(Ενημέρωση 18:00) Σε β’ γύρο θα κριθούν οι περισσότεροι από τους μεγάλους Δήμους της χώρας.Κώστας Μπακογιάννης και Γιάννης Μώραλης δεν είχαν πρόβλημα να λάβουν την πρώτη θέση σε Αθήνα και Πειραιά, αντίστοιχα, ωστόσο δεν αποφεύγουν και την 2η εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή, απέναντι σε Ηλιόπουλο και Βλαχάκο. Στη Θεσσαλονίκη, ο Νικόλαος Ταχιάος πήρε την πρωτιά, με μικρότερη διαφορά, με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα να κερδίζει τη μάχη για την πρόκριση στο β' γύρο.

 

Αθήνα

Σαφέστατο προβάδισμα νίκης στο β΄γύρο των εκλογών, την ερχόμενη Κυριακή, έχει στοn δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης, με το 41,67% που έλαβε χθες, καθώς και με την πολύ μεγάλη διαφορά του από τον δεύτερο στην τελική αναμέτρηση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος έλαβε το 16,96% των ψήφων.

Στο νέο δημοτικό συμβούλιο, όμως, η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου, όποιος από τους δυο και αν εκλεγεί δήμαρχος δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, λόγω της απλής αναλογικής που ίσχυσε στην κατανομή των εδρών. Ένα πρωτόγνωρο σκηνικό με δέκα παρατάξεις να εκπροσωπούνται, αριθμός ρεκόρ μετά τη μεταπολίτευση.

Ειδικότερα -και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών- με καταγεγραμμένο το 98,41% των τμημάτων:

· Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη «Αθήνα ψηλά» θα έχει 21 έδρες

· Η « Ανοιχτή Πόλη» του κ. Ηλιόπουλου 8 έδρες

· Η παράταξη του Παύλου Γερουλάνου «Αθήνα είσαι εσύ», που έλαβε το 13,8% των ψήφων, 6 έδρες

· Και η παράταξη « Ελληνική Αυγή για την Αθήνα» του Ηλία Κασιδιάρη με 10,57 % των ψήφων, 5 έδρες.

· Από μια έδρα θα έχουν ο συνδυασμός «Αθήνα για την Ελλάδα», του Γιώργου Καραμπελιά με 2,2% των ψήφων που έλαβε, η «Αθήνα και πάλι Αθήνα» του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη με 2%, η παράταξη «Αθήνα το σπίτι μας» του Βασίλη Καπερνάρου με 1,57%, η « Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας» του Πέτρου Κωνσταντίνου με 1,54% και η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα- ανταρσία σε κυβέρνηση -ΕΕ-κεφάλαιο» της Κωνσταντίνας Ρέππα με 1%.

Πειραιάς:

Τα πρώτα αποτελέσματα για τον Δήμο του Πειραιά φέρνουν πρώτο και με διαφορά  τον νυν Δημάρχο Γιάννη Μώραλη, ενώ δεύτερος έρχεται ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ Νίκος Βλαχάκος και τρίτος, εκτός β’ γύρου, ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Μπελαβίλας.

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα:

Θεσσαλονίκη:

Συνεχίζεται το "θρίλερ" για το ποιος θα λάβει τη δεύτερη θέση στον δήμο Θεσσαλονίκης και θα διεκδικήσει την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου, τη δημαρχία της πόλης, με αντίπαλο τον Νίκο Ταχιάο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 88,21%, ο Νίκος Ταχιάος λαμβάνει 22,34% και ακολουθούν ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με 14,81% και ο Γιώργος Ορφανός με 14,55%.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι στην τέταρτη θέση με 13,50%, ενώ πιο πίσω βρίσκονται ο Σπύρος Βούγιας με 6,98%, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 5,56% και ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος με 4,50%.

Ακολουθούν ο Πέτρος Λεκάκης με 2,63%, ο Εφραίμ Κυριζίδης με 2,59%, ο Χάρης Αηδονόπουλος με 2,48%, ο Αντώνης Γαζάκης με 1,75% και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος με 1,75%. Πιο πίσω βρίσκονται ο Γιώργος Ρακκάς με 1,25%, ο Ιωάννης Κουριαννίδης με 1,07%, ενώ από οι τελευταίοι που λαμβάνουν έδρα είναι οι ο Ιωάννης Νασιούλας 1,04% Βασίλειος Μωυσιάδης με 1,03%.

 

Αναλυτικά τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα:

 

Άλλοι μεγάλοι δήμοι

Στον Δήμο Πατρέων, ο νυν δήμαρχος Νίκος Πελετίδης έχει σαφές προβάδισμα με 40,6% έναντι του Γρηγόρη Αλεξόπουλου και του Νίκου Παπαδημάτου, οι οποίοι έδωσαν μάχη για τη δεύτερη θέση με 15,95% και 14% αντίστοιχα.

Στον μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας, αυτόν του Περιστερίου, ο  Ανδρέας Παχατουρίδης συνεχίζει να γράφει ιστορία, ανεβάζοντας το ποσοστό του για 5η συνεχόμενη εκλογή. Αυτή τη φορά έλαβε 74%.

Την επόμενη Κυριακή θα αναδειχτεί και ο δήμαρχος Λαρισαίων μεταξύ του νυν δημάρχου Απόστολου Καλογιάννη (42,52 %) και της Ρένας Καραλαριώτου (39,85%). 

Τη θέση του Δημάρχου Ηρακλείου θα διεκδικήσουν την επόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο του β' γυρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Βασίλης Λαμπρινός (24,44) και Γιάννης Κουράκης (36,2%). Οι δύο άνδρες θα "κονταροχτυπηθούν" την προσεχή Κυριακή 2 Ιουνίου, σε ένα σκηνικό, που θυμίζει εκλογές 2014.

Αντίθετα, στον Δήμο Βόλου ο νυν δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος εξασφάλισε ήδη την επανεκλογή του, με ποσοστό 57,23%.    

Την ερχόμενη Κυριακή θα εκλεγεί δήμαρχος Ρόδου με βάση το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα. Στον δεύτερο γύρο θα αναμετρηθούν ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης, που συγκέντρωσε ποσοστό 38% και ο νυν δήμαρχος, Φώτης Χατζηδιάκος, που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%. Ο κ. Καμπουράκης υποστηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία και ο κ. Χατζηδιάκος από το ΚΙΝΑΛ.

Σε «δεύτερη» Κυριακή θα κριθεί ο δημαρχιακός θώκος στα Ιωάννινα. Αντίπαλοι θα βρεθούνο νυν δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, που έλαβε 29,8%, με τον Μωυσή Ελισάφ, που πήρε τη 2η θέση με 24,2%.