Κυκλοφοριακό έμφραγμα από το πρωί μέχρι το βράδυ της Δευτέρας στο κέντρο της Αθήνας, καθώς όλοι σχεδόν οι εργαζόμενοι στα Μέσα μαζικής μεταφοράς απεργούν ενάντια στο πολυνομοσχέδιο, ενώ από τις 6 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Του Αντώνη Βασιλόπουλου

Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: μετρό, ηλεκτρικός, τραμ, λεωφορεία και τρόλεϊ. Λόγω της απεργίας, δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται μόνο τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ο προαστιακός. Για πληροφορίες δρομολογίων, το επιβατικό κοινό μπορεί να απευθύνεται στο τηλέφωνο 14511 και στον ιστότοπο της εταιρείας.

Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Επίσης, στάση εργασίας 9 με 11 των δικαστικών λειτουργών, ενώ οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, απεργούν από τις 12 έως τη λήξη της βάρδιας. Τις ίδιες ώρες και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Η ΓΣΕΕ με υπόμνημα σε όλους του βουλευτές ζητά από το εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να πράξουν το καθήκον τους, προασπίζοντας το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Στο υπόμνημα επισημαίνεται ότι ε στο περιοριστικό αυτό πλαίσιο η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση με την οποία αυξάνεται η απαιτούμενη απαρτία της Γενικής συνέλευσης για τη λήψη απόφασης για απεργία στις πρωτοβάθμιες οργανώσεις, σε ποσοστό άνω του ½ των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη λήψη νόμιμης απόφασης για απεργία. Μέσω της ρύθμισης αυτής οδηγούμαστε, δεδομένων και των λοιπών περιορισμών, σε κατάλυση του σχετικού δικαιώματος «εν τη γενέσει» του , πριν καν αυτό ασκηθεί.

Από την άλλη, οι υπόλοιποι νομοθετικοί περιορισμοί, η νομολογιακή απορρύθμιση του απεργιακού δικαιώματος και η εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 656 ΑΚ από τα δικαστήριά μας, που επιτρέπει στη διάταξη να λειτουργεί ως υποκατάστατο της απαγορευόμενης ανταπεργίας, δημιουργούν το ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει το απεργιακό δικαίωμα και η συλλογική αυτονομία των συνδικαλιστικών οργανώσεων .

Δεν θα ισχύει ο δακτύλιος

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν ισχύει σήμερα ο δακτύλιος, ενώ επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας των ΜΜΜ (λεωφορειολωρίδες) και από κάθε άλλο όχημα (Ι.Χ, φορτηγά, λεωφορεία και δίκυκλα).

Συγκεντρώσεις

Η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή. Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και η ΓΣΕΕ καλούν σε συλλαλητήριο στο Σύνταγμα στις 5 το απόγευμα, ενώ το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 το απόγευμα.