(Ενημέρωση 16:35) Μήνυμα στην Ευρώπη για την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του προσφυγικού και μετανστευτικού, με την ύπαρξη ενός κοινού πλαισίου ασύλου και προστασίας των εξωτερικών συνόρων, έστειλε από την Κροατία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα μας, πρέπει να υπάρξει περισσότερος επιμερισμός και την ίδια ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος, που είναι η πόλεμος καθώς και η φτώχεια σε σημαντικά μέρη του κόσμου» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ζάγρεμπ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την 'Αγκυρα ότι χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως εργαλείο για διεθνή πίεση και διαμήνυσε πως πρέπει να γίνει σαφές ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκβιάζεται σε αυτό το ζήτημα. «Η πρόσφατη σημαντική αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που περνούν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτικό ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται ως εργαλείο για διεθνή πίεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως «είναι ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για περισσότερο ειλικρινή διάλογο». Επίσης, τόνισε πως η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή και κάλεσε την Άγκυρα να εκπληρώσει το μερίδιο της από τη Συμφωνία.

Απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να προσποιείται ότι το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα». Σε αυτό το πλαίσιο, αντέτεινε πως ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «τώρα θλιβερά ανεπαρκής για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα» και υπογράμμισε: «Ένα κοινό πλαίσιο ασύλου και προστασίας των συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Οι Έλληνες έχουμε κάνει περισσότερα από το μερίδιο που μας αναλογεί».

Επίσης, επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της και ότι ως χώρα πρώτης εισόδου δεν μπορεί και δεν πρέπει μόνη της να σηκώσει το βάρος των μεταναστευτικών ροών.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον το «προβληματικό» κράτος- μέλος για τα προβλήματα της Ευρώπης. «Είναι ένα κράτος με αυτοπεποίθηση, με μια σταθερή κεντροδεξιά κυβέρνηση, έτοιμη να αγκαλιάσει τις ευκαιρίες του μέλλοντος» σημείωσε και προσέθεσε: «Έχουμε νικήσει τους λαϊκιστές, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά. Έχουμε εκριζώσει την άκρα δεξιά, δεν είναι πλέον στο Κοινοβούλιο».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τονίζοντας την ανάγκη το ΕΛΚ να βρεθεί στην πρώτη γραμμή για τη λήψη υπεύθυνων περιβαλλοντικών πολιτικών. «Εάν θέλουμε να εφαρμόσουμε επιτυχείς κλιματικές πολιτικές πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χαμένοι από τη μετάβαση θα πρέπει να προστατευτούν» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει την τολμηρή απόφαση στην Ελλάδα να κλείσουμε όλες τις λιγντικές μονάδες έως το 2028».

 

Μητσοτάκης: Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα, αλλά και μια ευκαιρία

Τον στόχο η Ελλάδα να γίνει μια πρωτοπόρος χώρα στην παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, την ανάγκη αλλαγής του ενεργειακού μείγματος με στόχο την πλήρη απολιγνιτοποίηση τουλάχιστον ως το 2028 και την απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021, προέταξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πάνελ του συνεδρίου του ΕΛΚ με θέμα την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σκιαγραφώντας τις προτεραιότητες της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, ο πρωθυπουργός είπε πως «προχωράμε πιο γρήγορα από την υπόλοιπη Ευρώπη στη μείωση της χρήσης πλαστικών και συγκεκριμένα στην απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021».

Αναλύοντας τη σημασία λήψης μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε όχι μόνο πολιτική αλλά και ηθική υποχρέωση να εφαρμόσουμε πολιτικές φιλικές προς το περιβάλλον». Σημείωσε επίσης πως «η ηθική διάσταση είναι προφανής, αλλά και η πολιτική διάσταση είναι επίσης ξεκάθαρη στο μυαλό μου».

Αναφερόμενος στην ευθύνη των πολιτικών ηγετών, ο πρωθυπουργός είπε πως «είτε θα επιλέξουμε να ηγηθούμε της προσπάθειας δίνοντας εμείς το θετικό παράδειγμα, υλοποιώντας ουσιαστικές πολιτικές που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα, είτε θα χάσουμε την επαφή μας με τη νεότερη γενιά, η οποία ευτυχώς ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτά τα προβλήματα, πολύ περισσότερο από ό,τι η δική μας γενιά».

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά ταυτόχρονα μια ευκαιρία. «Έχω πει πολλές φορές ότι η ανάπτυξη θα είναι είτε βιώσιμη, είτε δεν θα υπάρχει» υπογράμμισε.

Εξίσου μεγάλη σημασία έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα το 2020 για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την ευαισθητοποίηση σε μια πλευρά της κλιματικής αλλαγής που έχει υποτιμηθεί και αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτό θα φιλοξενήσουμε αυτή την υψηλού επιπέδου διάσκεψη, όχι μόνο για να ευαισθητοποιήσουμε αλλά και για να διαμορφώσουμε στέρεα βήματα και ένα σχέδιο δράσης για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

 

Με τον Κροάτη πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Μητσοτάκης - Ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ

Αισιόδοξος για τις προοπτικές που ανοίγονται με τη νέα ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Κροάτη ομόλογό του, Αντρέι Πλένκοβιτς.

Ο κ. Πλένκοβιτς υποδέχθηκε τον κ. Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο του στο Ζάγκρεμπ και είχαν 40λεπτη συνομιλία. 

Είναι ευκαιρία να τεθεί μια νέα φιλόδοξη ατζέντα και για τις δύο χώρες, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο λαϊκισμός σε όλη την Ευρώπη μπορεί να ηττηθεί, τονίζοντας την ανάγκη να συνεχίσει χωρίς τακτικισμούς, αλλά με ορθολογικές πολιτικές.  

Σε αυτό το σημείο επισήμανε πως «είμαστε συνεπείς με αυτά που είχαμε δηλώσει πριν εκλεγούμε».  Διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει την πορεία για μια βιώσιμη ανάπτυξη, που -όπως υπογράμμισε- είναι προτεραιότητα για μας. Τόνισε, επίσης,  πως η κατάσταση στη χώρα μας έχει βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες με τις πολιτικές που υλοποιεί η κυβέρνηση. Τέλος, ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Πλένκοβιτς για την «εξαιρετική διοργάνωση» του συνεδρίου του ΕΛΚ.

Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούλησή του για συνέχιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. 

Στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδος) ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε πάνελ του συνεδρίου με θέμα τις πρωτοβουλίες του ΕΛΚ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Λίγα λεπτά πριν από το μεσημέρι, στις 11:50 ο πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία του στην ολομέλεια του συνεδρίου του ΕΛΚ, κατά την οποία αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.