«Η κίνηση του πρωθυπουργού να απαντήσει στον αντιπερισπασμό που επιχείρησε η Νέα Δημοκρατία ακυρώνει ουσιαστικά την προσπάθειά της να φύγει από την προγραμματική αντιπαράθεση στην ατζέντα του κοινωνικού κράτους και της πραγματικής πολιτικής, την οποία επιμελώς προσπαθεί να κρύψει», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων, Χρήστος Μαντάς.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής ότι οποτεδήποτε ο κ. Μητσοτάκης καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον οποιουδήποτε υπουργού, θα τη μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση ο κ. Μαντάς είπε ότι: «Με αυτή την κίνηση του πρωθυπουργού ακυρώνεται στην ουσία όποιος αντιπερισπασμός της Νέας Δημοκρατίας και με τον έναν η άλλο τρόπο θα έλθει στο πεδίο της πραγματικής πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την τηλεοπτική αντιπαράθεση -τουλάχιστον μέχρι τώρα φαίνεται να την αποφεύγει- αλλά δε θα την αποφύγει στο τέλος της μέρας», επισήμανε ο κ. Μαντάς. Σε ό,τι αφορά την επίμαχη ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Μαντάς παρατήρησε: «Ήταν μια άστοχη και ανεπίτρεπτη ανάρτηση του κ. Πολάκη, ο οποίος αδίκησε και τον εαυτό του με αυτό και προκάλεσε μία αναταραχή, καθώς δημοσίευσε το ΦΕΚ διορισμού του συναδέλφου μου ψυχιάτρου κ. Κυμπουρόπουλου, ο οποίος πάσχει από μία σοβαρή αναπηρία. Τα σχόλια τα οποία έκανε ήταν άστοχα κατά τη γνώμη μου και δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση όλη την προσπάθεια που έχουμε -και ο ίδιος έχει- κάνει να στηρίξουμε πολιτικές ισότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία».

Με αφορμή, εξάλλου, την επίσημη έναρξη από το Ζάππειο της προεκλογικής εκστρατείας του Μάνφερν Βέμπερ και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές και σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου της ΝΔ ότι ο κ. Βέμπερ είναι φίλος της Ελλάδας, ο κ. Μαντάς είπε: «Μόνο ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε ξαφνικά ότι ο κ. Βέμπερ είναι φιλέλληνας, ενώ είναι γνωστή η στάση του διαχρονικά και στις κρίσιμες στιγμές που πέρασε η χώρα --ουσιαστικά ήταν υπέρ της αποπομπής της χώρας από το ευρώ, υπέρ της φιλολογίας που ήθελε τους Έλληνες τεμπέληδες και άχρηστους, υπέρ τέτοιων απόψεων. Συνολικά ο κ. Βέμπερ εκφράζει αυτό το πιο δογματικό και ακραίο κομμάτι μέσα στο Λαϊκό Κόμμα μετά την προσωρινή αποπομπή του κ. Όρμπαν, με αυτόν ταυτίζεται ο κ. Μητσοτάκης. Και στην ατζέντα του κοινωνικού κράτους ακολουθούν και ο κ. Βέμπερ και ο κ. Μητσοτάκης μια εντελώς αντικοινωνική και αντιλαϊκή πολιτική υπέρ των λίγων και κατά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, διότι η αντίληψή τους βασίζεται στο ότι τα δικαιώματα είναι ατομική υπόθεση του καθενός [...] Είναι μία τεράστια σύγκρουση εκεί όπως μια πολύ μεγάλη σύγκρουση είναι πώς βλέπει η Ευρώπη και πώς βλέπει η χώρα το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα. Και ο κ. Βέμπερ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν μία στάση απέναντι σε αυτό το πρόβλημα, που δε συνάδει με μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς».

Σε ό,τι αφορά το κλίμα πόλωσης στην Ελλάδα και το διακύβευμα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανάφερε ότι «πρόκειται για μια σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση πράγματι, η οποία όμως έχει ουσιαστική βάση και οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα ποιες είναι οι θέσεις της κάθε πολιτικής δύναμης και στο τι Ευρώπη θέλουμε αλλά και το τι συμβαίνει στη χώρα μας και πού πάμε, αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τις επιλογές των πολιτών».

«Ανεξάρτητα από την ένταση, τους τόνους ή τα πρωτοσέλιδα, υπάρχει ουσία από κάτω σε αυτή την αντιπαράθεση, διότι η ΝΔ και η πολιτική οικογένεια στην οποία ανήκει, το ΕΛΚ, αλλά και ο υποψήφιος που προωθεί, ο κ. Βέμπερ, έχουν ακραίες θέσεις [...] Μια επικράτηση μια ακραίας δεξιάς ρητορικής και πολιτικής ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου προσανατολισμού της Ευρώπης θα επηρεάσει την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτό σημαίνει ένας μικρότερος κοινοτικός προϋπολογισμός, λιγότερη ενίσχυση στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, λιγότερη ενίσχυση στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, δηλαδή αν ακολουθήσει έναν τέτοιο δρόμο η Ευρώπη, τότε θα έχουμε αποκλίνουσες πορείες των κρατών», εξήγησε ο κ. Μαντάς.