Σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος έσπευσε να εκφράσει τη συμπαράστασή του για την τραγική θεομηνία που έπληξε χτες την Χαλκιδική. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ στάθηκαν και στην παράμετρο αναγκαίας κινητοποίησης από την πολιτεία. Ζέρβας, Μπουτάρης, Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασαν κι αυτοί τα συλληπητήριά τους, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος εφιστά την προσοχή και στην επιστροφή της κανονικότητας στην περιοχή, ώστε να μην πληγεί περαιτέρω η τουριστική σεζόν.

ΠτΔ: Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα και τους τραυματίες της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική. Ειδικότερα, στη δήλωσή του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρει:

«Εκφράζω την οδύνη μου για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και διαβιβάζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια καθώς και την αμέριστη συμπαράστασή μου προς τις οικογένειές τους και τους οικείους τους. Στους, δε, νοσηλευόμενους τραυματίες εύχομαι όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάρρωση».

Συλλυπητήρια για τα θύματα στη Χαλκιδική από τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας σε επικοινωνία με τον Πρ. Παυλόπουλο

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα επικοινώνησε σήμερα και ώρα 15:00, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και του εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια καθώς και τα συλλυπητήρια του πορτογαλικού λαού, για τα θύματα της καταστροφικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική.

ΣΥΡΙΖΑ: Κατεπείγουσα η ανάπτυξη δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων της φονικής κακοκαιρίας στη Χαλκιδική και τη συμπαράστασή του στους δεκάδες τραυματίες», εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Στεκόμαστε έμπρακτα στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τίθενται στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας, ώστε να συνδράμουν το δύσκολο έργο της», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του κόμματος, στην οποία σημειώνεται ότι «το χτεσινό ακραίο καιρικό φαινόμενο ανέδειξε τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την επείγουσα αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι σχετικές εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για την αντιμετώπισή της».

«Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, η συζήτηση να γίνει με σοβαρότητα και νηφαλιότητα, χωρίς τις πολιτικές σκοπιμότητες που ζήσαμε σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο πρόσφατο παρελθόν», συνεχίζει και καταλήγει: «Άλλωστε, η Χαλκιδική, ως γνωστόν, δεν βρίσκεται στην Αττική, οπότε, ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν θα ρίξουν στον περιφερειάρχη το ανάθεμα των ευθυνών για τις χαμένες ζωές».

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής

Διευρυμένο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούμενο από τη βουλευτή Χαλκιδικής, Κυριακή Μάλαμα, τους βουλευτές Θεσσαλονίκης Γιάννη Αμανατίδη και Χρήστο Γιαννούλη, τον περιφερειακό σύμβουλο, Λάζαρο Τόσκα και μέλη της Ν.Ε. Χαλκιδικής, έσπευσε στις πληγείσες περιοχές της Χαλκιδικής, με στόχο -όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση- «τη συμπαράσταση στους ανθρώπους που δοκιμάζονται και τη συμβολή, με κάθε μέσο, στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην περιοχή». 

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι «το κλιμάκιο συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο Μουδανιών, παρουσία των αρμοδίων φορέων της κυβέρνησης, της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού συντονισμού όλων των υπηρεσιών και την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πολιτών». 

Όπως σημειώθηκε από τα μέλη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ, «η άμεση προτεραιότητα όλων οφείλει να είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των ανθρώπων και η αποκατάσταση όλων των ζημιών, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα».  Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ χωρίστηκε σε δύο ομάδες, με την πρώτη να κατευθύνεται στη Σιθωνία για την αυτοψία των καταστροφών στα σημεία που επλήγησαν εκεί και τη δεύτερη στην περιοχή της Καλλικράτειας, η οποία επίσης δοκιμάστηκε έντονα. 

ΚΙΝΑΛ: Εκφράζουμε τη θλίψη μας για τα θύματα

Εκφράζουμε την θλίψη μας, την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας για τα θύματα της θεομηνίας στη Χαλκιδική.

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας συμμετέχοντας στην έκτακτη σύσκεψη κυβερνητικών στελεχών, βουλευτών των κομμάτων και εκπροσώπων των φορέων ζήτησε:

  1. Άμεση αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των πληγέντων περιοχών.
  2. Την καταγραφή των ζημιών και την οικονομική αποζημίωση των πληγέντων με ταχεία άρση των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.
  3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των δήμων Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας από το Υπουργείο Εσωτερικών.
  4. Να μελετηθεί άμεσα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης τουριστικών περιοχών για φυσικές καταστροφές.

ΚΚΕ: Οι καταστροφές στη Χαλκιδική αναδεικνύουν την ανάγκη μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Χαλκιδικής. Συμπαραστέκεται στους πάνω από 100 τραυματίες και στους πληγέντες (κατοίκους, επαγγελματίες και παραθεριστές), που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται σε λίγα λεπτά. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε υποδομές στο οδικό και στο ηλεκτρικό δίκτυο, σε κατοικίες, καταστήματα και καλλιέργειες.

Όπως επισημαίνει ανακοίνωση του Κόμματος, «οι καταστροφές αυτές έρχονται να αναδείξουν για ακόμα μια φορά την ανάγκη ολοκληρωμένου μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης, αλλά και δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές, γιατί πέρα από τα "ακραία" καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν και "ακραίες" ελλείψεις σε αυτούς τους τομείς, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των περιφερειακών Αρχών. Για πολλοστή φορά η Χαλκιδική μοιάζει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα».

Το ΚΚΕ, σημειώνεται στην ανακοίνωση, από τις πρώτες ώρες της καταστροφής βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές, ενώ κλιμάκιο με επικεφαλής το Γιάννη Δελή, βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και τον Βασίλη Ρέβα, περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», περιοδεύει στην περιοχή και ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση και Τοπική - Περιφερειακή Διοίκηση:

  • 'Αμεσα μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και υγείας.
  • 'Αμεση και ασφαλή αποκατάσταση του οδικού δικτύου, της ηλεκτροδότησης, της ύδρευσης και των τηλεπικοινωνιών στις πληγείσες περιοχές.
  • Ενίσχυση του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης έκτακτων καιρικών φαινομένων και λήψη ανάλογων μέτρων.
  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί οι λαϊκές περιουσίες και αυτές να αποζημιωθούν στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • 'Αμεσα να προχωρήσει η αποκατάσταση των αναγκαίων υποδομών με σύγχρονες προδιαγραφές.
  • Τέλος, καλεί τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της αλληλεγγύης στις πληγείσες περιοχές.

Ζέρβας: Συγκλονίζει η πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε τη Χαλκιδική

Στη φονική θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική αναφέρεται με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων.

«Η απώλεια έξι συνανθρώπων μας και ο τραυματισμός άλλων εκατό, από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία που χτύπησε τη Χαλκιδική, μας έχει συγκλονίσει. Τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους τους. Σε ό,τι αφορά στο καθήκον της Πολιτείας, αυτό γίνεται βαρύτερο, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα συνιστούν πλέον έναν αστάθμητο παράγοντα κινδύνου που πρέπει να αντιμετωπιστεί» αναφέρει.

Ο κ.Ζέρβας προσθέτει πως «προετοιμασία, προειδοποίηση, αντιμετώπιση και αποκατάσταση, όλα είναι εξίσου σημαντικά για την αποφυγή στο μέλλον τέτοιων καταστροφών». Τονίζει δε πως η καταγραφή για την αποκατάσταση των ζημιών θα πρέπει να είναι άμεση. «Το στολίδι της Βόρειας Ελλάδας και ένας από τους βασικούς τουριστικούς προορισμούς, πρέπει να αναταχθεί το συντομότερο. Τα επόμενα χρόνια ίσως να υπάρχει αύξηση τέτοιων φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Και σ’ αυτήν την προσπάθεια θα είμαστε όλοι μαζί, με όποιες δυνάμεις και υποδομές διαθέτει ο καθένας μας» συμπληρώνει ο κ.Ζέρβας.

Μπουτάρης: «Τραγική η απώλεια ανθρώπινων ζωών»

Ως απίστευτη καταστροφή με τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών χαρακτήρισε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τη θεομηνία που έπληξε χθες βράδυ τη Χαλκιδική, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι στο δημαρχείο.

«Ένα από τα χειρότερα μπουρίνια χτύπησε τη Χαλκιδική με νεκρούς. Είναι τραγικό. Με τα φυσικά φαινόμενα δεν μπορούμε να τα βάλουμε, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις. Η απώλεια των ανθρώπινων ζωών είναι τραγική. Ήταν πραγματικά μια απίστευτη καταστροφή» δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Προσέθεσε δε πως, στην περίπτωση που χρειαστεί, ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι διατεθειμένος να βοηθήσει με μηχανήματα και υπαλλήλους για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες στη Χαλκιδική.

Συλλυπητήρια Τζιτζικώστα στις οικογένειες των θυμάτων

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων της κακοκαιρίας στη Χαλκιδική εξέφρασε, σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Δυστυχώς θρηνούμε θύματα και η σκέψη μας είναι στις οικογένειές τους, στους τραυματίες και στους ανθρώπους που υπέστησαν ζημιές» τόνισε.

Ο κ. Τζιτζικώστας απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, που είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Χαλκιδική και ανέφερε πως επισήμανε και στη νέα κυβέρνηση ότι απαιτείται συνεργασία, ώστε από μηδενική βάση να δημιουργηθεί ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα πολιτικής προστασίας.

«Η Περιφέρεια, η Αυτοδιοίκηση, η Πολιτική Προστασία, οι Αρχές και η Πολιτεία κινητοποιήθηκαν άμεσα και είναι διαρκώς σε συνεργασία και συνεννόηση, προκειμένου να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα προβλήματα» είπε. Σχετικά με το μέγεθος και την ένταση της κακοκαιρίας τόνισε: «η κακοκαιρία ήταν πραγματικά πρωτοφανής. Περιμέναμε έντονα καιρικά φαινόμενα και είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως με ανακοινώσεις της Περιφέρειας. Ο μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν σε επιφυλακή πριν καν αρχίσει το φαινόμενο και η επέμβασή του ήταν άμεση». Δίνοντας την εικόνα της σφοδρότητας του φαινομένου, σχολίασε ότι σε Σιθωνία και Κασσάνδρα έπεσαν πάνω από 5.000 κεραυνοί, οι άνεμοι έπνεαν με ένταση άνω των 11 Μποφόρ και η ταχύτητά τους ξεπέρασε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Τα προβλήματα, άλλωστε, που δημιουργήθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα πλημμυρικών φαινομένων, αλλά προκλήθηκαν από τους ισχυρούς ανέμους, τον ανεμοστρόβιλο και την απίστευτη ένταση του φαινομένου.

Ο κ. Τζιτζικώστας, συμμετείχε σε συσκέψεις με τους φορείς της Χαλκιδικής και όλα τα κυβερνητικά στελέχη που βρέθηκαν στην περιοχή (υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρος Καράογλου και γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς) και ενημέρωσε προσωπικά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλευρό των πληγέντων της Χαλκιδικής ο επιχειρηματικός κόσμος

Τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων από τη χθεσινή θεομηνία στη Χαλκιδική, καθώς και στους επαγγελματίες και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών που υπέστησαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις περιουσίες τους, εκφράζει ο επιχειρηματικός κόσμος.

Σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας και Επιχειρηματικότητας Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΟΕΠΕΚΑΜΘ), μέλη της οποίας είναι και οι εμπορικοί και επαγγελματικοί σύλλογοι της Χαλκιδικής τονίζεται ότι, η Ομοσπονδία "θα σταθεί με κάθε τρόπο στο πλευρό των συναδέλφων εμπόρων και επιχειρηματιών της Χαλκιδικής".

Η Ομοσπονδία ζητά τις - κατά το μέγιστο δυνατόν- "πιο αποτελεσματικές ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων" και τονίζει πως "η Χαλκιδική αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε καλοκαίρι. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην χαθεί η σεζόν, αλλά και να μην ακυρωθούν κρατήσεις τουριστών σε καταλύματα του νομού Χαλκιδικής λόγω της χθεσινής καταστροφής".

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους οικείους των θυμάτων από τη χθεσινή θεομηνία, καθώς και στους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής. "Τέτοιου είδους καιρικά φαινόμενα είναι πρωτόγνωρα για το νομό Χαλκιδικής και είναι εξαιρετικά λυπηρό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες με αυτόν τον τρόπο, ιδίως εν μέσω της πιο τουριστικής σεζόν, στην καρδιά του καλοκαιριού" τονίζεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι "οι ενέργειες της πολιτείας επιβάλλεται να είναι ουσιαστικές και αποτελεσματικές ώστε να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές αλλά και να αποζημιωθούν, κατά το μέγιστο δυνατόν, οι έμποροι οι επαγγελματίες και οι κάτοικοι που υπέστησαν καταστροφές".

Στο πλευρό του Επιμελητηρίου και των επιχειρήσεων της Χαλκιδικής, που επλήγησαν από την πρωτοφανή θεομηνία είναι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), αλλά και τα επιμελητήρια των όμορων ενοτήτων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης με την ιδιότητα του ως προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Ζορπίδης -σύμφωνα με όσα τονίζονται σε σχετική ανακοίνωση- σημείωσε ότι μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών το ΕΕΘ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να στηρίξει τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ώστε "να ξανασταθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται στα πόδια τους". "Είναι θλιβερή η απώλεια ανθρώπινης ζωής και εκφράζουμε την λύπη μας προς τους οικείους των θυμάτων. Ωστόσο, όπως πολύ σωστά ειπώθηκε, η Χαλκιδική πρέπει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Θα πρέπει να ξαναλειτουργήσουν όσες επιχειρήσεις επλήγησαν το δυνατό συντομότερο. Εάν χάσουν τη σεζόν, θα είναι καταστροφικό για χιλιάδες άτομα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κοντά στους πληγέντες στη Χαλκιδική η ΠΑΕ Άρης

Την συμπαράστασή της στους συνανθρώπους μας στη Χαλκιδική που γνώρισαν τη μανία των καιρικών φαινομένων, θέλησε να εκφράσει η ΠΑΕ Άρης μέσα από τον επίσημο λογαριασμό της στα social media.

«Η Ελλάδα είναι συγκλονισμένη από τις καταστροφές στη Χαλκιδική, που στοίχησαν και τη ζωή συνανθρώπων μας. Η σκέψη όλων μας είναι δίπλα σας... Κουράγιο και δύναμη...» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανάρτηση.