Οι ευρωπαϊκές ευθύνες στην προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, η μετέωρη Γερμανία και οι επιπτώσεις του ρευστού πολιτικού σκηνικού της για την Ευρώπη, οι κινήσεις του πιεσμένου Εμανουέλ Μακρόν και οι εξελίξεις στην Ιρλανδία, με το Sinn Féin στο επίκεντρο, περιλαμβάνονται στην ύλη του Δελτίου Ευρωπαϊκών Εξελίξεων #29.

Η εικόνα των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα εκθέτει για ακόμη μία φορά την Ευρωπαϊκή Ένωση που, παρά την πάροδο ετών, όχι μόνο δεν έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, αλλά επιμένει σε μυωπικές πολιτικές και επιλογές που απλώς διαιωνίζουν, αν δεν συμβάλουν στη διόγκωσή του, το ζήτημα, αδυνατώντας να το αντιμετωπίσουν στη ρίζα του. Το «μαύρο κουτί» της Ευρώπης εμφανίζει τρία σημεία: Μία προβληματική συμφωνία με την Τουρκία, μία διαρκή έλλειψη κοινών πολιτικών και μία λάθος στρατηγική στόχευση.

Στη Γερμανία, οι πρόσφατες εκλογές στη Θουριγγία έριξαν το CDU μιας αδύναμης Άνγκελα Μέρκελ σε περίοδο βαθιάς κρίσης ηγεσίας και ταυτότητας. Η χώρα βρίσκεται σε φάση παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας, ενώ και η οικονομία της εξασθενεί. Η έκλειψη της γερμανικής ηγεμονίας αφήνει μια ήδη παραπαίουσα Ευρώπη ουσιαστικά ακυβέρνητη.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, αν και δεν έχει ξεκινήσει επίσημα καμπάνια για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Μακρόν επιχειρεί να δίνει πολιτικό νόημα σε κάθε δημόσια παρουσία του, από το «Σαλόνι των αγροτών» για υπεράσπιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι την κηδεία του ιδρυτή του Nouvel Observateur Ζαν Ντανιέλ με άνοιγμα στο αριστερό ακροατήριο, αφού η δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων στη Γαλλία παραμένει ισχυρή.

Η εκλογική ανατροπή στην Ιρλανδία σήμανε την κατάρρευση του δικομματικού status quo και την αφετηρία των διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης. Αν και η πολιτική «γεωγραφία» της Βουλής δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μια κυβέρνηση της ευρύτερης Αριστεράς, η προσπάθεια του παραδοσιακού πολιτικού κόσμου να ανακόψει την ανοδική πορεία του Sinn Féin αγνοεί τις κοινωνικοοικονομικές διεργασίες που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της ιρλανδικής κοινωνίας, καθώς και τις συνέπειές τους.

Θέματα:
  • Προσφυγική/μεταναστευτική κρίση: Το «μαύρο κουτί» της Ευρώπης [Βαγγέλης Βιτζηλαίος]
  • Μια μετέωρη Γερμανία σε μια ακυβέρνητη Ευρώπη [Γιάννης Γούναρης]
  • Ο Μακρόν απέναντι στη δυσαρέσκεια των Γάλλων [Ειρήνη Συγγελάκη]
  • Η Ιρλανδία μετά τις εκλογές: Ο «τυφώνας» Sinn Féin και η νέα κυβέρνηση [Βαγγέλης Μαρινάκης]

Κατεβάστε το pdf της δημοσίευσης