«Δεν κατανοώ ούτε τη φιλολογία για δημοψήφισμα, ούτε την ακατάσχετη ονοματολογία δίκην πολιτικού τζόγου. Αν χρειαστεί να το βάλουμε και στο στοίχημα του ΟΠΑΠ δηλαδή, για το ποια θα είναι η νέα ονομασία» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Βαρεμένος, αναφερόμενος στην υπόθεση των Σκοπίων, επισημαίνοντας πως υπάρχει ορατός ο κίνδυνος «να αρχίσει ο χορός των τεράτων».

Από το βήμα, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αφιέρωσε όλη την ομιλία του στο θέμα αυτό και εξήγησε την τοποθέτησή του περί της ακατανόητης φιλολογίας για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, λέγοντας:

«Υπάρχει ορατός κίνδυνος να αρχίσει ο χορός των τεράτων. Να δώσουμε την ευκαιρία στον τυχοδιωκτισμό να μετρήσει τα όριά του. Αυτό θέλουμε; Αυτό επιτάσσει η σημερινή ιστορική συγκυρία; Αν κάποιος νομίζει ότι στο παρασκήνιο θα συμφωνεί, αλλά στο προσκήνιο θα προσπαθεί να μεγιστοποιήσει την φθορά της κυβέρνησης, πλανάται πλάνην οικτράν. Και όσοι προαναγγέλλουν εθνική ήττα, στην ουσία την προετοιμάζουν και μην βαυκαλίζονται ότι θα εξυπηρετήσουν εξουσιαστικά οράματα και αν φτάσουμε στην αποτυχία, τελικά έχει ο θεός, μετά από 30 χρόνια ποιος θυμάται ξανά το θέμα των Σκοπίων…».

Ο κ. Βαρεμένος είπε επίσης, ότι «η περιπέτεια του Σκοπιανού» δεν ξεκίνησε στο Βουκουρέστι, όσο κι αν το Βουκουρέστι ήταν μία σημαντική στιγμή, όπως θέλει «να μας πείσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρά είχε ξεκινήσει πολύ πριν» και διερωτήθηκε «αν πράγματι ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άκουσε κάτι από τον πατέρα του, πρώην πρωθυπουργό, για το τι συνέβη τότε και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε: σε μια αδυναμία να εκμεταλλευτούμε ιδανικές συνθήκες και να επιβάλλουμε λύση από θέση ισχύος.

Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε αυτή την ήττα και στη δήλωση ότι “δεν πειράζει, μετά από 15 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το θέμα”» προσθέτοντας ότι «είναι ακριβώς αυτό το θέμα».

Ακόμη, διερωτήθηκε αν η κ. Μπακογιάννη «έχει ακούσει τίποτα για το φόνο και τι ακριβώς έχει ακούσει;». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταφέρθηκε εναντίον των δημοσκόπων «οι οποίοι κόβουν τον κιμά παρουσία του πελάτου» και συγκεκριμένα τους κατηγόρησε για την πρακτική τους να ρωτούν τους πολίτες αν συμφωνούν να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» μέσα στο όνομα, ενώ -όπως ο ίδιος εκτίμησε- «το ερώτημα και το διακύβευμα είναι ένα και μοναδικό: σκέτη- νέτη Μακεδονία όπως συμβαίνει τώρα, μετά την αναγνώριση 140 και πλέον χωρών ή μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ήταν η εθνική θέση;».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση παλινδρομεί προς την εκμετάλλευση συναισθημάτων τα οποία έχουν διαμορφωθεί μέσα από ιστορικές παρεξηγήσεις, άγνοιες, παρεξηγήσεις και δεν ξέρω τι άλλο, ουσιαστικά τορπιλίζοντας τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης», ανέφερε τέλος.