Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν το βλέμμα στραμμένο στις κρίσιμες εκλογές του 2018, καθώς πρόκειται για ένα έτος γεμάτο εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορα επίπεδα: προεδρικές εκλογές στη Ρωσία, Φινλανδία, Τσεχία, Ιρλανδία, Κύπρο, βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σουηδία και Λετονία, ενώ θα διενεργηθούν δημοτικές εκλογές στη Βρετανία και την Πολωνία και περιφερειακές εκλογές στη Γερμανία, αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι αναμένεται η ανανέωση της θητείας, για τέταρτη φορά, του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ και η Ιταλία θα βρεθεί επίσης στο επίκεντρο της προσοχής στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει πετύχει την επάνοδο στην ιταλική πολιτική σκηνή, διεκδικώντας τη νίκη του κεντροδεξιού συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές στη Σικελία, οι οποίες αποτελούν ένδειξη για τις βουλευτικές εκλογές της επόμενης άνοιξης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην Ιταλία, εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν, οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ένα ιδιαίτερα κατακερματισμένο τοπίο που θα απαιτήσει συμφωνίες. Ακόμη και αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων προηγηθεί με 30% (έναντι 20% για το Δημοκρατικό Κόμμα), θα μπορούσε να ξεπεραστεί από ένα δεξιό συνασπισμό της Forza Italia, της ξενοφοβικής Λέγκας του Βορρά και του εξαιρετικά συντηρητικού Fratelli d'Italia.