Αποχώρησε από την τελετή εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ στα Ύψαλα της Τουρκίας η ελληνική αντιπροσωπεία, υπό τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, στις σημερινές προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Την απόφαση να αποχωρήσει από την εκδήλωση των εγκαινίων του αγωγού ΤΑΝΑΡ (Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline), που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη,  μέσω Γεωργίας και Τουρκίας, πήρε η ελληνική αντιπροσωπεία, ύστερα από όσα ανέφερε, στην ίδια εκδήλωση, ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα ο κ. Ερντογάν είχε πει: «Κάναμε τη συμφωνία με την Λιβύη και αυτή θα έρθει στην εθνοσυνέλευση και αφού περάσει θα την πάμε σε άλλο επίπεδο. Τι κάνουν τώρα; Απειλούν τη Λιβύη. Αυτή η συμφωνία έχει γίνει και θα εφαρμοστούν και τα άλλα σκέλη της. Κι από τις δικές μας γεωτρήσεις δεν θα ξεπηδάει σύγκρουση και αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».

Είπε ακόμα ότι «ενώ υπάρχει η δυνατότητα του δίκαιου διαμοιρασμού, χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα και πολιτικούς εκβιασμούς. Όμως κανένας και καμιά χώρα δεν είναι υπεράνω νόμου. Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα».

Στο θέμα της αποχώρησης του υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από εκδήλωση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε για μία ακόμα φορά προκλητικός αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.