Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο υπουργός των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Αθήνα. Αναφορικά με την παραβατικότητα της Τουρκίας και τις προθέσεις εξορύξεων ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι έχει καταστεί σαφές από μέρους των ΗΠΑ ότι "αυτές οι ενέργειες σε διεθνή ύδατα διέπονται από ένα σύνολο κανόνων. Έχουμε πει στους Τούρκους ότι η παράνομη γεώτρηση είναι απαράδεκτη και ότι θα συνεχίσουμε τη διπλωματική δράση μας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι - όπως κάνουμε πάντα - διασφαλίζεται η διεξαγωγή νόμιμης δραστηριότητας όπου αυτή γίνεται βάσει του διεθνούς δικαίου".

Και εγώ έχω πεί επίσης ότι είναι παράνομη η γεώτρηση. Είναι προφανέστατο ότι με έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους...

Ειδικότερα για την τουρκική επιθετικότητα στην Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Μ. Πομπέο υπογράμμισε: "Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η στρατιωτικοποίηση αυτών των συγκρούσεων δεν είναι η σωστή κατεύθυνση για να προχωρήσουμε, γι' αυτό προσπαθούμε να φέρουμε τα μέρη, για την αποκλιμάκωση και την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών αποτελεσμάτων. Αλλά τόνισε ότι "υπάρχουν όρια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να κάνει παράνομες γεωτρήσεις".

Ως ένα κεντρικό σημείο στις αμερικανικές-ελληνικές σχέσεις χαρακτήρισε τη νέα Αμυντική Συμφωνία ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Πομπέο τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες επισήμανε ότι αυτό κατέστη σαφές από τον πρώτο ελληνοαμερικανικό στρατηγικό διάλογο που φιλοξένησε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο χρόνο υπογραμμίζοντας ότι ο β' γύρος που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα "είναι μια ευκαιρία να σημειώσουμε πρόοδο σε διμερή ζητήματα αλλά πολύ περισσότερο".

Χαρακτήρισε δε τον διάλογο ως "την αυγή μιας νέας ημέρας μεταξύ των χωρών μας" που "καταδεικνύει την κοινή μας δέσμευση για δημοκρατία και θα βοηθήσει την Ελλάδα να αναπτυχθεί ως εταίρος για τη στρατηγική σταθερότητα στην Ευρώπη και όλης της Ανατολικής Μεσογείου".

"Είμαστε φυσικοί εταίροι αυτή τη σημαντική στιγμή" είπε ο Μ. Πομπέο και πρόσθεσε: "Υπογράψαμε ένα σημαντικό έγγραφο για να διασφαλίσουμε ότι η συνεργασία μας για την ασφάλεια συνεχίζει να αυξάνεται. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη συνεχή στρατιωτική μας συνεργασία να συνεχιστεί και να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση επενδύσεων σε στρατιωτικές υποδομές από τις οποίες θα επωφεληθούμε και οι δύο" σημειώνοντας ότι "επιδιώκουμε να κάνουμε τον νέο μας μοχλό ενότητας μόνιμο".

Ο Μ. Πομπέο αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από το περασμένο καλοκαίρι για μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση των φόρων και ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας θα συμβάλουν στην πλήρη ανάκαμψη της χώρα μας επισημαίνοντας ότι ήδη εταιρείες όπως η Pfizer, η Cisco και η Tesla επενδύουν σε αυτή τη νέα Ελλάδα, ενώ άλλες ενδέχεται να έρθουν στο πλαίσιο του έργου για το Ελληνικό. "Έχουμε πολλές περισσότερες αμερικανικές εταιρείες που αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα προσαρμόζει το επιχειρηματικό κλίμα με πολύ ευνοϊκό τρόπο" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναφέρθηκε στις ανησυχίες της χώρας του, που έθιξε, όπως είπε, κατά τις επαφές του στην Αθήνα, για κινεζικές επενδύσεις στην τεχνολογία και την υποδομή, τονίζοντας παράλληλα ότι θα ενθαρρύνει τους ηγέτες της Ελλάδας να δουν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις λειτουργούν με τα υψηλότερα επίπεδα διαφάνειας και τον σεβασμό του δικαίου.

Ειδικότερα για την ενέργεια ο κ. Πομπέο ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να αναπτύξουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα σε μια σειρά ενεργειακών ζητημάτων υπέρ της ευημερίας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου".

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συμμετοχή του τον περασμένο Μάρτιο στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, τονίζοντας τη σημασία που έχει για ελεύθερες χώρες και αγορές η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας διασφαλίζοντας όμως ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση των ενεργειακών πόρων και ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κρατά την Ευρώπη όμηρο".

Αναφορικά με τους S-400 ο Μ. Πομπέο είπε ότι έχουν σχετικές συνομιλίες με τους Τούρκους. "Έχουμε καταστήσει σαφή την άποψή μας σχετικά με τους S-400 και τους αμερικανικούς νόμους και θα συνεχίσουμε πάντα να το κάνουμε".