Επίθεση στη ΝΔ για τις θέσεις της για τα ταμειακά διαθέσιμα, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με αφορμή τη σημερινή δήλωση του υποψήφιου της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ «θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή».

Κατηγορεί δε τη ΝΔ πως δεν γνωρίζει ότι η πιστοληπτική γραμμή συνεπάγεται νέο μνημόνιο, όπως και «ότι τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του "μαξιλαριού ασφαλείας".

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή».

Καταλήγει δε, πως «τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Η πλήρης δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Μετά τη "σαφήνεια" που έχει δείξει η Νέα Δημοκρατία για τη φορολογία και το ασφαλιστικό, όπου σχεδόν κάθε ημέρα αλλάζουν οι θέσεις, τα προτεινόμενα μέτρα και ο χρόνος εφαρμογής τους, πλέον βλέπουμε την ίδια σαφήνεια και για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Πριν λίγες ημέρες, ο κ. Χάρης Θεοχάρης δήλωσε ότι εάν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψει το "μαξιλάρι ασφαλείας". Σήμερα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου δήλωσε ότι σε περίπτωση νίκης της ΝΔ "θα πάμε σε μια πιστοληπτική γραμμή".

Μάλιστα, ο κ. Παπαδημητρίου διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. Προφανώς δεν έχει διαβάσει ποτέ τι προβλέπει η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την παρ. 3 του άρθρου 13 της Συνθήκης του ΕΜΣ "το συμβούλιο διοικητών αναθέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- σε συνεργασία με την ΕΚΤ και, εφόσον είναι εφικτό, από κοινού με το ΔΝΤ- να διαπραγματευθεί με το ενδιαφερόμενο μέλος του ΕΜΣ μνημόνιο κατανόησης («ΜΚ») όπου θα περιγράφονται αναλυτικά οι όροι που θα συνδέονται με τη διευκόλυνση χρηματοπιστωτικής συνδρομής. Το περιεχόμενο του ΜΚ αντικατοπτρίζει τις αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και το μέσο χρηματοπιστωτικής συνδρομής που έχει επιλεγεί".

Τέσσερις ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές, δεν έχουμε ιδέα εάν έχει καταλάβει η ΝΔ:

Α) Τι είναι, πώς αποκτήθηκε και ποια είναι η χρησιμότητα του "μαξιλαριού ασφαλείας".

Β) Τι είναι, πώς χρησιμοποιείται και τι όρους περιλαμβάνει μια προληπτική πιστωτική γραμμή.

Αυτή την πιστωτική γραμμή εμείς αποφύγαμε και ως αποτέλεσμα η αξιοπιστία της χώρας μας στις διεθνείς αγορές έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα, ακριβώς επειδή με το "μαξιλάρι ασφαλείας" των 34 δισ. ευρώ, η χρηματοδότηση του χρέους μας είναι καλυμμένη για τα επόμενα 2- 3 χρόνια.

Τέτοια σταθερότητα απόψεων και αποφασιστικότητα από τη ΝΔ έχουμε να δούμε από την εποχή του Πόντιου Πιλάτου».

Τσακαλώτος στο CNN Greece: Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομία

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι η οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα της Β' Αθηνών Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι μετά τη συμφωνία για το χρέος, η Ελλάδα έχει το περιθώριο 15 ετών για να ανασυγκροτηθεί. Μάλιστα, είπε ότι η διευθέτηση του χρέους είναι ουσιαστικά η παρακαταθήκη του στη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece, o κ. Τσακαλώτος και σχετικά με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, είπε πως ο κ. Στουρνάρας θα διαψευστεί για μία ακόμα φορά. «Τρία χρόνια άνθρωποι σαν τον κ. Στουρνάρα και το ΔΝΤ μας έλεγαν ότι θα ήμασταν εκτός πλάνου και κάθε φορά ήμασταν εντός πλάνου και παραπάνω από το πλάνο. Οι θεσμοί πάντα υποτιμούσαν την απόδοση των μέτρων και το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου και πάντα εμείς είχαμε δίκιο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ανέκαθεν ήταν πελατειακή η δομή του ελληνικού κράτους, αλλά η κυβέρνηση το έκανε πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό. Ερωτηθείς για το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησης, ανέφερε πως «από τα μεγαλύτερα λάθη είναι ότι δεν δώσαμε έμφαση σε ένα μέρος της δημόσιας διοίκησης. Παρόλο που καταφέραμε σε πολλά σημεία να θωρακίσουμε το σύστημα από μελλοντικά φαινόμενα διαφθοράς, δεν αντιμετωπίσαμε αρκετά τη γραφειοκρατία, π.χ. να βγαίνουν πιο γρήγορα οι συντάξεις, να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος σε διάφορα γραφεία για να πάρει κάποιο επίδομα. Να είναι καλύτερη η καθημερινότητα του πολίτη».

Σχετικά με το πρόγραμμα της ΝΔ, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι το κόστος των υποσχέσεών της υπερβαίνει κατά πολύ τα 9 δισ. ευρώ, χωρίς να εξηγεί πού θα τα βρει. Και για αυτόν τον λόγο, πρόσθεσε, η ΝΔ αποφεύγει την προγραμματική αντιπαράθεση και δεν πήγε ο κ. Μητσοτάκης σε μια συζήτηση με τον κ. Τσίπρα. Υποστήριξε δε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είναι οπαδός της λιτότητας και πως με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό «το μεγάλο ψάρι θα τρώει το μικρό».

Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης, λέγοντας μάλιστα ότι θα την υπέγραφε ακόμη και εάν ήξερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχανε τις εκλογές εξαιτίας της.

Για την επόμενη ημέρα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές την Κυριακή, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα. «Δεν σημαίνει ότι θα είναι ένα κόμμα κλειστό, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ένα κόμμα σούπα», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ για τον ίδιο προσωπικά, ανέφερε πως δεν μετάνιωσε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών.