Οι διεργασίες για τη μεταρρύθμιση ΕΕ – Ευρωζώνης, οι συσχετισμοί γύρω από την ευρωπαϊκή ασφάλεια/άμυνα και το ΝΑΤΟ, τα συμπεράσματα των βρετανικών εκλογών και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #27.

Γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητες για την ΕΕ και την Ευρωζώνη αναμένεται να είναι και το 2020, με τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη να καλούνται, σε ένα ιδιαίτερα ρευστό περιβάλλον να λάβουν σημαντικές, αν όχι ιστορικές, αποφάσεις για την πολυσυζητημένη και διαρκώς αναβαλλόμενη ευρω-μεταρρύθμιση. Οι προοπτικές ωστόσο δεν είναι ευοίωνες, δεδομένων των αδύναμων ηγεσιών και των βημάτων που επιλέγονται για την προώθηση των αλλαγών σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης.

Η αμφισβήτηση της καταλληλότητας και της επάρκειας του ΝΑΤΟ από τον Εμανουέλ Μακρόν απαντήθηκε από μια ομόθυμη και πανηγυρική επιβεβαίωση της κεντρικής θέσης της Συμμαχίας στην ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια και άμυνα κατά την επετειακή Σύνοδο Κορυφής του Λονδίνου. Ωστόσο, η πραγματικότητα πίσω από τις διακηρύξεις είναι πολύ διαφορετική.

Στον απόηχο των εκλογών στη Βρετανία, οι Τόρις μπορεί να πέτυχαν μια μεγάλη νίκη και οι Εργατικοί να υπέστησαν μια βαριά ήττα, ωστόσο το σημερινά δεδομένα δείχνουν πως υπάρχει μια διαρκής κίνηση στους κόλπους της βρετανικής κοινωνίας, που μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η 25η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μαδρίτη και η επίτευξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (12-13/12/2019) συνέπεσαν χρονικά με την ανακήρυξη της νεαρής ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ σε «πρόσωπο της χρονιάς» από το αμερικάνικο περιοδικό ΤΙΜΕ. Οι αγωνίες, όμως, ιδίως της νέας γενιάς, δεν φαίνεται να βρήκαν τις απαντήσεις που αναζητούσαν από τους ηγέτες της Ευρώπης και του κόσμου, ούτε αυτόν το Δεκέμβριο.

Κύκλος Ανάλυσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων

Συντονιστής Δελτίου: Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Θέματα:
  • Μέλλον της Ευρώπης: Άμεσες προκλήσεις και πολλαπλές αβεβαιότητες [Βαγγέλης Βιτζηλαίος]
  • Μετά το ΝΑΤΟ: Η νέα ευρωπαϊκή συλλογική αν-ασφάλεια [Γιάννης Γούναρης]
  • Τρία συμπεράσματα για τις βρετανικές εκλογές και την ήττα του Κόρμπιν [Δημήτρης Ραπίδης]
  • Η νέα πράσινη συμφωνία σε αναζήτηση μιας νέας οικονομίας [Ειρήνη Συγγελάκη]