«Δεν είναι μόνον ότι εφαρμόζουν τις σωστές πολιτικές, αλλά και ότι το πράττουν με αίσθηση του επείγοντος», τόνισε απευθυνόμενος προς ομάδα εκπροσώπων του Τύπου, αναφορικά με τις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στελέχη της κυβέρνησης, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος.

Απαριθμώντας τις επαφές του με την ελληνική κυβέρνηση, τόνισε ότι «είναι ιδιαίτερα σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση γνωρίζει τι χρειάζεται η Ελλάδα» και επισήμανε: «Ήδη κινείται προς χαμηλότερη φορολογία και μεταρρυθμίσεις» και η ταυτόχρονη συνύπαρξη αυτών των δυο στοιχείων είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν είναι όμως μόνον ότι οι πολιτικές αυτές εμφανίζονται ως οι σωστές, αλλά και η εντύπωση που αποκόμισα ότι υπάρχει μία πραγματική αίσθηση του επείγοντος στην υλοποίησή αυτών των πολιτικών».

Αναφερόμενος στη σύνθεση της κυβέρνησης, ο κ. Ρος σημείωσε ότι «συμμετέχουν σε αυτήν και τεχνοκράτες οι οποίοι προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και είναι συνηθισμένοι στο να παράγουν αποτελέσματα». Ο κ. Ρος τόνισε ότι «οποιοσδήποτε είναι στον κόσμο των επιχειρήσεων γνωρίζει ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η εφαρμογή».

Απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφορικά με την ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, ο κ. Ρος τόνισε ότι «υπάρχουν πολλοί λόγοι (σ.σ. για τους οποίους θα έπρεπε κανείς να επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα). Πρώτα από όλα, η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε χαμηλά επίπεδα. Δεύτερον, η Ελλάδα έχει επιδείξει ότι διήλθε της κρίσης (σ.σ. ότι ξεπέρασε την κρίση) και πλέον επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Ποιος θα το φανταζόταν πριν από μερικά χρόνια ότι η Ελλάδα θα εμφάνιζε πρωτογενή πλεονάσματα;», διερωτήθηκε.

Όπως πρόσθεσε, «εκτιμώ ότι -συν ελπίδα- όταν η ΕΕ αντιληφθεί ότι τούτη η κυβέρνηση πετυχαίνει αυτά που δήλωσε ότι θα πράξει, ελπίζω ότι θα της επιτρέψουν να μην έχει τόσο επιθετικούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, διότι πρόκειται για έναν παράγοντα που καθυστερεί την οικονομία. Έτσι, ελπίζω ότι θα ανταμειφτούν για την πολύ καλή δουλειά που έχουν κάνει με τα πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι ένα τεράστιο κατόρθωμα να έχεις καταφέρει αυτά».

Δευτερευόντως, πρόσθεσε ο κ. Ρος, «υπάρχουν κινήσεις που έχουν γίνει στον χώρο του LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) που έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να καταστεί κέντρο διανομής LNG. Ο αγωγός έχει ήδη ολοκληρωθεί και ήδη παραδόθηκε ένα φορτίο LNG στη Βουλγαρία. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού, καθώς είναι η πρώτη φορά που η Βουλγαρία εισάγει φυσικό αέριο εκτός της Ρωσίας. Και όταν ολοκληρωθεί το τμήμα του αγωγού που διέρχεται από την Ιταλία, η αγορά θα ανοίξει ακόμη περισσότερο».

Ακόμη, «είναι πολύ καλή ιδέα η εκ νέου προώθηση της ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, και υπάρχει ένα πολύ δυναμικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων επί του παρόντος, και αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο καθώς οι εταιρείες που ιδιωτικοποιούνται λειτουργούν καλύτερα απ’ ό,τι όταν βρίσκονται υπό κρατικό έλεγχο και ακόμη αποφέρουν έσοδα προς την κυβέρνηση για να τα διαθέσει σε άλλους σκοπούς. Έτσι συνολικά πιστεύω ότι κάνουν πολλές καλές κινήσεις», σημείωσε ο κ. Ρος αναφερόμενος στην κυβέρνηση.

