Τους προγραμματικούς άξονες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, την απασχόληση και την καινοτομία στην Αθήνα, αλλά και τις σχέσεις τοπικής αυτοδιοίκησης-κεντρικής εξουσίας καθώς και το όραμά του για την Αθήνα, σκιαγράφησε σε συνέντευξη στο "epixeiro.gr" και τον Χρήστο Κοτσακά, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος.

«Το δικό μας όραμα για την Αθήνα, είναι μια Αθήνα από την αρχή, μία πόλη που δεν θα αποκλείει τους δημότες από το δικαίωμα στην κατοικία, τον πολιτισμό, την καθαριότητα, τους πράσινους και ελεύθερους χώρους», τόνισε o κ Ηλιόπουλος.

Για τις βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει, ανάφερε ότι το πρόγραμμα του περιλαμβάνει 22 προγραμματικούς άξονες, με 21 κοστολογημένα έργα προτεραιότητας και στις επτά Δημοτικές Κοινότητες. Περιγράφοντας την οικονομική δραστηριότητα στην Αθήνα μίλησε για δύο ισχυρά σοκ που υπέστη η πόλη τα τελευταία χρόνια. «Το πρώτο, είπε, ήταν η τάση φυγής της βιοτεχνίας και της επιχειρηματικότητας από τον αστικό ιστό της Αθήνας προς τα προάστια. Το δεύτερο ήταν η οικονομική κρίση, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 25%, την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 27% και, ως συνέπεια, στην κορύφωση της κρίσης το ¼ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βάζουν λουκέτο». Υπογράμμισε όμως ότι πλέον το κλίμα αντιστρέφεται.

Σχετικά με τις πολιτικές για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρθηκε στον άξονα του προγράμματος του για την Αθήνα ως «Φυτώριο ιδεών, παραγωγής και εργασίας». Αφορά, όπως είπε , στην παραχώρηση χώρων, από το κτιριακό απόθεμα του Δήμου για τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νεοφυών επιχειρήσεων (startups) σε συνεργασία με τα ΑΕΙ της πόλης, την αναζωογόνηση εμπορικών δρόμων και στοών σε κάθε γειτονιά, τα κίνητρα (όπως μικροπιστώσεις) για επιστροφή μεταποιητικών επιχειρήσεων χαμηλής όχλησης αλλά και τη θέσπιση Συντονιστικού Κέντρο Ανάπτυξης Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδει και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δήμου τόσο για την εξυπηρέτηση των πολιτών όσο και για τη βέλτιστη λειτουργία της πόλης. Τέλος, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και κεντρικής εξουσίας ο κ. Ηλιόπουλος , ανάφερε ότι « δημιουργούνται κατά καιρούς προστριβές μεταξύ των δύο, αλλά κυρίως αυτές έχουν σχέση με μικροπολιτικά συμφέροντα και όχι με την ουσία της διοίκησης, δηλαδή την εξυπηρέτηση των πολιτών».