Τη θέση της υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό τονίζει η γερμανική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δεσμεύεται πως παρέχει της υπηρεσίες της για να διευκολύνει τη σημερινή τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο.

Τις «καλές υπηρεσίες» της προκειμένου να διευκολύνει τεχνικά την αποψινή ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο Βερολίνο, προσφέρει η Γερμανία και τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό τον ΟΗΕ καθοδηγούμενης διαπραγματευτικής διαδικασίας, όπως επανέλαβε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Τασσόμαστε υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό και για αυτό στηρίζουμε -και έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών- αυτή την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκουτέρες με τους δύο Κύπριους ηγέτες κοινοτήτων σήμερα στο Βερολίνο.

Πρόκειται για μια οικονομική, τεχνική υποστήριξη -αυτό αποκαλείται στη διπλωματική γλώσσα "καλές υπηρεσίες" ("good services")», διευκρίνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Παρέχουμε "καλές υπηρεσίες" ώστε οι συμμετέχοντες να προσέλθουν στις συνομιλίες σε ατμόσφαιρα ηρεμίας και εμπιστοσύνης. Διότι είμαστε υπέρ του να επανεκκινήσει αυτή η διαδικασία, στην κατεύθυνση μιας μόνιμης ειρήνης και ενός μόνιμου αποτελέσματος».