήνυμα του Χρήστου Μαντά.

«Όποτε βρισκόμαστε σε αυτόν τον τόπο αναμετρόμαστε με την ιστορία. Σήμερα είναι 52 χρόνια από την μαύρη νύχτα της Δικτατορίας. Σήμερα σε αυτόν εδώ τον τόπο ξανακτίζουμε από την αρχή μετά την καταστροφή που έγινε το 2015 το γεφύρι της Πλάκας. [..] Στον τόπο αυτό έγινε η ιστορική συμφωνία των αντιστασιακών οργανώσεων στην κατοχή και (εκφράστηκε) η αντίθεση στην δοσίλογη κυβέρνηση Ράλλη. Όλα αυτά συμβολίζουν ότι έχουμε μπει σε μία νέα περίοδο και πρέπει πρώτα από όλα να αντισταθούμε στον φασισμό. Να μην υπάρξει ψήφος που θα πέσει στο ναζιστικό κόμμα της Χ.Α.».

Ικανοποίηση για την πορεία των έργων αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας

Την ικανοποίηση της για την πορεία των έργων αναστήλωσης του γεφυριού εξέφρασε σε δηλώσεις της υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Θυμάμαι την 1η του Φλεβάρη του 2015 με τα εντελώς αντίθετα συναισθήματα από τα σημερινά, συναισθήματα απελπισίας θα έλεγα από όλους. Σήμερα με μεγάλη χαρά βλέπουμε πως το παλιό γεφύρι στήνεται. Μετά από την υποδειγματική συνεργασία πολλών φορέων, κάτι που στην χώρα μας δεν είναι συχνό, ωστόσο αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα και βλέπουμε πως με την άμεση ανταπόκριση των αρμοδίων υπουργείων και την συνεργασία του ΤΕΕ, της Περιφέρειας, του Δήμου, του Μετσοβίου Πολυτεχνείου και την γρήγορη χρηματοδότηση, σήμερα βλέπουμε την πρόοδο των εργασιών. Δίνουμε το ραντεβού μας το Φθινόπωρο που θα ξαναστηθεί το γεφύρι και τον Φεβρουάριο του 2020 οπότε θα φύγει και ο μεταλλικός σκελετός.

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λ. Κονιόρδου, εξέφρασε την χαρά της, την αισιοδοξία της, και την υπερηφάνεια της, γιατί το αποτέλεσμα της συνεργασίας 7 φορέων είναι ορατό: «Θωρούμε ότι προτείνουμε μοντέλα συνεργασίας που μπορούν να γίνουν παράδειγμα και μέσα στην Ευρώπη, μέσα από την συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων για το καλό και το μέλλον των κοινωνιών των συμπολιτών μας μέσα στην Ευρώπη. Αυτό (η αναστήλωση του γεφυριού) είναι ένα λαμπρό παράδειγμα, πως με ενωμένες τις δυνάμεις μπορούμε να καταφέρουμε κάτι που όλοι το αμφισβητούσαν, και τώρα γίνεται πραγματικότητα».

Ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων χαρακτήρισε την Λυδία Κονιόρδου ως υπουργό του γεφυριού, γιατί όπως τόνισε, επί των ημερών της «έτρεξαν» οι διαδικασίες για την αναστήλωση και ίδια προσωπικά αγκάλιασε την υπόθεση.

Εγκαίνια Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα Πράμαντα

Στη συνέχεια η κ. Γεροβασίλη εγκαινίσα το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων, στα Πράμαντα, τηρώντας υπόσχεση που έδωσε στον δήμαρχο και στους κατοίκους της περιοχής, όπως η ίδια σημείωσε, όταν έθεσαν το αίτημα για την ίδρυση του.

«Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου» επισήμανε η υπουργός, κατά τον χαιρετισμό της στην τελετή εγκαινίων.

Η Όλγα Γεροβασίλη αναγνώρισε ότι το «αίτημα ήταν ομολογουμένως δικαιολογημένο, για τη λειτουργία μιας σημαντικής υποδομής για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Μια υπόσχεση που κάναμε πράξη μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το έργο, όπως ανέφερε, ξεκίνησε ο προκάτοχός της στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας και ολοκληρώθηκε σήμερα.

Τα Τζουμέρκα, χειμώνα-καλοκαίρι, συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό παραθεριστών και πολλές δραστηριότητες, όπως αγροτουρισμός, ορειβασία, πεζοπορία, αναρριχήσεις, κατάβαση ποταμών, περιπατητικές διαδρομές σε ορεινά μονοπάτια, επισήμανε η υπουργός και συνέχισε: «Όλα αυτά κάθε χρόνο με αυξητική τάση. Αυτό σημαίνει και αυξημένα περιστατικά παροχής υπηρεσιών πυρόσβεσης ή διάσωσης. Με τις υφιστάμενες δομές του Πυροσβεστικού Σώματος χρειαζόταν να καλυφθούν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις. δηλαδή 60-80 χλμ σε δύσβατο ορεινό περιβάλλον για να αντιμετωπισθούν.

Το Κλιμάκιο Βορείων Τζουμέρκων θα ενισχύσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες στην περιοχή, την ασφάλεια των παραδοσιακών οικισμών, των κατοίκων και των επισκεπτών αλλά και την προστασία του ιδιαίτερου φυσικού πλούτου. Θα στελεχωθεί σε πρώτη φάση με δώδεκα πυροσβέστες και θα εξοπλιστεί με τρία υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με τον εξοπλισμό τους.

Η κ. Γεροβασίλη, ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον δήμο που φρόντισαν για την κτιριακή υποδομή και την πρόσβαση, αλλά και το Πυροσβεστικό Σώμα για την ανταπόκριση, ενώ ευχήθηκε καλή δύναμη στο προσωπικό που θα αναλάβει το επιχειρησιακό πεδίο του κλιμακίου, «με τη σιγουριά ότι θα δώσει μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής».