«Είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν δημιουργηθεί ένα καθαρό πεδίο των σχέσεων του πολίτη με το Δημόσιο και με τις υπηρεσίες που μπορεί αυτό να του παράσχει, δεν μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία καλύτερη μέρα, ούτε στον τομέα των επενδύσεων, ούτε στον τομέα της διαφάνειας, ούτε στον τομέα της γρήγορης απονομής Δικαιοσύνης».

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο άπτεται όλων των δραστηριοτήτων του Δημοσίου σε σχέση με τον πολίτη και είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε να το υπηρετήσουμε», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Αναφερόμενος στη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τους γενικούς διευθυντές από όλα τα υπουργεία εξήγησε: «Δίνουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις γιατί πρέπει να συνεργαστούμε με όλους τους πολύ καλούς δημόσιους λειτουργούς, έτσι ώστε να κάνουμε δύο πράγματα παράλληλα. Το ένα είναι να μειώνουμε τον όγκο της γραφειοκρατίας, όσο μπορούμε, δηλαδή να μειώνουμε τα έγγραφα και τις διαδικασίες που απαιτούνται από τον πολίτη και τα ζητάει το Δημόσιο σε κάθε συναλλαγή μαζί του και ταυτόχρονα να ψηφιοποιήσουμε αυτές τις συναλλαγές. Αυτός είναι ένας μεγάλος στόχος με έναν ορίζοντα 3-4 ετών στην τελική του στόχευση, όμως, νομίζω ότι μπορούμε, ξεκινώντας με μικρά απλά βήματα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, είτε αυτός είναι ο οικογενειάρχης που πάει να ζητήσει ένα πιστοποιητικό είτε ο επιχειρηματίας που θέλει να κάνει μία επένδυση και ταλαιπωρείται από υπηρεσία σε υπηρεσία».

Ερωτηθείς σχετικά με την επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) Συντάγματος και τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προκήρυξη -μέσω του ΑΣΕΠ- μόνιμων θέσεων για τη στελέχωση των Κέντρων, ο υφυπουργός διευκρίνισε: «Ο θεσμός των ΚΕΠ είναι απόλυτα καταξιωμένος στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών, γιατί πράγματι όλο αυτό το διάστημα συνέβαλε ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Αλλά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχει φορτωθεί πάρα πολλές αρμοδιότητες, δεν υποστηρίχθηκε ούτε σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε σε τεχνικά μέσα. Αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα στη λειτουργία του και είμαστε υποχρεωμένοι να ενισχύσουμε αυτή τη λειτουργία και αυτός ήταν ο λόγος και της χθεσινής μου επίσκεψης. Υπάρχει σε εξέλιξη μία προκήρυξη από την προηγούμενη κυβέρνηση για 153 θέσεις στην περιφέρεια και στην Αθήνα, οι οποίες βέβαια είναι πολύ λίγες σε σχέση με τις ανάγκες των ΚΕΠ, γιατί όλο αυτό το διάστημα με το σύστημα κινητικότητας έφυγαν πολλοί υπάλληλοι από τα ΚΕΠ και πήγαν σε άλλες υπηρεσίες, των δήμων κυρίως».

«Η κυβέρνηση», υπενθύμισε ο υφυπουργός, «έχει πει ότι όποιες προκηρύξεις ήταν ώριμες, σε εξέλιξη και μάλιστα σε τομείς, όπου πραγματικά έχουν χαρακτηριστεί αναγκαίες για την ενίσχυσή τους, αυτές οι προκηρύξεις θα προχωρήσουν, οπότε θα προχωρήσει και η συγκεκριμένη».

Εξάλλου, για την προοπτική επαναδιαπραγμάτευσης, από την κυβέρνηση, με τους εταίρους, των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων ο κ. Γεωργαντάς εκτίμησε πως «μόλις δημιουργηθούν οι συνθήκες αξιοπιστίας, οι οποίες θα φανούν μέσα από τις μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε [...] και με την αλλαγή του κλίματος και τη σχέσης εμπιστοσύνης με τους εταίρους θα διεκδικήσουμε από αυτούς και τη μείωση των υπερπλεονασμάτων που έχει συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση». «Αυτός είναι ένας στόχος εφικτός και η πρώτη αίσθηση που έχει δημιουργηθεί σε όλον τον κόσμο σε σχέση και με τους οικονομικούς δείκτες που αποτυπώνουν την πραγματικότητα δείχνει ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών απάντησε: «Η κυβέρνηση έρχεται να εφαρμόσει ό,τι είπε προεκλογικά και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και τις προσδοκίες που έχει ο κόσμος από εμάς. Δεν μπορούσα να καταλάβω από κάποιες πολιτικές παρατάξεις την επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, σε σχέση -δήθεν- με μία ατζέντα ακύρωσης της συμφωνίας, την οποία την είχε υποσχεθεί προεκλογικά η ΝΔ. Η ΝΔ, αποφεύγοντας τον λαϊκισμό άλλων πολιτικών δυνάμεων, αυτό το οποίο βγήκε και είπε ο πρόεδρος -και το είπαν και τα στελέχη της παράταξής μας- είναι ότι δυστυχώς υπάρχει μία πολύ κακή συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η οποία δεσμεύει τη χώρα και δυστυχώς της δημιουργεί πολλά προβλήματα».