Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον η εκστρατεία προώθησης της νομοθετικής ατζέντας της Ελληνο-Ισραηλινής Συμμαχίας στο Κογκρέσο (CHIA).

Οι διάδρομοι του Καπιτωλίου γέμισαν με νέους Ελληνοαμερικανούς επαγγελματίες, καθώς τα μέλη του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) επιδόθηκαν σε ένα μαραθώνιο επαφών με βουλευτές και γερουσιαστές με σκοπό να τους ενημερώσουν για την ανάπτυξη του τριμερούς σχήματος (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.

Οι επαφές στο Καπιτώλιο έγιναν σε μια μέρα, όπου όλα τα φώτα ήταν στραμμένα στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω των διαπραγματεύσεων που λάμβαναν χώρα για την προσωρινή αναστολή των τουρκικών επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του HALC και της AJC προσπάθησαν να αξιοποιήσουν την έντονη κινητικότητα που υπάρχει στο Κογκρέσο για το θέμα των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επικεντρώθηκαν στην προώθηση του νομοσχεδίου «EastMed Act», δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια και την ενεργειακή συνεργασία. Υπενθυμίζεται ότι η αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα των F-35 αλλά και η άρση του εμπάργκο για την πώληση αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Τα μέλη του HALC και της AJC τόνισαν στους Αμερικανούς γερουσιαστές την ανάγκη να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η διαδικασία για την ψήφιση του νομοσχεδίου από την ολομέλεια της Γερουσίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κλειστή συνάντηση που έγινε με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. Ο έμπειρος πολιτικός έδωσε μάλιστα στρατηγικές συμβουλές για τα επόμενα βήματα, ενώ παρέδωσε και λίστα με ονόματα βουλευτών και πολιτικού προσωπικού που ενδέχεται να σταθούν εμπόδιο στην πορεία του νομοθετικού εγχειρήματος.

Στην πλειοψηφία τους, τα μέλη του Κογκρέσου φάνηκαν να συμφωνούν ότι η Τουρκία διαδραματίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και ότι είναι ανάγκη να παγιωθεί η συνεργασία της Ουάσιγκτον με το τριμερές σχήμα. Μάλιστα φάνηκε να έχει εμπεδωθεί το αίσθημα ότι η Τουρκία είναι ήδη ένας εταίρος της Μόσχας. Ωστόσο, πάρα πολλά μέλη του Κογκρέσου έθεσαν ερωτήσεις για τη συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με την Ρωσία. Ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν αφορούσαν το γενικότερο πλαίσιο της συνεργασίας, τους οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, αλλά και την ενεργειακή εξάρτηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειονότητα των θεμάτων που τέθηκαν αφορούσε «κληρονομίες» της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ως εκ τούτου δεν αντανακλούν τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα. Οι συγκεκριμένες ερωτήσεις έδωσαν, όμως, τη δυνατότητα στα μέλη του HALC και της AJC να διαλύσουν ορισμένα από τα στερεότυπα του παρελθόντος, δίνοντας μια πιο επίκαιρη εικόνα για τις παραμέτρους στις οποίες κινείται η ελληνική διπλωματία. Μάλιστα, η αμερικανική πλευρά φάνηκε να υποδέχεται ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Οι διάφορες ομάδες που πραγματοποίησαν τις επαφές στο Κογκρέσο ήταν μικτές, υπό την έννοια ότι συμπεριλάμβαναν τόσο μέλη του HALC όσο και της AJC. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων οι γερουσιαστές και οι βουλευτές δεν γνώριζαν ποιος εκπροσωπεί την κάθε πλευρά, γεγονός που οδήγησε σε πάρα πολλές περιπτώσεις τα μέλη του HALC να υπερασπίζονται τα ισραηλινά θέματα και αντιστοίχως τα μέλη της AJC να συνηγορούν υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η κάθε πλευρά εμφανίστηκε πολύ καλά ενημερωμένη για τα θέματα της άλλης, τα οποία υπερασπίστηκε σαν να ήταν δικά της στις περιπτώσεις που χρειάστηκε. Για παράδειγμα, τα μέλη της AJC υπενθύμισαν επανειλημμένα στους Αμερικανούς πολιτικούς τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε η Κύπρος στο να αναγνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση.

Σχολιάζοντας την ολοκλήρωση των εργασιών της διάσκεψης, ο υπεύθυνος για θέματα άμυνας και ασφάλειας του HALC στρατηγός (ε.α.) Ταξιάρχης Σαρδέλης σημείωσε το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα αλλά και η οργάνωση του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια.

«Θυμάμαι τι ήταν το ελληνικό λόμπι όταν έφυγα στα πρώτα χρόνια της κρίσης. Και αυτό που είδα σήμερα, ούτε το γνώριζα και ούτε πίστευα ότι θα το έβλεπα το 2012. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπεις τη νέα γενιά να έρχεται προετοιμασμένη και κυρίως διαβασμένη. Αυτά τα νέα παιδιά έχουν αναπτύξει μια δεξιότητα που η προηγούμενή γενιά δεν είχε ενδιαφερθεί πραγματικά να καλλιεργήσει: ρωτούν τις σωστές ερωτήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά.