Η διερεύνηση της ενίσχυσης της συνεργασίας, μέσω της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, σε θεματικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στους τομείς καινοτομίας και τεχνολογίας, στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός τεχνολογικού πάρκου, συζητήθηκε στο ΥΜΑΘ, παρουσία κυβερνητικών στελεχών και του διευθύνοντος συμβούλου της Αρχής Καινοτομίας του Ισραήλ, Ααρών Ααρών (Aharon Aharon).

Στη σύσκεψη -η οποία έγινε στο πλαίσιο της συνεννόησης μεταξύ των δύο πρωθυπουργών Ελλάδος και Ισραήλ, Α. Τσίπρα και Μπ. Νετανιάχου για την ενίσχυση των συνεργείων των δύο μερών σε πεδία κοινού ενδιαφέροντος- πήραν μέρος, ο Ααρών Ααρών, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα την Έρευνα και την Καινοτομία Κώστας Φωτάκης, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης και η πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Ιρίτ Μπεν Αμπά.

"Καλησπέρα σας", χαιρέτισε τους δημοσιογράφους στα ελληνικά, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Ααρών Ααρών και συνέχισε: "Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι σήμερα εδώ, στο πλαίσιο της συνεννοήσεως του κ. Τσίπρα με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, που έγινε λίγους μήνες πριν. Τώρα είμαστε στο δεύτερο επίπεδο, να ελέγξουμε ποιό είναι το επίπεδο του οικοσυστήματος του τομέα υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη. Και βρήκαμε ότι είναι υψηλό. Επισκέφθηκα εδώ τα πανεπιστήμια, όπως και την βιομηχανία, όπως και τα νέα τμήματα που έχουν σχεδιαστεί".

"Βλέπουμε πολλές κοινές πρακτικές μεταξύ των δύο χωρών, βλέπουμε ένα κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ των μερών και πιστεύω ότι θα υπάρξει σε ένα καλό σχήμα για το επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα θα είναι να εξερευνήσουμε ποιες είναι οι ειδικές περιοχές, που τεχνικά μπορούμε να εξερευνήσουμε μαζί, να αδράξουμε τα πλεονεκτήματα και για τις δύο χώρες" είπε ο κ. Ααρών και πρόσθεσε: "υπάρχει ένα καλά αναπτυγμένο ανθρώπινο κεφάλαιο, τομείς υψηλής εξειδίκευσης στην έρευνα που είναι συνδεδεμένα εδώ στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και σε άλλα ιδρύματα. Πιστεύω ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε περαιτέρω ποιοί θα είναι οι ειδικοί τομείς που μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί και πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι να οδηγηθούμε στο επόμενο στάδιο συνεργασίας, στο οποίο μπορούν να έρθουν εταιρίες και ινστιτούτα στη Θεσσαλονίκη να δουν ποιά πράγματα μπορούμε να κάνουμε μαζί".

Σε ερώτηση εάν ο σχεδιασμός αφορά τεχνολογική, ή επιχειρηματική συνεργασία, ο κ. Ααρών απάντησε ότι είναι "ένας συνδυασμός αυτών. Υπογράμμισε, ότι ο οργανισμός που εκπροσωπεί δραστηριοποιείται εδώ και 48 χρόνια, έχει τεχνογνωσία και έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός ανθηρότατου οικοσυστήματος υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ, ενώ για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα "να συνεργαστούμε με επιχειρηματικά κεφάλαια που μπορούν να επενδύσουν σε start ups Θεσσαλονίκη".

"Όταν έχεις τις πολιτικές και το χώρο, πιστεύουμε ότι εάν δουλέψουμε συμπληρωματικά και μαζί, μπορούμε να έχουμε ένα καλό οικοσύστημα υψηλής τεχνολογίας, για αρχή, το οποίο θα είναι πολύ επιτυχημένο" είπε ο κ Ααρών και πρόσθεσε: "Και το δεύτερο ζήτημα είναι πώς θα υποστηριχθεί αυτό το εγχείρημα οικονομικά, από κεφάλαια, ώστε να αναπτυχθεί περαιτέρω".

Δηλώσεις Κ. Νοτοπούλου Κ. Φωτάκη Κ. Λουφάκη

Στην επίσκεψη του κ. Ααρόν, στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων, μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον κ. Νετανιάχου για να εντείνουν οι δύο χώρες τις συνεργασίες τους σε ιδιαίτερα θεματικά πεδία, αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας - Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. "Είναι γνωστό, ότι η Θεσσαλονίκη έχει εξαίρετους επιχειρηματίες, εξαίρετους ερευνητές με φρέσκιες, νέες εξαιρετικές ιδέες, επομένως είναι η ώρα της δουλειάς" είπε η υφυπουργός και συνέχισε: "Αποφασίσαμε ότι σε ένα μήνα από τώρα θα είμαστε πιο συγκεκριμένοι ως προς τα επόμενα βήματα της συνεργασίας μας σε ιδιαίτερα θεματικά πεδία. Έχουμε το όραμα, έχουμε την πολιτική βούληση και προχωράμε. Είπαμε από την αρχή που αναλάβαμε το ΥΜΑΘ πως προτεραιότητά μας είναι ο επανασχεδιασμός του στρατηγικού σχεδιασμού της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Έτσι, λοιπόν, η ΑΖΚ, ως ο εκτελεστικός βραχίονας όλης αυτής της συνεργασίας, το επόμενο διάστημα, θα προβεί σε ιδιαίτερα συγκεκριμένα βήματα".

