Σε σχολιασμό όσων είπε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Τώρα, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι "όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις" στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που "είναι υπερβολικά πατριώτης", πως να το εκλάβω; Ως προσβολή ή ως παράσημο;», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ως προς το ερώτημα που έθεσε για το πώς να εκλάβει τη εν λόγω δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ, δηλαδή ως προσβολή ή ως παράσημο, καλεί να το απαντήσουν «οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν "προδοτική" Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα...».

Ο Μελβουτ Τσαβούσογλου τόνισε πως με τις υπόλοιπες κυβερνήσεις (πέραν αυτής του ΣΥΡΙΖΑ) η τουρκική κυβέρνηση είχε καλές επαφές και συνεννόηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα, όμως, προσπάθησε να απομονώσει την Τουρκία  και τα συμφέροντά της.

«Υπήρξαν βήματα για να μειώσουμε την ένταση με την Ελλάδα όπως όταν ήρθαμε στην κυβέρνηση συνεχίσαμε τον μηχανισμό που είχε ξεκινήσει με τον Ισμαήλ Τζέμ. Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά. Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά. Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

 

Ν. Δένδιας: Η επιδίωξη κομματικού οφέλους δε δικαιολογεί τα πάντα

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την επίκληση δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από πλευράς του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

"Είναι πρωτοφανές πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας να επικαλείται δηλώσεις Τούρκου Υπουργού, διεκδικώντας την... παρασημοφόρησή του", επισημαίνει ο κ. Δένδιας. "Η επιδίωξη κομματικού οφέλους δε δικαιολογεί τα πάντα".