Άσυλο χορηγήθηκε σε έναν από τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που είχαν καταφύγει στη χώρα μας μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις για τους υπόλοιπους επτά.

Ειδικότερα, η 3η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου έκρινε πως η έκδοση του στην Τουρκία θα ερχόταν σε αντίθεση με τις διεθνείς συμβάσεις, σε ό,τι αφορά το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα μάλιστα με τη σχετική απόφαση, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι ο στρατιωτικός συμμετείχε στο πραξικόπημα την ώρα που η Τουρκία τον διώκει για πολιτικά εγκλήματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους δεν είναι δυνατή η έκδοσή του στην γείτονα χώρα, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει «μία δίκαιη δίκη».

Ακολούθως, ο στρατιωτικός αποχώρησε από το Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείτο όσο εκκρεμούσε η αίτηση ασύλου που είχε καταθέσει ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που είχε προσγειωθεί στην Αλεξανδρούπολη.

Οι υπόλοιποι 7 Τούρκοι στρατιωτικοί κρατούνται διοικητικά εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής. Σημειώνεται πως στις 26 Ιανουαρίου ο Άρειος Πάγος είχε αποφασίσει τη μη έκδοσή τους στην Τουρκία.