«Πρώτη φορά περνάμε στην πράξη σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα και είναι μία μεγάλη διπλωματική επιτυχία και της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε η Σία Αναγνωστοπούλου για το κείμενο που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Ένωση παίρνει απόφαση να επιβάλει μέτρα, δηλαδή, να προχωρήσει στην πράξη πια, για να αποτρέψει την Τουρκία, να δώσει έμπρακτα στην Τουρκία να καταλάβει ότι δεν μπορεί να καταλύει τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης -της Κύπρου- και να αδιαφορεί εντελώς για το διεθνές δίκαιο», επισήμανε η κ. Αναγνωστοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», και εξήγησε: «Είναι στοχευμένα μέτρα, τα οποία έχουν να κάνουν, όχι μόνο με την ίδια την Τουρκία, τι θα γίνει με τα προενταξιακά κονδύλια, που είναι πολύ σημαντικά χρηματικά ποσά που παίρνει η Τουρκία από την ΕΕ. Τα στοχευμένα αφορούν και τους ξένους, οι οποίοι εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση -καράβια που έρχονται από άλλες χώρες, πληρώματα, επιστήμονες, που συμμετέχουν σε αυτές τις γεωτρήσεις, οι οποίες κρίνονται παράνομες, καθώς θα έχουν κυρώσεις και αυτοί».

«Το κρίσιμο είναι -και το έζησα την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων- ότι η Ελλάδα έχει κατορθώσει με την εξωτερική πολιτική που έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια να έχει μεγάλη αξιοπιστία και αυτό φάνηκε και από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και η Ελλάδα και η Κύπρος με τις διμερείς, τις τριμερείς κ.λπ. έχουν κατορθώσει να έχουν διαμορφώσει μία εξωτερική πολιτική, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική. Και αυτό φάνηκε. Στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν λόγο κι έχουν σημαντικό λόγο αυτές οι δύο χώρες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ και την αντίδραση της ΝΔ σχετικά με την ενημέρωση που είχε για τις εξελίξεις, η αναπληρώτρια υπουργός δήλωσε: «Είναι οξύμωρο και αντιφατικό και είναι η πολιτική που ασκεί πάντα η αξιωματική αντιπολίτευση. Από τη μια μεριά φωνάζει ότι "είναι σοβαρό το θέμα με την Τουρκία και τι κάνουμε", ενώ όταν γίνεται το ΚΥΣΕΑ αρχίζει και φωνάζει για το αντίθετο, ότι γίνεται για προεκλογικούς λόγους. Τα εθνικά θέματα χρησιμοποιούνται από την ίδια, είναι βέβαιο πια κι απόδειξη είναι η στάση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν ήταν σημαντικό το ζήτημα με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο, θα έπαιρνε τέτοια απόφαση η Ευρωπαϊκή Ένωση; Η Ελλάδα έπρεπε να καθίσει να πει "έχω προεκλογικό αγώνα τώρα, μην τυχόν παρεξηγηθούν τα άλλα κόμματα, η αξιωματική αντιπολίτευση και κάθομαι με σταυρωμένα χέρια; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, πραγματικά. Να εμπλέκονται στον προεκλογικό αγώνα και μείζονα ζητήματα». 

Ερωτηθείσα, εξάλλου, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πώς αυτή επηρέασε τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος στις ευρωεκλογές, η κ. Αναγνωστοπούλου παρατήρησε: «Η υποκρισία και η εθνοκαπηλεία της Νέας Δημοκρατίας πραγματικά βρίσκεται στο αποκορύφωμά της σε αυτό το θέμα [...] Η Συμφωνία των Πρεσπών στοίχισε και δεν στοίχισε στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά το γεγονός ότι η ΝΔ απέβλεπε σε μία κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν λειτούργησε έτσι. Είδαμε πτώση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά όχι τέτοια όπως τη φανταζόταν η Νέα Δημοκρατία, γιατί ο κόσμος, παρά τη σκληρή προπαγάνδα, καταλαβαίνει. Όμως, συσσωρευτικά σε μία προπαγάνδα, ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό, εκείνο, το άλλο...", η Συμφωνία των Πρεσπών συνέβαλε στη δημιουργία ενός κλίματος. Αναρωτιέμαι: Έπρεπε να έχει κλείσει αυτή η "μαύρη τρύπα" στα βόρεια σύνορά μας, ένα πρόβλημα που δεν μας επέτρεπε να ελέγχουμε τι γίνεται στα βόρεια σύνορά μας, με την Τουρκία να είναι εκεί και να ασκεί πολιτική όπως ήθελε; Αυτό είναι ένα σημαντικό ερώτημα, που ευτυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαίρως το απάντησε, έχοντας την τόλμη και το θάρρος να πάρει και το κόστος από το κλείσιμο αυτού του προβλήματος». 

Σχετικά με τα ζητήματα τις οικονομίας και το επιχείρημα της ΝΔ ότι οι αγορές κινούνται θετικά με την προσδοκία της πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, η κ. Αναγνωστοπούλου ανέφερε: «Η Ελλάδα από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια έχει αρχίσει μονίμως να ανακτά τη θέση της στις αγορές. Δεν ξέρω αν είναι συγκυριακό τώρα που είχαμε τις ευρωεκλογές, αλλά αυτή την τάση η Ελλάδα να αναβαθμίζει τη θέση της την έχουμε από τη στιγμή που βγήκαμε από τα μνημόνια. Ας θυμηθούμε το δεκαετές και το πενταετές ομόλογο, πώς έπεφταν τα επιτόκια σχεδόν κάθε μήνα [...] Η Νέα Δημοκρατία, όσο και να θέλει να μιλήσει για "καμένη γη", δεν στέκει απολύτως πουθενά. Γιατί αν ήταν "καμένη γη", όση διαφορά κι αν είχε η ΝΔ, δε θα είχε στις αγορές τέτοιον αντίκτυπο η Ελλάδα». 

Αναφορικά με την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με την επιβάρυνση της μεσαίας τάξης την περίοδο των μνημονίων, η υποψήφια βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Είναι πια κοινό σε όλους και κυρίως είναι γνωστό στους ίδιους τους πολίτες ότι έχασαν και υπερφορολογήθηκαν και κόπηκαν οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων την περίοδο 2011-14 [...] Μεσαία τάξη, μεσαία στρώματα δεν υπάρχουν αν δεν έχουν να πατήσουν κάπου, εκεί που είναι τα λαϊκά στρώματα. Όταν καταρρέουν αυτά, η μεσαία τάξη θα καταρρεύσει οπωσδήποτε».