Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκπροσώπησε την ελληνική Βουλή στο Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του ΟΟΣΑ (Παρίσι 10-11 Οκτωβρίου).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο περιθώριο της διάσκεψης είχε σύντομη συνάντηση με τον γγ του Οργανισμού, Ανχέλ Γκουρία. Στη δημόσια συζήτηση με τον γγ ο κ. Κατρούγκαλος εστίασε στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η έκρηξη των ανισοτήτων στο εσωτερικό και μεταξύ των κρατών. «Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν κατά μέσο όρο 60% στη δεκαετία του 1980, ενώ σήμερα είναι κάτω από 30%, πλήττοντας καθοριστικά τη δυνατότητα του κράτους πρόνοιας να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες και παροχές του», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται, δε, ότι ο κ. Γκουρία αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και παραδέχθηκε ότι «ο ανελκυστήρας της κοινωνικής κινητικότητας» έχει σπάσει στις κοινωνίες μας.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Κατρούγκαλος «υπογράμμισε την αδυναμία να υπάρξουν εθνικές λύσεις στο πρόβλημα» και «για τον λόγο αυτό, σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να υποστηριχθεί ευρύτερα το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να διαμορφωθεί επιτέλους μια κοινή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική».

Ακόμη ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ως προϋπόθεση για κάθε δράση «τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο αυτό καταδίκασε την παράνομη τουρκική εισβολή στη Συρία, η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στην αύξηση των προσφυγικών ροών».

Τέλος, αναφερόμενος στη φορολογία των ψηφιακών υπηρεσιών, τόνισε την ανάγκη για φορολόγηση των πολυεθνικών του Ίντερνετ για λόγους σχετικούς με τη φορολογική δικαιοσύνη, αλλά και για να υπάρξει ισοτιμία ανταγωνισμού σε έναν τομέα που η Ευρώπη μένει πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.