Oλοκληρώθηκε ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ατζέντα να διευρύνεται για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατά σειρά με τον Αλέξη Τσίπρα, τη Φώφη Γεννηματά τον Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συνάντηση με Φ. Γεννηματά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά.

Ο πρωθυπουργός, που δεν έκανε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Αλέξη Τσίπρα, δέχθηκε αμέσως μετά στο γραφείο του στη Βουλή, την κ. Γεννηματά, σχολιάζοντας ότι τη βλέπει καλά σε αντίθεση με την προηγούμενη συνάντησή τους που ήταν καταβεβλημένη.

«Από τα βουνά, στα βαθιά», σχολίασε από την πλευρά της η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, που παραδέχθηκε ότι ήταν αναζωογονητική η απόδρασή του αν και σύντομη.

«Στα βαθιά τώρα», επανήλθε η κ. Γεννηματά. «Είχα προτείνει πριν φύγεις εθνική γραμμή. Δεν το ήθελες. Καλή η ενημέρωση αλλά επιμένω στο Συμβούλιο Αρχηγών». Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν άμεση: «Η εθνική γραμμή είναι δεδομένη. Νομίζω ότι με την ολοκλήρωση της συνάντησης θα το διαπιστώσεις».

«Μακάρι να είναι δεδομένη η εθνική γραμμή», επανήλθε η κ. Γεννηματά και οι πόρτες έκλεισαν για τους δημοσιογράφους.

Συνάντηση με Αλ. Τσίπρα

Νωρίτερα ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη από τις επαφές του με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή και αντάλλαξαν ευχές για καλή χρονιά. Ο σύντομος διάλογος των δύο ανδρών μπροστά στις κάμερες αφορούσε το τζετ λαγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον πρωθυπουργό πότε επέστρεψε και αν πρόλαβε να ξεκουραστεί και ο πρωθυπουργός απάντησε: «συνηθισμένο το βουνό», για να δεχθεί τη φιλική «υπόδειξη» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Να πίνεις πολύ νερό και να κάνεις γυμναστική».

Συνάντηση με Γ. Βαρουφάκη

 Τις διαφωνίες του, τόσο για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όσο και για θέματα εσωτερικής πολιτικής, όπως ο εκλογικός νόμος, εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόσο σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, όσο και σε εκτενές ενημερωτικό δελτίο που εκδόθηκε από το κόμμα του μετά την συνάντηση, όπου τονίζεται πως το ΜέΡΑ25 στηρίζει την εθνική ενότητα, όχι όμως τις εθνικιστικές φαντασιώσεις που πίσω τους κρύβουν τα συμφέροντα των λογιών-λογιών Exxon, εμπόρων όπλων κλπ.

Τι αναφέρει το Μαξίμου

"Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα" αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.

Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα».

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».