Ο συλλογικός τόμος Η Ευρώπη στο μεταίχμιο: Θέσεις και προτάσεις για το ευρωπαϊκό εγχείρημα κυκλοφόρησε από το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ.

Η οικονομική κρίση πυροδότησε ένα κύμα πολιτικών λιτότητας σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη. Η συνθήκη αυτή οδήγησε σε μείζονες ανατροπές στα εθνικά πολιτικά συστήματα, κλόνισε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και ανέδειξε μεγάλες προκλήσεις για την πορεία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η γενικευμένη γεωπολιτική ρευστότητα και οι εντεινόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές διαμόρφωσαν, παράλληλα, το έδαφος για την ανάπτυξη φοβικών και ενίοτε επιθετικών εθνικισμών, που τροφοδοτούν εκλογικά κόμματα της λαϊκιστικής άκρας Δεξιάς.

Η αδυναμία συγκρότησης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής απάντησης σε αυτές τις απειλές και η ολοένα διευρυνόμενη δυσαρέσκεια έναντι των ευρωπαϊκών θεσμών μοιάζουν να υπονομεύουν τις προοπτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Οι επικείμενες ευρωεκλογές αναδεικνύονται έτσι σε καθοριστική αναμέτρηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ συμμετέχει, με την παρούσα έκδοση, στο διάλογο για την Ευρώπη και τις δυνατότητες υπέρβασης της τρέχουσας κρίσης από προοδευτική σκοπιά. Στον τόμο περιλαμβάνονται κείμενα ακαδημαϊκών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και ερευνητών που αποσκοπούν στην κριτική προσέγγιση διαφορετικών πτυχών του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.