Να κάνει «τολμηρά βήματα και να αλλάξει πολιτική» κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο που έγινε σήμερα ανοιχτά της Λέσβου.

«Η ζωή ακόμα και ενός ανθρώπου, που χάνεται προσπαθώντας να περάσει στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι ανυπολόγιστη ζημιά», υπογράμμισε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας».

Στη συνέντευξή του, ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι «χάρη στις προσπάθειες των γυναικών και των ανδρών του Λιμενικού και των ομάδων διάσωσης» διασώθηκαν 57 άτομα, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατόν να σωθούν και τα υπόλοιπα επτά, μεταξύ των οποίων και δύο ανήλικα κορίτσια.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε τις δηλώσεις τοπικών παραγόντων του Δήμου Καβάλας για την άφιξη 2.000 προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας της πόλης το ερχόμενο Σάββατο και διευκρίνισε ότι γίνονται εργασίες στη δομή της Καβάλας, αλλά αυτές αφορούν στην αποκατάσταση ζημιών λόγω της πολύχρονης χρήσης και σε μικρή επέκταση του δυναμικού της δομής, από 580 θέσεις που είναι σήμερα στις 800. Οι επιπλέον θέσεις θα αξιοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης.

Επιπλέον, έκανε σαφές ότι δεν είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης οι άνθρωποι να μένουν σε κέντρα φιλοξενίας και για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ που προβλέπει τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε διαμερίσματα.

Επαφή της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές για καταγγελίες παράνομων επαναπροωθήσεων στον Έβρο

Σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στον Έβρο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εκπρόσωπο για ζήτηματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό. Ερωτηθείσα σχετικά με τις εν λόγω καταγγελίες, η Ν. Μπερτό ανέφερε πως η Επιτροπή έχει δει τα δημοσιεύματα για τις φερόμενες επαναπροωθήσεις. Δήλωσε επίσης ότι η Επιτροπή «λαμβάνει υπόψη της σοβαρά» όλες τις καταγγελίες που αναφέρονται σε κακομεταχείριση μεταναστών, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για αυτές. Σημείωσε, δε, ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και ότι είναι πάνω απ' όλα «ευθύνη των ελληνικών αρχών ο σεβασμός των δικαιωμάτων» των μεταναστών.

«Περιμένουμε τις ελληνικές αρχές να απαντήσουν σε αυτές τις καταγγελίες και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση από κόντά», κατέληξε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.