Για το θέμα της απλής αναλογικής στις περιφερειακές εκλογές, το τοπίο που αναμένεται να διαμορφωθεί στον πολιτικό χάρτη αλλά και την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική, τοποθετήθηκε σήμερα το μεσημέρι η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, στη συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό 984.

Στη συνέντευξη η Περιφερειάρχης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αποκατέστησε την αλήθεια σχετικά με τη φράση που της αποδίδεται περί δήθεν ‘στραβής’ στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας στην Ανατολική Αττική. «Είπα ακριβώς το αντίθετο. Στη συνέντευξή μου είπα ότι και αν ακόμη κάποιος αισθάνεται ότι έγινε ‘στραβή στη βάρδιά του’, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του». «Είπα ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί γιατί άλλη είναι η ευθύνη του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, άλλη του Υπουργού και κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι εγώ δεν θέλω να αναλάβω κάποια ευθύνη». Η ίδια προσέθεσε, ότι «παρότι δεν κρύφθηκε πίσω από μεγαλοστομίες», η φράση της έγινε αντικείμενο παραπληροφόρησης «από την Ομάδα Αλήθειας και δημοσιογράφους» και η ίδια λοιδορήθηκε ακόμη και όταν προσέφυγε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρότι οι «Περιφερειάρχες δεν έχουν ασυλία, όπως οι Υπουργοί». «Δε συνομιλώ με αυτούς που κατέστρεψαν τη χώρα και δε ζήτησαν συγγνώμη, και θέλουν να πάρουν και την Περιφέρεια, μιλώ με τους πολίτες. Άφησα αναπάντητη τη χολή τους». «Αν δε θέλουμε να χρεοκοπήσουμε και ηθικά, θα πρέπει να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», προσέθεσε η ίδια.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης της Περιφερειάρχη:

Την απλή αναλογική τη θεωρώ τομή δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

«Στήριξα την απλή αναλογική γιατί τη θεωρώ τομή δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οπότε το ‘παγίδα’ είναι για τα θηράματα που τρέχουν να κρυφτούν. Εγώ θεωρώ ότι αργήσαμε να ψηφίσουμε την απλή αναλογική, χρειαζότανε η συγκεκριμένη κυβέρνηση που πιστεύει ότι δεν πρέπει να νοθεύεται η ψήφος γιατί με το προηγούμενο σύστημα, η ψήφος δεν είχε αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» ανέφερε η Περιφερειάρχης. Εκτίμησε δε, ότι «η επόμενη θητεία θα είναι δύσκολη επειδή ακριβώς το σύνολο των αυτοδιοικητικών αρχόντων και αρχοντισσών αλλά και εμείς ως πολίτες πριν από όλα, δεν έχουμε ασκηθεί στη συνεργασία».

Δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι και δε σταματώ να αγωνίζομαι τώρα

Για το θέμα των δημοσκοπήσεων, η Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που δεν τροχοδρομήθηκε από τις δημοσκοπήσεις. Εντάχθηκα σε ένα κόμμα που οι δημοσκοπήσεις το θέλανε εκτός Βουλής» και συμπλήρωσε: «Όταν κατέβηκα για Περιφερειάρχης το 2014 οι δημοσκοπήσεις με δείχνανε δεύτερη, και τρίτη. Δεν σταμάτησα να αγωνίζομαι και δε σταματώ να αγωνίζομαι τώρα, ιδίως τώρα που τα πράγματα είναι για την Περιφέρεια Αττικής πάρα πολύ επικίνδυνα αν την αναλάβουν άνθρωποι […] που ήταν μέρος του προβλήματος».

Εκατομμύρια συμπολίτες μας είδαν για πρώτη την Περιφέρεια να ασχολείται με τα προβλήματά τους

Για την ανάγκη να συνεχιστεί το έργο που εξελίσσεται κατά την πρώτη της θητεία στην Περιφερειακή Διοίκηση, η Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «αν χαθεί η Περιφέρεια θα δημιουργήσει προβλήματα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που για πρώτη φορά είδαν την Περιφέρεια να ασχολείται με τα προβλήματά τους, ενώ το προηγούμενο χρονικό διάστημα καλά-καλά δεν ήταν γνωστός ο θεσμός».

Τέλος, επιχειρώντας έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου που έχει επιτελεστεί τα τελευταία 4,5 χρόνια, η Περιφερειάρχης είπε: «όταν αναλάβουμε υπήρχαν τέσσερις μελέτες αντιπυρικές, 50 εκατομμύρια για αντιπλημμυρικά έργα, 57 τον αριθμό, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 168 αντιπλημμυρικά 514 εκατομμυρίων, μιλάμε για 5 εκατομμύρια στο Πυροσβεστικό Σώμα, για 4,5 εκατομμύρια τα οποία έχουν δοθεί στο Αστεροσκοπείο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο για το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και περιμένουν την έγκριση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».