Ακόμη, απαντώντας σε άλλα ερωτήματα, αναφέρθηκε εκτενώς στην επιτάχυνση της αδειοδότησης εταιρειών, την οποία προωθεί η κυβέρνηση, αλλά και την επίλυση ζητημάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, όπως είπε. «Αυτά είναι τα μεγάλα ζητήματα για τα οποία όλοι μιλάμε επί χρόνια και πλέον εμφανίζεται ότι έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπιστούν και μάλιστα ταχέως» σημείωσε.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την εξαίρεση των εξαγωγών ελαιολάδου από το καθεστώς αυξημένων δασμών που επιβάλουν οι ΗΠΑ, ο κ. Ρος υποστήριξε ότι τούτο είναι πολύ πιθανό, και αντίστοιχη άποψη εξέφρασε και για τις εξαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Συνολικά υπήρξαν 1.300 ελληνικές αιτήσεις εξαίρεσης προϊόντων, είπε ο κ. Ρος σημειώνοντας ότι η πλειονότητά τους εγκρίθηκε και ότι εκκρεμούν περί τις 200 ακόμη.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η οποία πέραν της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και σειρά στελεχών της κυβέρνησης περιελάμβανε και δείπνο που του παρέθεσε χθες ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Κυριακού με τη συμμετοχή επιχειρηματικών και πολιτικών προσωπικοτήτων, ο κ. Ρος θα μεταβεί αύριο το πρωί στην Τουρκία, όπου θα παραμείνει επί διήμερο στην Κωνσταντινούπολη και για αντίστοιχο διάστημα στην Άγκυρα, όπου θα προσπαθήσει να «διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα παραμείνει σταθερά στη Δύση», όπως είπε.

Όπως πρόσθεσε, η Τουρκία πρόσφατα αγόρασε το ρωσικό σύστημα S-400 και «δεν μπορούμε να τους πωλήσουμε τα αεροσκάφη F-35, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν εταιρείες οι οποίες εγκαταλείπουν την Κίνα», στον απόηχο της μειωμένης ελκυστικότητάς της ως επενδυτικού προορισμού αλλά και εξαιτίας του εμπορικού πολέμου. Ενός πολέμου ο οποίος στοιχίζει πολύ περισσότερο στην Κίνα παρά στις ΗΠΑ, όπως είπε ο κ. Ρος.

Συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, η οποία διήρκησε 45 λεπτά.

Αμέσως μετά, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Είχαμε σήμερα την ιδιαίτερη χαρά να δεχτούμε στο υπουργείο Ψηφιακή Διακυβέρνησης τον κ. Γουίλμπορ Ρος, τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Συζητήσαμε εκτενώς μαζί του για θέματα που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας και οι συνεργάτες μου κι εγώ είχαμε την ευκαιρία να του παρουσιάσουμε το σχέδιό μας».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, «μιλήσαμε επίσης για θέματα που έχουν να κάνουν με το αναδυόμενο οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας μας των νεοφυών επιχειρήσεων, των start ups, και για τις προοπτικές που αυτό ανοίγει, την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας με τις ΗΠΑ, καθώς και για την εθνική μας στρατηγική στον χώρο των τηλεπικοινωνιών».

Ο κ. Πιερρακάκης πρόσθεσε ότι «αποτελεί δεδομένο για εμάς ότι οι ΗΠΑ είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός εταίρος για όλες αυτές τις συζητήσεις και προσβλέπουμε σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας μαζί τους».

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εκ νέου συνάντηση μεταξύ των δύο αντρών «σε συνάρτηση με το σύνολο των πολιτικών και των κινήσεων που θα κάνουμε σαν υπουργείο», όπως είπε.

Όσον αφορά την ΔΕΘ, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι το υπουργείο θα έχει παρουσία στη Θεσσαλονίκη και, όπως είπε, «θα είμαστε εκεί σε όλη τη διάρκεια της Έκθεσης κι οι συνεργάτες μου κι εγώ θα είμαστε εκεί όλο το Σαββατοκύριακο».