Η υφυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας από εμπειρογνώμονες και πολιτικά στελέχη από τις δύο χώρες, που θα καθορίσουν τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστας Φωτάκης. αναφέρθηκε στους στόχους και στα βήματα της συνεργασίας. "Στόχος είναι η σύμπραξη των δύο μερών για τη δημιουργία ενός νέου τύπου τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη, ένα τεχνολογικό πάρκο που ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς το μεγάλο στόχο που έχουμε σαν κυβέρνηση, αυτή τη στιγμή για τη Θεσσαλονίκη, να γίνει αυτό που λέμε πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Ένα συγκεκριμένο βήμα" δήλωσε ο κ. Φωτάκης και συνέχισε: "Στο πλαίσιο αυτό, όπως ακούσατε, θα υπάρξουν συμπράξεις και ερευνητικές, αλλά κυρίως επιχειρηματικές - και τα δύο συνδέονται - σε τομείς που και για τις δύο χώρες έχουν ενδιαφέρον, σε τομείς που υπάρχει δυναμικό - και υπάρχει εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης ασφαλώς - και κυρίως σε τομείς για τους οποίους υπάρχει και μεγάλη ζήτηση όχι μόνο στην περιοχή αλλά και στον διεθνή χώρο".

Ο κ. Φωτάκης, ανέφερε ως τέτοιους τομείς, παραδειγματικά, χωρίς να είναι δεσμευτικοί, αυτούς της αγροτεχνολογίας, των ήπιων μορφών ενέργειας, αποθήκευσης ενέργειας και νέων τεχνολογιών, τεχνητής νοημοσύνης, προηγμένων υλικών, αλλά και στις "επιστήμες ζωής" και στη φαρμακευτική βιομηχανία. Ο αν. υπουργός, σημείωσε ότι στο επόμενο διάστημα προσδοκάται να υπάρξει μια επιστημονική και επιχειρηματική αποστολή από το Ισραήλ γι αυτό το σκοπό, ενώ αναζητούνται και δυνατότητες χρηματοδότησης και από την Ε.Ε. και από την ΕΤΕπ για να στηριχθεί οικονομικά το εγχείρημα.

Ο κ. Φωτάκης αναφέρθηκε σε στοιχεία που δείχνουν ότι από ελληνικής πλευράς έχουν αυξηθεί "θεαματικά" οι δαπάνες για την έρευνα και πρόσθεσε: "Έχουμε φτάσει στο 1,14 του ΑΕΠ - το Ισραήλ είναι 4,3 - αλλά όλα αυτά έγιναν με θεαματικά βήματα τα τελευταία τρία χρόνια" είπε και πρόσθεσε: "Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα πλέον έχουν εξισωθεί με αυτές του δημοσίου".

Ο κ. Φωτάκης, αναφερόμενος πάντοτε στις επενδύσεις στην έρευνα, υπογράμμισε ότι την τελευταία τριετία έχει καταγραφεί αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων της τάξης του 30% και μάλιστα από ίδιους πόρους. "Γεγονός που δείχνει, με έναν έμμεσο τρόπο και την εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας", σημείωσε.

Στις σημερινές επισκέψεις του κ. Ααρών Ααρών μαζί με την ελληνική αντιπροσωπεία στο ΑΠΘ, στο ΚΕΔΑ, στο ΕΚΕΤΑ, στην "Τεχνόπολη" και σε άλλους χώρους στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, που μπορούν να στεγάσουν τέτοιες δραστηριότητες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Κυριάκος Λουφάκης.

Ο κ. Λουφάκης, υπογράμμισε ότι ο κ. Ααρών είχε την ευκαιρία να δει και τους χώρους και ομάδες που εργάζονται πάνω στην έρευνα και την τεχνολογία. Πρόσθεσε, ότι υπάρχει η κατανόηση για το ότι οι φορείς καινοτομίας είναι απαραίτητο να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ο ένας από τον άλλο, για να δικτυώνονται και να συνεργάζονται καλύτερα και επιβεβαίωσε τις δυνατότητες που υπάρχουν. Τέλος, τόνισε ότι επιδίωξη είναι να ξεκινήσει άμεσα η συνεργασία, σε πρώτη φάση με την αξιοποίηση ήδη υπαρχόντων κτιρίων και υποδομών στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